10. 12. 2007

Jak daleko je z Brna do Silicon Valley?

Zatím hodně. Silicon Valley je místem, kde počítačový průmysl roste jako houby po dešti. Není se co divit. Jde o vzájemnou souhru počítačových nadšenců, nebojácných investorů a ostřílených manažerů. V tamním kolotoči hraje stále významnější roli internet, který se stává komunikační platformou. Neustálé inovace ženou jedny kupředu, zatímco ti druzí padají na kolena, vstávají a zkouší to znovu.

V Evropě podnikatelsky zemřete jen jednou a to navždy. Neúspěch se neodpouští a proto je napříč kontinentem také menší chuť riskovat a objevovat nová inovativní řešení. To je také důvodem, proč se Amerika zaostávající Evropě stále více a více vzdaluje z dohledu. Proč třeba v Brně nevzniklo malé české Silicon Valley?

Jisté předpoklady tady jsou. Dvě vysoké školy, výhodná poloha v rámci středoevropského regionu s dobrou dopravní dostupností, je odtud blízko do Prahy, Vídně i Bratislavy. Co tedy brání tomu, aby v Brně existovaly jakési inkubátory, kde by mladí lidé, budoucí podnikatelé, dávali hlavy dohromady, pokoušeli se vytvářet svou vlastní budoucnost a případným úspěchem ovlivňovali další generace?

O mechanismu fungování takových technologicko-podnikatelských center píše například Paul Graham, jeden z otců úspěšného amerického inkubátoru Y Combinator. Myšlenka se zdá být životaschopná a to i proto, že podobných projektů vzniklo více, ať už ve Spojených státech nebo i v Evropě. Brnu je nejblíže projekt Y Europe, který ve Vídni provozuje inovační centrum The Metalab. Dlužno dodat, že výkonnost a produktivita evropských center není na úrovni těch amerických. I tak ale pánbůh zaplať, je třeba říct.

Brno má také své Jihomoravské inovační centrum se svými inkubátory. Slyšel ale někdo, že by uspěla nějaká firma díky spojení s JICem? Třeba právě v oblasti internetu či nejlépe Webu 2.0? A dále: je „inkubování“ v brněnském JICu natolik atraktivní, že se mladí podnikatelé hrnou s přihláškami do JICu? Kolik procent studentů posledních ročníků informatiky na obou vysokých školách v Brně sní o založení firmy s pomocí JICu? Ne, neznám přesné odpovědi na tyhle otázky. Jen se obávám, že odpovědi nebudou příliš lichotivé.

Jak situaci změnit a stav věcí zlepšit? Můj příspěvek je idea, která je předmětem následující prezentace. Vystoupil jsem s ní na semináři „Od aplikovaného ICT výzkumu k podnikatelské příležitosti“, který byl součástí evropského projektu Gate2Start. Prezentace se týká nápadu, jak (=kým, když nejsou lidi) vytvořit zajímavý internetový projekt v době Webu 2.0. Nejde ani tak o konkrétní business plán jako spíše o „framework“, v jehož rámci je možné realizovat případný podnikatelský záměr.




A tak mě napadají další otázky:
  • Je Brno tím místem, kde mohou vznikat úspěšné start-up projekty?

  • Co by měl případný inkubátor mladým a začínajícím podnikatelům nabízet, aby přitáhl jejich pozornost?

  • Jaký by byl nejvhodnější model financování takového centra?


7 komentářů:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Pokud vím, zatím asi nejúspěšnější firmou, která prošla Technologickým inkubátorem v Brně, je Y soft, www.ysoft.eu (dnes sídlí již v Technologickém parku kousek od Siemens, IBM a Motorola). Asi však nejde o ten "zárodečný" případ, kdy studenti nebo výzkumníci z VŠ přicházejí do JIC s pouhým business plánem, neboť firma už před tím podnikala.
Na položené otázky může nejlépe odpovědět přímo někdo z JIC. O Brnopolis vědí a na článek je pro jistotu ještě speciálně upozorníme.

Anonymní řekl(a)...

Osobně si myslím, že prvotní problém je v samotném financování takovýchto institucí. Ať už jde o BIC.cz, JIC.cz nebo podobné instituce, tak vždy platí, že jsou financovány z jakýchsi evropských fondů.
Sám jsem se setkal s institucí podobnou inkubátorům v Česku. Jednalo se o inkubátor v Polsku, kde první patro budovy obsazovali poradci a právníci - kancelářské krysy co vyplňují formuláře a žádosti o evropské peníze a zatraceně dobře právně tuto instituci kryjí - ostatně proč ne, evropská unie je zatím štědrá, tak je z čeho je platit. Druhé patro budovy bylo osazeno "projektovými manažery", kteří procházeli to na co Evropská unie vypisuje granty a vymýšleli si na co peníze žádat a jak je patřičně rozházet. Nevím, pobýval jsem tam jen půl roku, ale mám takový pocit, že tam za tu dobu nevzniklo vlastně nic užitečného, zato peněz tam ale profrčelo mraky. Většina práce se vlastně skádala z vytváření stupidních grafů, reportů, krátkodobých a dlouhodobých předpovědí, ze zpráv proč se předpovědi nevyplnily a z mítingů v zasedačce. Na něco produktivního už zkrátka nevyšel čas ani energie (a proč vlastně taky, důležitější byly grafy a reporty, protože tak se dokládaly vynaložené peníze z EU).

To co se snažím říci je, že tyto instituce už ze samotné podstaty financování nic dobrého neudělají, protože jim peníze prostě spadly do klína, nemusí si jich vážit, tak jako podnikatel, který si je za několik let vydřel a zatraceně dobře každou korunu obrátí v dlani, než se rozhodne do čeho investuje svůj kapitál - protože je to jeho kapitál a ne kapitál Evropské unie vybraný z kapes daňových poplatníků.
V důsledku si pak Evropská unie vlstně pod sebou řeže větev, protože si deformuje přirozený trh tak, že rozdává peníze nekompetentním institucím a znevýhodňuje tak vlastně ty schopnější.
Pokud vím, tak v USA se vše řeší mnohem transparentněji, do podobných inkubátorů investuje privátní sféra a ta si umí pohlídat, jak se s jejími penězi nakládá. Rozdíl je ve financování - Howgh.

PS: Co si myslí ostatní? Já si myslím, že to co se ve skutečnosti děje s evropskými penězi, jednou probublá na povrch a někdo se toho chytne a utne jim tipec - otázkou je, kolik to bude stát :(

Roman Schwanzer řekl(a)...

Pane kolego, to, co píšete, je hluboká pravda, až na dřeň. Leč nýbrž tak to je, bude a obávám se, že v tom nikdo nic nezmění. To bychom museli zrušit EU, resp. fondy, rozdělování peněz z nich. Jsem nesmírně skeptický, zda v tomto molochu lze vůbec něco změnit. Vypadá to skoro tak, jako bych souhlasil s Václavem Klausem v jeho euroskepticismu, byť pana prezidenta jinak "vůbec ale vůbec nemusím". Asi si tu větev musíme nejdříve podřezat, spadnout na prdel, dostat nakopáno a pak se možná v Bruselu a v členských zemích probereme a začneme s tím něco dělat. Jinak to asi nepůjde.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Pokaždé co jsem mluvil s rozumnými lidmi co něco ví o ekonomii, tak jim nad těmi slavnými evropskými fondy šediví vlasy. Spousta firem, co mají nějaké zajímavé plány, myšlenky, se do nich nepouštějí, protože věří, že na ně dostanou peníze z fondů. Často se však stává, že čekají a vyřizují tak dlouho, že jim zkrátka ujede vlak a nebo je někdo předběhne.

Druhá skupina podnikatelů už o financování svých projektů zažádala, neuspěla, a stali se z nich skeptici. Z vlastní zkušenosti znám několik firem, co měli skvělé myšlenky a propadli touze je financovat z fondů. Stalo se bohužel to, že je to stálo minimálně rok a půl otravné práce, cca dvě stě tisíc za vypracování zpráv a posudků a skončilo to u nějakého úředníka v připomínkovém řízení, kvůli nějaké blbosti. Kdyby to tehdy raději financovali z úvěrů, tak jsou dnes za vodou.

Nemohu se zbavit dojmu, že samotné přidělení peněz z nějakého fondu je již samo o sobě značně podezdřelé.

Pavel Neuman řekl(a)...

Srovnávání se Silicon Valley... Dobrá, hned se ví o čem je řeč, ale bohužel se SV nelze srovnávat nic na světě, protože SV je takový ministát ze kterého není úniku před technologiemi a který má *především* dokonalý ekosystém. Najdete tam totiž jak fungující firmy s tradicí, tak hackery makající na svých startupech, geeky, blogery, média, anděly, rizikové kapitalisty, infrastrukturu...všechno. Jdete na kafe a jsou tam... Když k tomu připočtete americkou toleranci k neúspěchu (nevzdávat se a zkoušet znovu patří ke ctnostem, narozdíl třeba od Evropy), nenajdete na světě podobné místo ani "v mini provedení".

V souvislosti s USA vs. EU doporučuju omrknout zkušenosti francouze Loic Le Meura (jeho blog), který v Evropě několik úspěšných firem udělal, ale pro realizaci svého posledního startupu Seesmic se přestěhoval právě do Údolí a není pochyb o tom, že se to setsakra vyplatilo. A to přesto, že se etabloaval jako evropská autorita na startupy (pořádá konferenci LeWeb).

Speciální kapitolou pro "kdekoli mimo Silicon Valley" jsou andělé. Anděl ve skutečném (a tom nelepším) slova smyslu je člověk, který má za sebou úspěch s vlastním startupem (většinou hned několika) a investuje (narozdíl od rizikových kapitalistů) své vlastní peníze z jakéhosi potěšení vidět sebe v tom druhém a (nikoli nezjiště, na charitu se nehraje) pomoci. Andělé samozřejmě představují zanedbatelné procento z bývalých úspěšných bootstrapperů, takže není záhadou, že potkat (v dostatečném množství) anděly z oboru (jinak jsou to jen převlečení kapitalisté) kdekoli mimo SV bude asi dost problém. Podud není investor z oboru, je stejně lepší úvěr - rizikoví kapitalisté hledají zhodnocení cca 10x vklad a to se vyplatí jen pokud dokáže kapitalista popohnat firmu i jinak než finančně (kontakty, obchodní know-how atd.)

Situaci asi neřeší ani fondy EU (i když v ně věřím, přestože jsem měl možnost nahlédnout do špinavostí kolem čerpání z těchto fondů). Chyba bude dost v tom, že se projekty neumí prodat. Obzvláště v Čechách, kde si každý rád udělá vše na koleně, takže přibrat do startupu někoho, kdo umí chodit ve fondech EU, financování s pomocí městských částí apod. je nemyslitelné, zvlášť, když je to běh na dlouhou trať a práce takového člověka se projeví nejdříve za rok a úspěchy může sklízet také až za několik let. Přitom v současné době startupy, o kterých se tady bavíme nepotřebují velké finance na to aby mohly vzniknout a dotáhnout svůj produkt/službu do použitelného stavu (don't worry, be crappy), ale až na případný růst, takže na řeči "než přišly peníze, ujel nám vlak" nevěřím.

Na peníze z fondů EU jsem se ptal také ve Vídeňském inkubátoru Y Europe - ti se o tato eura nepokoušejí s odkazem na to, že není třeba, protože se jedná o normální byznys, nesoucí peníze z podílů, které inkubátor ze startupů "ukousne" (nikoli pejorativně, startup si toho odnese ještě více, o finance na začátku tolik nejde). Nicméně na samotné sídlo Metalab dostává nějaké peníze z radnice (sídlej opodál) a probíhá spolupráce (nebo minimálně dialog) také s lidma z parlamentu. V Evropě jsou nejdále s 2.0 inkubátory a la Y Combinator (nebo spíše s "early stage venture" kapitálem 2.0) v Británii a ve Francii. No snad i v Čechách startupům 2.0 svítá na lepší časy.

Pokud vás zajímá, jak to v Y Europe vypadá, podívejte se na fotky (flickr).

Jan Horna řekl(a)...

Pavle, díky za mimořádně kvalitní a přínosný komentář. Já tohle vše může jen potvrdit a to díky tomu, že jsem v Kalifornii cca rok žil a pracoval (v "dot-com bubble" roce 1999). Řekl bych, že míra spolupráce, kterou tam člověk zažívá, a nemusí jít nutně jen o vydělávání peněž a "dělání byznysu", je diametrálně jiná než jsme zvyklí tady v Evropě, o Česku ani nemluvě. Už tehdy bylo často používaným slovem "social" vyjadřující pocit jakési vzájemnosti. V lidech to vyvolává důvěru a zároveň zodpovědnost, prostě pozitivní klima pro reálný networking. U nás to bude mít Mark Zuckerberg se svým sociálním grafem mnohem těžší ;)

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Často narážím na směšování dvou velmi rozdílných forem "evropských fondů" - tzv. strukturálních fondů (které si vláda ČR politicky vyjednala a které rozdělují české instituce podle vlastních pravidel) a tzv. komunitárních fondů (sem spadají např. rámcové programy na podporu výzkumu a vývoje, o kterých se rozhoduje IMHO za mnohem transparentnějších podmínek a v celoevropské konkurenci, žádný region tedy nemá předem nic jisté).

Smyslem strukturálních fondů má být pomoc méně rozvinutým regionům. Známé jsou příklady Irska, které je použilo z velké části na podporu vzdělání a podnikání, nebo Portugalska či Řecka, které je věnovalo spíše na dálniční/silniční síť. Nepřehlednost a složitost českých operačních programů zde ale nechci komentovat.

Na druhé straně komunitární programy jsou např. nástroje pro financování vývoje a výzkumu, které se běžně používají v každé technologicky vyspělé zemi včetně USA, Jižní Koreje nebo Izraele bez ohledu na to, kdo je právě u vlády. Vzhledem k tomu, jak malé procento HDP se u nás věnuje na podporu výzkumu a inovací a jaká míra byrokratizace je s "českými" projekty spojená, mi přijde potřeba využívání těchto EU programů naprosto přirozená. Účastí v nich navíc česká firma získává i něco více než pouhé finanční prostředky. Více na http://www.park.cz/evropske_penize_bez_obalu