29. 8. 2007

Autobusem do Brna? Fuj...

Vracela jsem se nedávno z dovolené ve Španělsku a přijížděla z vídeňského letiště žlutým busem Student Agency na autobusové stanoviště ke Grandu. Z tohoto nádraží odjíždím a zároveň se sem vracím poměrně často, ale tentokrát pro mě byl návrat menším šokem.

Ve skutečnosti bylo všechno jako obvykle - na nádraží, které je pro mezinárodní dopravu naprosto nevhodné (především příliš malé) a navíc velice ošklivé, už stálo asi 7 dalších žlutých autobusů, takže ten náš musel několik minut čekat, než se vůbec uvolnilo místo k zaparkování. I pak ale bylo mezi autobusy tak málo místa, že snaha cestujících vytáhnout své zavazadlo z kufru se změnila v menší souboj, při němž nebyla nouze o přišlápnuté nohy a následné nadávky.

Ostatně i na nástupišti vládl totální chaos. Pořád je totiž ještě letní sezóna, takže na druhé straně stála další řada autobusů přivážející nebo odvážející lidi na dovolenou, přičemž zmínění lidé postávali ve skupinkách před tím nebo oním autobusem i s kupami vlastních zavazadel. Nebylo kde se na chvíli zastavit, zkontrolovat si své věci, těch několik laviček, které na nádraží jsou, bylo plně obsazených, nehledě na to, že pod jednou vzdálenější spal sladkým spánkem bezdomovec.

A proč mě to šokovalo až teď? Protože i ve Španělsku jsem se často přepravovala autobusem a teprve srovnání španělských nádraží a toho brněnského mi dalo představu o tom, v jak žalostném stavu je to brněnské. A co teprve hlavní autobusové nádraží...podle mě je to vůbec jedno z nejponuřejších míst v Brně rámované pestrobarevnými stánky s levným zbožím.

Což o to - my Češi, resp. Brňáci jsme si už zvykli, ale na zmíněná nádraží přijíždějí každým semestrem také například zahraniční studenti, pro které je nádraží první místo, se kterým se v Brně seznámí. A docela mě děsí pomyšlení, že zažijí stejný šok, jako nedávno po příjezdu já...

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Vážená Markéto,
nemohu než souhlasit.

Stav, ve kterém je Grand, Zvonařka a prostory v těsné blízkosti vlakového nádraží, je velmi žalostný. Je to asi rok, co jsem o tom psal v brněnském Deníku (tehdy Rovnost) a z pozdější reakce starostky Brna-středu jsem usoudil, že se třeba i začne něco dít. No samozřejmě nic.

Chtěl bych toto téma otevřít znovu, uvítal bych, pokud by se do toho zapojilo více lidí (studenti, kdokoliv..) a podařilo by se s tím nějak pohnout. Výmluvy zastupitelů, že se čeká na verdikt k nádraží, tu mohou být ještě deset let a může to být horší a horší.

S pozdravem a díky za existenci portálu brnopolis.eu

Tomáš Psota
Akademický senátor Masarykovy univerzity
tom.psota@post.cz

Renata Putzlacher řekl(a)...

Já zase docela často jezdím vlakem (úsek Český Těšín - Ostrava - Brno). Na přestup mám 5 minut (při stálých zpožděních vlaků cca 15 minut) a ty ošklivé, staré vlakové soupravy, které jezdí do Brna víceméně odpovídají tomu, co unavený (a často žíznivý cestující, protože na této trase restaurační vozy nejezdí) spatří, když vystoupí na brněnském nádraží. Naposledy jsem v jednom z podchodů uslyšela výkřik mladých, udivených turistů: "Wow, Saigon!" Podobné pocity jsem dosud mívala na nádraží Ostrava Svinov a dnes, po rekonstrukci, už to vypadá úplně jinak...

Markéta Polášková řekl(a)...

Ano, vzpomínám si, jak jsem poprvé přijela na nové nádraží ve Svinově a nevěřícně jsem koukala kolem sebe, kde to jsem, nádraží opravdu prokouklo, dokonce má fontánku. Až tak už jsem si zvykla na šílená nádraží v Brně (nejen zde), že mi ta změna skutečně přišla neuvěřitelná..