23. 4. 2008

Proč přijíždějí zahraniční studenti do Brna?

Abych byla konkrétnější, proč sem přijíždějí v rámci programu Erasmus?

ERASMUS je součástí programu Evropské unie SOCRATES. Vychází ze snahy EU o prohloubení spolupráce mezi školami v různých členských zemí. Cílem je posílit spolupráci vysokých škol evropského regionu při realizaci vzdělávací politiky v jednotlivých zemích a postupně sbližovat vzdělávací systémy v zemích Evropy. Zní to honosně, jaká je tedy realita?

"Everybody knows that Erasmus is 4-months vacation", napsal mi včera doslovně jeden ze zahraničních studentů. Této větě předcházela následující diskuse: po dvou měsících od příjezdu, kdy chlapec intenzivně prohluboval mezinárodní vztahy s ostatními studenty v různých brněnských restauračních zařízeních, se konečně podíval, cože to po něm naši učitelé budou chtít na konci semestru a zjistil, že tomu vůbec nerozumí (měl naprogramovat středně těžkou aplikaci v MatLabu).

Jal se tedy shánět nějakou dobrou a chytrou duši, která mu s projektem pomůže. Jsem rozhodně pro posílení spolupráce mezi vysokými školami, proto jsem mu doporučila člověka nejpovolanějšího - svého kamaráda, odborného asistenta na příslušné fakultě. Ten, jsouc také pro posílení oné spolupráce, souhlasil s nezištnou pomocí v rámci svého volného času. Proběhlo první setkání, asistent studentovi vysvětlil základy práce s MatLabem, o co v projektu běží, s čím má začít a jakou literaturu si vypůjčit. Na závěr mu s pocitem dobře vykonané práce napsal svou emailovou adresu s tím, aby jej student neváhal kontaktovat v případě, že mu opět nebude něco jasné.

Krásný a dojímavý příběh o mezinárodním sbližování...o dvě hodiny později jsem se dozvěděla, že zahraniční student byl setkáním velice zklamán. Domníval se totiž, že pomoc bude probíhat poněkud jinou formou...tedy že pan asistent za něj projekt napíše. Když jsem se tomu diplomaticky podivila (ve skutečnosti jsem se pěkně naštvala), zahrnul mě argumenty typu "MatLab jsem doposud nikde nepoužíval a nikdo ho po mně nechtěl", "Učit se MatLab je pro mě mrhání časem", "Doma studuju hodně, ale tady na Erasmu je to přece jiné" a nakonec "Každý přece ví, že Erasmus jsou 4 měsíce prázdnin"...

Co na to říct? Bohužel stejný názor má odhadem 99% studentů, kteří tady (alespoň na VUT) studují. Studovat zde je ale mrhání časem nejen pro ně, ale i pro jejich učitele. Není to rozhodně žádná výhra dostat nějakého "erasmáka" na starost, celý semestr se snažit ho popostrkovat k nějakým výsledkům a pak za něj v podstatě všechno napsat...

Taky se chystám vyjet studovat do zahraničí...a určitě si budu chtít pobyt v cizí zemi užít co nejvíce. Zároveň se ale budu chtít i něco naučit a parametrem výběru tak pro mě bude např. přístrojové vybavení fakulty, které se "upíšu", kvalifikace budoucího "šéfa" a vůbec celková prestiž školy. Ze zahraničních studentů v Brně mám ale zatím bohužel pocit, že snad vybírali jen podle ceny piva...

7 komentářů:

Don Sparling řekl(a)...

Nejsem si jistý, že článek o studiu v rámci programu ERASMUS patří do blogu Brnopolis. Nemá moc společného s městem: i když autorka cituje studenty, kteří byly tady v Brně na VUT, její úvahy jsou spíš všeobecného rázu. Nicméně bych měl k článku jednu připomínku. Studenti se dnes různými způsoby vzájemně a důkladně informují – přes e-maily, webové stránky, blogy, Facebook. „Word of mouth“ je přece jenom nejlepší reklama. Na základě těchto informací pak vybírají vysokou školu, kde chtějí v cizině studovat. Tak když zahraniční student na VUT tvrdí, že „Každý přece ví, že Erasmus jsou 4 měsíce prázdnin”, to spíš znamená, že „Každý přece ví, že Erasmus tady na VUT jsou 4 měsíce prázdnin”.

Petr Marčišák řekl(a)...

Myslím si, že právě téma zahraničních studentů v Brně patří na Brnopolis. Tito lidé pomáhají otevírat Brno, přinášet jiné názory, kulturní zvyky a odlišné pohledy. Do jaké míry úspěšně, nebo spíše prospěšně,to je asi další otázka. Jak sám píšete v dnešní době sociálních sítí a internetové komunikace, právě tito studenti referují do svých zemí, jaké že to Brno vlastně je. Záleží především na univerzitách, zda budou na studenty kladeny nároky, nebo je tady nechají 4 měsíce "propařit". A nemám iluzi, že by se to týkalo pouze VUT či ČR. Podobně to chodí po celé Evropě.

Don Sparling řekl(a)...

"Jaké že to Brno vlastně je" je jedná věc; "jaká že to určitá vysoká škola je" je druhá věc. Pokud chceme mluvit o tom, že chybějí tady v Brně různé službý, kulturní příležitosti atd. pro studenty,anebo naopak, že jsou pro ně úžasné možnosti, je to v pořádku. Ale pořád si myslím, že popovídání o situaci na jedné vyskoké škole (nebo, podle dalšího komentáre, po celé Evropě) není to správné téma pro Brnopolis.

Petr Marčišák řekl(a)...

Článek vyjadřuje osobní zkušenost Markéty se zahraničním studentem na VUT, který však odráží celou situaci programu Erasmus v Brně a nejenom zde. Z vlastní zkušenosti vím, že na MZLU a MU je to podobné. A naprostá vetšina studentů, kteří na Erasmus vyjeli, vám poreferuje o skvěle strávených měsících, novým kontaktech po celé Evropě, ale zmínku o náročném studium byste hledal těžko.Ale Zpět k tématu: článek může vézt k zamyšlení,zda například university mohou zvýšit požadavky na zahraniční studenty a to je konkrétní téma týkající se brněnský VŠ, nebo jak studenty více zapojit do různých akcí, případně jim nabídnout další možnost studia, nebo budoucího profesního uplatnění. Když však odjedou s dojmem "4 měsíční dovolené" nebude to nejlepší motiva do budoucna. A to jsou témata týkající nás v Brně.

Markéta Polášková řekl(a)...

Přesně tak, Petr to stihl napsat všechno za mě :) Bavila jsem se na toto téma s jedním kantorem na VŠ a ten mi k tomu řekl, že brněnské školy nejsou v Evropě zas až tak prestižní, jak bychom si přáli (byť já jsem na VUT velice spokojená), tudíž se nemůžeme divit, že k nám přijíždějí ti "méně šikovní" studenti (čest výjimkám, samozřejmě). Proč by ti opravdu šikovní taky jezdili, když si můžou vybrat školy např. v Británii? Nicméně doufám, že prestiž brněnských škol i Brna samotného v tomto ohledu vzroste, pokud se zadaří postavit nějaké ty výzkumné ústavy...ale to by bylo na jiný článek.

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

Když vzpomenu na svoje zkušenosti asi pět let zpátky - měl jsem na starosti studenty z londýnské School of East European and Slavnoic Studies - tak zhruba 20% studentů jsem jelo studovat, zbytku to bylo jedno a "pařil" na plný úvazek. Tento konkrétní program se pak z důvodu spíše zhoršující situace nakonec neobnovil, a poslední rok (požadavky zejména na účast na kurzech se dost zpřísnily) jej víc než polovina studentů nedokončila.
Ale co mi přijde zajímavé, je fakt, že v mém okolí využilo Erasmu (nebo jiného programu) mnoho lidí, takže jsem byl upřímně překvapen, když podle HN a jejich srovnání univerzit jezdí z FSS MU do zahraničí málokdo. Přitom to považuji za zásadní zkušenost, člověk se pak na Brno hned dívá jinak, když si prožije půl roku či rok v zahraničí...

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, myslim si ze program Erasmus je nesmirne dulezitou prilezitosti pro studenty. Sam jsem ho behem sveho zivota absolvoval a vyznamne to ovlivnilo me budouci odborne zamereni. Buhuzel musim souhlasit, ze rada studentu chape Erasmus jinak. Momentalne pusobim na jedne zahranicni univerzite a meli jsme zde na Erasmus studenty z CR. Muj celkovy dojem byl, ze byli relativne zklamani, ze na nasi instituci nebylo dostatek prilezitosti pro socialni sblizovani a ze vlastne byli nuceni neco delat.