23. 5. 2007

Království vrátných

Brno je fajn město s velkým potenciálem růstu – o tom není sporu. Nyní jde jen o to, jak a komu se daří či bude dařit tenhle přirozený růst brzdit.

Myslím to takhle. Kolik asi stálo vybudovat na Kraví hoře moderní nové koupaliště? A kolik stojí uspořádat, otevřít a provozovat výstavu v Muzeu města Brna? Anebo kolik stálo to nové kluziště s umělým ledem (ať se taky trochu zchladíme)? Nová budova (výstava, kluziště) je tu, pásky přestřiženy, politici odešli a nyní čekáme na to nejvzácnější – naše návštěvníky a hosty.

Chvilka čekání a napětí a tu se odkudsi z kukaně vynoří šedivá hlava a v rozporu se všemi poučkami kursů o chování se k zákazníkům a vcítění se do jejich niterných potřeb vám oznámí: „Co tady děláátéé? Tady už nikdo nejni“. Načež vám na jakoukoli vaši další otázku odpoví standardizovaným sloganem – „Nevím“, případně ještě kratčeji „Ne“.

Nemusí to být samozřejmě z kukaně ani bidýlka – v nových budovách již architekti vytvořili to správné prostředí, ve kterém by se měli pohybovat vstřícné a milé pokladní, průvodci a uvaděčky – ale typově tam pořád sedí a stojí vrátní – a ti podle mě patří do kukaně.

Že jste to v Brně nezažili? Že vám v Brně vrátný(á) nezkazil kulturní, sportovní či společenský zážitek? Může být, ale v tom případě jste : a) klikař b) nežijete v Brně anebo c) fatálně se mýlím a budu rád, když mě Vaše reakce uvedou do reality.

Za sebe bych si ale moc přál - pokud se již najdou peníze na výše popsané chvályhodné investice v řádu stamilionů: nestálo by za to najmout i schopné lidi – managery, kteří tyto instituce a jejich personál uřídí?

1 komentář:

Michal Šedivý řekl(a)...

Nemohu si odpustit; kamarádka - velice šikovná kurátorka - pracovala pro jednu z větších brněnských institucí jako vedoucí jedné galerie (nešlo ani o Moravskou galerii ani o Dům umění města Brna). Její nadřízenou byla provozní vedoucí, zodpovědná jinak za údržbu budovy, pokladní, vrátné, ... O umění pochopitelně neměla ani potuchy, ale ... brněnský management v praxi.