5. 11. 2007

Nejhezčí místo v Brně

Nedávno jsem si zde na Brnopolisu četla článek Roste nám brněnský Manhattan?, který mě odkázal na jiný článek na blogu Michala Kašpárka s názvem 10 nejkrásnějších zmizelých míst Brna. A musím říct, že jsem si jej přečetla s velikým zájmem, vůbec jsem například nevěděla, že v Brně někdy stála tak krásná synagoga...

A taky mi přišlo líto, že už ji ani nikdy neuvidím, stejně jako ostatní "zmizelá" místa. Přitom třeba svratecký náhon pod Petrovem vypadá na dobové fotografii neuvěřitelně romanticky, stejně tak Mendlovo náměstí (které mimochodem v současné době pokládám za jedno z nejošklivějších náměstí v Brně).

Ale asi nemá smysl jen litovat toho, co už není, a tak mě napadlo zapřemýšlet nad tím, jaká jsou nejhezčí místa v Brně dnes. Už jsme tady sice měli článek o tom, kam bychom vzali případné turisty, ale ne vždy musí být nejhezčí místa také turisticky atraktivní. Vzpomínám si, jak jsem před čtyřmi roky navštívila anglický Bath, město s bohatou historií, obrovskou gotickou katedrálou, nádhernými lázněmi dochovanými z doby římského osídlení, atd., což na mne všechno velice zapůsobilo, jeden z nejhezčích zážitků pro mě ale byla procházka v okrajové části města po břehu protékajícího kanálu, kde líně pluly hausbóty a kam asi běžný turista nezabrousí (a také se o téhle procházce nedočtete v žádné chytré příručce).

I Brno má podobná místa, zde jsou některá má oblíbená. Budete-li se chtít podělit o své tipy, budu rozhodně ráda, i když pochopím, necháte-li si je sobecky pro sebe ;)

Vyhlídka na Brno od vily Tugendhat:








Procházka kolem Špilberku s vyhlídkou na Petrov:












Střecha brněnské hvězdárny a vůbec vršek Kraví hory:










Přehrada (ovšem ta část dále od Přístaviště, kam moc lidí nechodí):













Palackého vrch (podle mě vůbec nejhezčí výhled na Brno, jinak také oblíbené místo pro pálení čarodějnic, pouštění draků, přelety horkovzdušných balónů, je-li vítr :), předvádění modýlků letadel, opalování, procházky a vzhledem k blízkým kolejím VUT i časté studentské oslavy začátku a konce školního roku a všeho mezi tím...):























Botanická zahrada u přírodovědecké fakulty s průhledy mezi větvemi na domy Konečného náměstí (těžko vybrat jednu fotku, ale když už, tak tuhle):

4 komentáře:

Ježo řekl(a)...

Jen malý komentář: ten Palackého vrch je ve skutečnosti Medlánecký vrch (Velký Medlaňák); Palackého vrch je zalesněný kopec směrem od Kolejí na Komín...

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Ta "vzdálenější část přehrady, kam moc lidí nechodí", je Veverská Bitýška. Až se konečně spraví hrad Veveří, jeho okolí by se mohlo stát jednou z nejhezčích rekreačních oblastí v Brně vůbec. V Bitýšce na náměstí je navíc výborná restaurace ;)

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

a ještě kousek dál je krásné údolí Bílého potoka, kde jsem strávil spoustu pěkných chvil :) cyklisté, věřím, už Veverskou Bitýšku objevili - i tu slavnou hospodu na náměstí :)

Anonymní řekl(a)...

Já bych měl ještě jednu opravu, ty kopce jsou tam tři, Plackého vrch (z toho opravdu není nic vidět), Palačák (z něho je ta fotka) a Medlaňák - tyto dva se souhrně nazývají Medlánecké kopce (vrchy). Plačák a Medlaňák jsou pouze lidová označení, svá jména nemají, protože to jsou pozůstatky jednoho vrcholu, který se zbortil při sopečné činnosti. Jinak původním lidovým označením je Malý a Velký Medlaňák, ale po pojmenování Palackého vrchu, se tomu Velkému začalo říkat Palačák, trochu nelogické, ale je to tak.