29. 10. 2007

Týden vědy na spadnutí

Není to tak dávno, co v Brně (a Praze a dalších městech) proběhla velice úspěšná Noc vědců a už tu máme další akci zaměřenou na popularizaci všech možných vědních oborů. Tentokrát ji pořádá Akademie věd České republiky.

Přestože narozdíl od Noci vědců už Týden vědy není jen "show", kam se lidé chodí bavit a sledovat pokusy, ale jde o "vážné" přednášky, z minulých ročníků vím, že Týden vědy měl vždy veliký úspěch, dokonce větší, než se čekalo - na některé přednášky se někteří moji známí při nejlepší vůli nevtlačili, a když vtlačili, pak přednášejícího přes hlavy ostatních posluchačů neviděli, a když viděli, tak ho zase neslyšeli :)

Ovšem Akademie věd se očividně umí učit z chyb a po organizační stránce už jim myslím není co vytknout - přednášky se konají na atraktivních místech se slušnou kapacitou (hvězdárna, aula FSS MU, Technické muzeum...), některé přednášky je možno poslouchat online a vybrané přednášky (ze všech měst) budou později dostupné i v archivu, což určitě ocení řada lidí, kteří by si stejně jako já rádi poslechli více přednášek konajících se ve stejnou dobu na různých místech.

Týden vědy je ovšem lákavý i tím, že jsou pro veřejnost otevřena všechna možná vědecká pracoviště AV ČR a rozhodně je na co koukat - jen v Brně je jich 15 + otevřen bude i univerzitní kampus v Bohunicích. Z osobní zkušenosti vím, že úroveň provádění návštěvníků se v různých ústavech liší - v některých ústavech měli připravený bohatý program a bylo vidět, že je prezentace ústavu opravdu těší, v jiných jsem měla pocit, že jsem spíše na obtíž. Můj tip pro návštěvu - rozhodně Ústav přístrojové techniky v Králově Poli :)

Tip na konkrétní přednášku už tak jednoduchý není, na výběr je toho ale tolik, že si snad každý najde něco, co jej zaujme. Já sama dávám přednost technickým a medicínským oborům, takže už mám v kalendáři např. zatrženu přednášku o Opomíjených vlivech světla na náš organismus nebo Světlo a fotosyntéza.

Na závěr obrovská pochvala pro webové stránky Týdne vědy - tak dobrou prezentaci už jsem dlouho neviděla - přehledné, s dostatečnými informacemi o jednotlivých přednáškách i hodinách "otevřených dveří". Těším se.

1 komentář:

Bára řekl(a)...

Už jsem si napsala o jednu rezervaci, díky za tip :)