19. 6. 2007

Gastronomické kontrasty svobodného náměstí

V pasáži Kleinova paláce vedle Rozkvětu se již pár měsíců nachází malá prodejna sýrů Guspe. Zaskočí pro někoho možná až nesnesitelně pestrým sortimentem doplněným např. uzeninami, paštikami a vínem. U každého sýru cedulka s vlaječkou země původu, obrázkem zvířátka původu, cenou a dalšími údaji. Příjemná, znalá a profesionální obsluha mě nenechala váhat jen očima a sama nabídla ochutnání. To že je v Brně možné? Vyzkoušejte, podrobnosti s fotkami můžete najít na blogu pana Cuketky (mimochodem jeden z nejlepších blogů na české scéně). V komentářích pod jeho článkem zjistíte, že opravdu existují Pražáci, kteří Brnu něco závidějí.

O dost jiný zážitek mě čekal jedno nedělní odpoledne jen o pár metrů vedle. Stolky a židličky rozložené před Domem pánů z Lipé skýtaly možnost v klidu pozorovat ospale nedělní pohyby na rekonstruovaném náměstí a jen o trochu rychleji projíždějící tramvaj. Na ni jsem si jednoznačný názor neudělal, nicméně na příští návštěvu ano. Ani pět minut čekání na poloprázdné zahrádce nestačilo, aby k nám zavítal někdo z obsluhy s lístkem a tak jsem si pro něj musel dojít sám. Ani si toho nevšimli. Když mi pak při objednávce číšník tvrdil, že mají červené Chardonnay a po konzultaci uvnitř to omlouval slovy "to víte, celej den na nohách, já už ani nevím, co mluvím", bylo rozhodnuto. Do téhle pasti na turisty už nikdy.

3 komentáře:

Renata Putzlacher řekl(a)...

Tak jsem se šla podívat na blog pana Cuketky, abych zjistila, že jsem zatím také svoje sýrové fantazie uspokojovala v nedalekém obchůdku s italskými specialitami (mají tam i skvělé prosciutto :-) Dnes se zajdu podívat, jak to chodí v Guspe…
Také jsem chtěla zjistit, jací jsou ti "Pražáci, kteří Brnu něco závidějí." Mám totiž Prahu ráda a určitě si na jejich obyvatelích a na pražských přistěhovalcích neléčím mindráky. Tím nenavazuji na Váš článek, spíše na to legrační rozdělení na hrdé obyvatele Prahy a ty ostatní, kterým čouhá sláma z bot. Určitě nepatřím k těm, kteří vystoupí na hlavním nádrží z vlaku a už neví, kde se narodili. A proto pěstujme si své odlišnosti a ať k nám do Brna jezdí i návštěvníci z jiných hlavních měst. Ne kvůli Guspe, spíše kvůli dobrému vínu a dalším místním specialitám. Pokud má pan Cuketka nebo někdo z Vás dobré tipy, sem s nimi :-)

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Já to s tou závistí Pražáků myslel v nadsázce, také mám Prahu rád. Závist sama o sobě nemusí být úplně špatná, pokud druhým to dobré přejeme.
A když v komentářích čtu, jaký obdiv vyjadřují Pražané k brněnskému Guspe, je to vlastně jakoby odpověď na řečnickou otázku Davida Uhlíře v jeho příspěvku. Kéž bychom tu měli více míst, kvůli kterým by se do Brna jezdilo.

Roman Schwanzer řekl(a)...

A to je zajímavé. Zkusme se zamyslet a napsat pár věcí, o kterých jsme přesvědčeni, že by stály "Pražákům", ale v podstatě komukoliv za to, aby jeli do Brna na výlet. Hm? Napadají mě opět ty již mnohokrát citované ohňostrojné slavnosti, tu a tam brněnský automotodrom s jeho akcemi, některé vybrané veletrhy, které se ještě nekonají na pražských výstavištích, no a dál ? Pojďme do toho, kdo co vymyslí. Sám jsem zvědav, jak tenhle seznam bude růst.