12. 12. 2007

Brno a Silicon Valley mají společné šikovné a inovativní programátory

Jan Horna vyjádřil ve svém článku „Jak daleko je z Brna do Silicon Valley?“ názor, že rozdíl mezi Brnem a Silicon Valley je propastný. Co se týká počtu vznikajících firem, nabídky investorů a zázemí, má moravská metropole určitě co dohánět. Ale co se týká počtu programátorů na tisíc obyvatel se zajímavými nápady ochotnými něco udělat pro jejich převedení do praxe, určitě se Brno nemusí červenat.

Toto číslo ovšem nikdo nikdy nezměří, protože mapování myšlenek v hlavách všech lidí nebude asi možné ani v daleké budoucnosti a proto také nikdo nedokáže říct, kolik procent studentů posledních ročníků informatiky na obou vysokých školách v Brně sní o založení firmy s pomocí Jihomoravského inovačního centra (JIC). Jan Horna se obává, že odpovědi nejsou příliš lichotivé.

Proto je lepší nechat mluvit fakta a samotné programátory, na kolik vnímají podporu, kterou jim JIC poskytuje, jako žádoucí a užitečnou. Proto se nedá souhlasit s informacemi, které autor naznačuje v části věnované aktivitám JIC. Ačkoli sám píše, že nezná přesné odpovědi, tak předpokládá, že budou nelichotivé (mimochodem toto je podle našeho názoru také součást problému – autor již předem předpokládá, že výsledky jsou horší než jinde).

Řada firem z oblasti ICT v současné době využívá služeb JIC a řada firem umístěných v technologickém inkubátoru má své kořeny na vysokých školách - ať již jsou to studenti, doktorandi nebo další lidé spojení s univerzitou. Konkrétní čísla říkají, že z oblasti ICT je 39% inkubovaných firem a 40% ze všech firem má základ na univerzitě.

Srovnáme-li podporu z veřejných prostředků pro nadějné projekty, tak naopak brněnský region zřejmě zvítězí nad americkým protějškem, zejména díky velkorysé podpoře z fondů Evropské unie i regionální samosprávy. Cílem a smyslem této podpory je umožnit snadnější rozjezd pro zajímavé projekty a urychlit dobu, než si na sebe začnou vydělávat na volném trhu.

V inkubátoru například vyrostla firma Y Soft, jejíž majitel Václav Muchna získal prestižní ocenění Začínající podnikatel roku 2006. Firma po vstupu do inkubátoru během dvou let zvýšila obrat z miliónu a půl na třicet miliónů korun. Na začátku bylo vypracování business plánu ve spolupráci s JIC, který ukázal potenciál firmy a vyhodnotil, na jaký projekt se má firma zaměřit. Poté následovala celá řada konzultací zaměřených zejména na strategii a rozvoj firmy. JIC pomohlo firmě také při restrukturalizaci úvěrů, v personální oblasti, v přípravě žádosti pro dotaci z EU nebo při nalezení vhodných prostor po opuštění inkubátoru.

Mezi současnými firmami a projekty je například ojedinělý systém Rubicus pro vytváření a správu vlastních webových stránek, který patří kategorie projektů Web 2.0, z dílny firmy Westcom. Další firmy vyvíjejí software pro rozpoznávání hlasu do samoobslužných telefonních služeb (Optimsys), nejnovější šifrovací software (Cosect) či systémy pro zpracování biometrických údajů (Quantasoft). Přehled všech inkubovaných firem zde.

„Při vzniku firmy nám výrazně pomohla podpora ze strany JIC ve formě poradenství, konzultací, prostorů a dotací. Získali jsme významné zakázky na vývoj softwaru, například z automobilového průmyslu,“ vysvětluje Milan Pašek, majitel společnosti Quantasoft.
Také majitel firmy Optimsys Pavel Cenek oceňuje podporu JIC. „Ještě před přijetím do inkubátoru jsme získali výborné zázemí pro návštěvu našeho klíčového zákazníka a velmi užitečné konzultace o strategii při prezentaci naší technologie. Během návštěvy jsme měli obrovskou podporu ze strany JIC, ať jsme vyslovili jakýkoliv požadavek. Celý tým JIC se nám věnoval, jako by neměl na starost nic jiného,“ říká Cenek.

Vladimír Kuchař, konzultant
Radim Kocourek, manažer pro rozvoj inovační infrastruktury
Jihomoravské inovační centrum

3 komentáře:

Jan Horna řekl(a)...

Tak teď si nejsem zcela jistý, jestli je tento příspěvěk dvou pánů z JICu polemikou s mým předchozím článkem (http://www.brnopolis.eu/2007/12/jak-daleko-je-z-brna-do-silicon-valley.html). Nadpis říká, že v Brně je fůra šikovných programátorů. To je docela možné, s tím budu rád souhlasit. Bohužel ale výsledky jejich inovativní práce nejsou vidět. Co se píše třeba na Lupa.cz nebo na TechCrunch.com? Roman Staněk, Netbeans? Ano. JIC? Nula.

Tak se pak ptám: kde jsou marketéři a business developeři, kteří by měli zmíněná inovativní řešení dostávat na trh? Že by zrovna čerpali peníze z Bruselu? Nebo publikovali tiskovou či výroční zprávu, kde se přímou řečí všichni aktéři vzájemně plácají po ramenou? ;-)

P.S. O rádoby "dvojkovém" a zcela jistě ne ojedinělém Westcomu jsem psal už jednou: http://www-webhosting.cz/blog/2007/11/06/rubicus-web-20-snadno-a-rychle/.

Anonymní řekl(a)...

Pane Horno, a co jste cekal? Snad ne to, ze se JIC zamysli, zda ve Vasem clanku neni neco pravdy? Jak jsem si tak procital jejich "odpoved", tak mam akorat pocit, ze se snazi za kazdou cenu ocistit sve jmeno. Ja jsem az doted nevedel, ze nejaky JIC existuje. Taky jsem z techniky, i kdyz ne primo z IT, no schvalne se poptam spoluzaku, kdo z nich chce v JICu zacit podnikat, kdyz uz si to JIC neumi zjistit sam...

Pavel Neuman řekl(a)...

Ale co se týká počtu programátorů na tisíc obyvatel se zajímavými nápady ochotnými něco udělat pro jejich převedení do praxe, ...

Tím bych si tedy nebyl vůbec jistý. Nejen že v SV to procento každopádně bude *nesrovnatelně* vyšší, má u nás to inkubátorství 2 roviny. Jedna je, že inkubátorů se nedostává (nebo se o nich neví, tedy neumějí dělat byznys, kde je tedy přidaná hodnota?), druhá je, zda je o ně vůbec zájem (umějí hackeři ocenit přínos "toho s byznys know-how"?).