1. 7. 2007

Tak nám otevřeli "Hlinky"

Asi jako všichni brňané a motoristé k tomu jsme ve čtvrtek "zajásali", že nám po třech letech konečně otevřeli křižovatku na Hlinkách. Ještě jsem si ji sice nevyzkoušel, ale to se v příštím týdnu určitě stane. Jsouce řidičem, který přes rozestavěnou křižovatku v uplynulých letech každý týden párkrát projel ale vím jedno. Zas až tak moc zásadního se nestane, hlavně pro ty řidiče, kteří potřebují Brnem projet z jihu na sever a obráceně.

Že to tak asi bude, už oznámily novinové informace hned v den slavnostního otevření. Co je platná víceúrovňová křižovatka, když po pár desítkách metrů za ní se zase dostanete do dvou pruhů z obou stran a kolony aut vlastně stejně nezmizí. Chápu pana primátora, že použil při slavnostním otevření 3x slovo "perfektní" (viz článek Jiřího Smetany v MF Dnes 29. 6.), já bych spíše použil slovo paskvil. Za pár miliard korun budeme vlastně stát o pár stovek metrů dál. Pardon, pro obyvatele Kohoutovic, Lískovce a lidi směřující z centra města na dálnici to beze vší pochybnosti bude velké ulehčení. Ale!!!

Byl jsem skutečně zděšen, když jsem se dozvěděl, že pokračování čtyřproudé silnice se bude realizovat až někdy v letech 2011 a dále. Prosím, neberte mne za slovo, pokud jsou moje čísla nepřesná, ale nějak tak to bude. Za tohle rozhodnutí, které učinili před pár lety naši brněnští zastupitelé, by měli všichni dostat, promiňte mi ten výraz, "na prdel".

Chápu, že to je problém peněz, na všechno prostě není, ale jestliže si město Brno už tak jako tak bere miliardové úvěry, nebo vydává dluhopisy ve stejné výši, pak by vážně stálo za to, kdybyste Vy, naši volení zástupci, zvážili, zda zrovna tohle by nebylo účelné a efektivní. Jinak v nás všech řidičích zase tři nebo kolik let zůstane osten, že máme skvělou křižovatku a co nám je to platné. Nic. Promyslete to, páni zastupitelé.

5 komentářů:

jb řekl(a)...

Krásný a pravdivý příspěvek Romane.
Již jsem měl možnost křižovatku otestovat a je to horší než to bylo. Od Prahy se řadí za tunelem ze tří pruhů do jednoho a naopak směrem do Prahy byla zácpa ještě před odbočkou na Bystrc. Komplikovaný příjezd z tunelu na Hlinky a fakt že tam zůstávají i nadále semafory je opravdu k zamyšlení jak se dají vyhazovat peníze z okna.

Anonymní řekl(a)...

Profesionální deformace: mužský přítomný přechodník od slovesa býti, je jsa (jsa, jsouc, jsouce). Jan Šabata

Anonymní řekl(a)...

Nezlobte se, ale tento článek i komentář "jb" mi přijde značně nesmyslný. Pro člověka zajímajícího se o brněnskou dopravní problematiku dlouhodobě nemůže být např. termín 2011 pro Žabovřeskou překvapením. Již minulé vedení města projekt VMO (ostatně jako i mnohé jiné projekty) velice přehledně prezentovalo. Hlinky jsou jen důležitou (a vydařenou) součástí skládačky celého okruhu. Celá stavba okruhu je tak finančně náročná, že i kdyby město zrušilo ostatní investice a zadlužilo se na 100 let, stejně by ji neutáhlo. Investorem je SFDI. Překvapuje mne ten komentář od Vás jako od ekonoma.

Roman Schwanzer řekl(a)...

Pane Roberte, přečetl jsem si pečlivě svůj úvodní článek, zas až tak moc nesmyslného v něm nevidím. Ale polemika je správná věc. Nepochybuji o tom, že se o dopravu v Brně zajímáte. Že jsou Hlinky kus skládačky celého městského okruhu, pod to se podepíšu taky. Ale nevymluvíte mi to, že, když pojedete ráno ze severu města na dálnici, že se fronty výrazně zkrátily. A to to mi šlo v první řadě. Je a bylo to jen o prioritách. Dodělat ještě ty 2 km čtyřproudu, aby byla doprava plynulá a až pak začít kopat tunel Dobrovská, nebo to udělat právě tak, jak to bylo zrealizováno. Z tohoto pohledu to skutečně vidím jako pakvil, ať se na mne nikdo nezlobí. Ale jak říkám, je to můj osobní názor, který nesdílíte a je to možná dobře. Přeji Vám pěkný den Roman Schwanzer

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, že jednotlivé práce by mohly být lépe koordinovány a mohlo by se stavět rychleji, nicméně já osobně jsem rád, že se staví vůbec.
Myslím, že konkrétně stavba Žabovřeské byla takto odsouvána kvůli tlaku občanských sdružení na variantní řešení. Vybíralo se ze tří možností a teprve před pár týdny bylo vybráno řešení tramvaje v raženém tunelu a rozšíření vozovky na stávající tram. trať. Přeji též pěkný den...