24. 9. 2007

Autentická kultura ulice

Jednou z inspirací k Brnopolis byla kniha amerického sociologa Richarda Floridy The Rise of the Creative Class, kterou se snažím postupně představovat v sérii článků na našem Virtuálním inovačním parku. Zatím poslední z nich byl věnován trávení volného času a fenoménu kultury ulice. Jak jsme na tom v Brně? Kde jsou přirozená kulturní centra?

Co si pod takovým místem představit? Nabídku souběžných zážitků různého typu, styl, atmosféru, přítomnost tvůrců, otevřenost vůči nově příchozím a snad i bezplatné wi-fi. Místa, kde servírují originální pokrmy, prověřená vína nebo výjimečný výběr kávy/čaje, kde bývají výstavy, koncerty nebo literární večery. Místa, kde lze potkat zajímavé lidi pestrých zájmů i profesí. Kde jsou taková v Brně? Napište prosím do komentářů, kam rádi chodíte.

Příkladem mohou být Fléda s živou legendou brněnské alternativní kultury Lenkou Zogatovou, Skleněná louka, Centrum experimentálního divadla nebo Podobrazy. Hodně lidí z mého okolí s oblibou chodí do kaváren Cafe99 nebo Spolek, o zajímavý doprovodný program se snaží také v Zemanově kavárně. Přidáte další tipy?

5 komentářů:

Markéta Polášková řekl(a)...

Alterna
Stará Pekárna

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

Pochopil-li jsem to správně, nejde právě o klasické kluby (jako je třeba perkárna, byť je to místo pěkné)... Spíš bych si myslel, že dobrým příkladem může být Alfa passage - kde je Ha Divadlo, čokoládovna (občas s koncerty), kavárna Švanda s pravidelnými vernisážemi a živým mumrajem, knihkupectví pana Ženíška, Alfa café s výbornou kávou (a občas nějakou party), redakce Literárních novin, všichni mají společného providera internetu a zdraví se navzájem... Tenhle příklad znám z vlastní zkušenosti, ale třeba někdo přidá další? :)

Markéta Polášková řekl(a)...

Kudrnovic vegetariánská restaurace s galerií, koncerty a cestovatelskými besedami

Jan Horna řekl(a)...

Mám rád čajovny, nejvíce asi "Chajovnu" na Dominikánském náměstí. Možná nejde o kulturu, ale spíše cestování. "Dračí oči" vás přenesou do Číny, "Dáta Masala" zase do Indie. Rozhodně nezůstanete smysly v tom shonu, který nás denně obklopuje :)

Michal Šedivý řekl(a)...

A co takhle park na Kraví hoře? Je to místo živé, a úžasně krásné a pestré. A mělo by se o něm víc mluvit; dle mého je totiž dost ohrožené. Skupina umělců by zde totiž ráda vybudovala sochařský park, který dle mne ovšem místu spíše uškodí, protože naruší svobodu pohybu, která mu nyní dodává kouzla; mrkněte na stránky design centra a zhodnoťte sami. Třeba se mýlím - snad ...