1. 6. 2008

Brno očima blogerů aneb jak dopadlo Brno v Praze

Už nejednou jsem tu odkazoval na užitečné postřehy blogerů o Brně. V jejich zápiscích můžeme najít pozoruhodné informace, kterých si tištěná periodika moc nevšímají (o oficiálním webu města ani nemluvě). Například jak vypadaly Dny Brna v pražském Senátu.

Na blogu pana Kolíčka se dočtete nejen podrobnosti o tom, jak to bylo tenkrát s Mozartem v Brně, nebo o nové prodejně sýrů, která snad zacelí ránu po zavření lahůdkářství Guspe. Je tam i zážitek autora (včetně fotodokumentace) z návštěvy Dnů Brna v Senátu Parlamentu ČR. Zdá se, že si tam město uřízlo pěknou ostudu.

Propagace Brna směrem do zahraničí nebo jen mimo jižní Moravu mi připadá dlouhodobě nepovedená. A nová strategie města na tom asi moc nezmění. Jedno z navrhovaných opatření totiž zní podpora propagace města formou charakteristických brněnských suvenýrů a propagačních tiskovin. Ani zmínka o využití internetu nebo jiných elektronických médií, které hrají v turistickém businessu dneška klíčovou roli.

Proboha takhle se snad města propagovala před 15 lety a ne v 21. století. Pokud chtějí radní stále jen vylepovat plakáty a rozdávat suvenýry s krokodýlem nebo červenobílá lízátka, ať raději přemluví pár blogerů a budou mít ve Valdštejnské zahradě důstojný počet hostů.

Každopádně si k Mlsné tužce Stanislava Griebeho, k benchmarkingu brněnských kaváren a k blogu Satoriho v Brně můžeme pro pravidelné návštěvy přidat Kolíčkův blog. A jako zpestření ještě Lojzove brnenské potulky. Fotografie slovenského blogera z krátké návštěvy Brna připomenou, že bychom mohli být všímavější k tomu, kolem čeho chodíme.

2 komentáře:

Richard Lank řekl(a)...

Vlasto
naprosto souhlasim s tim, ze propagace je predpotopni. Pri planovani dovolene doluju informace o destinacich temer vyhradne z internetu.

Co se papiru tyce, Brno by hlavne potrebovalo malou uzkou prirucku typu Must-See, protoze Brno nema pamatky nijak na ocich

pan Kolíček řekl(a)...

Jak to se svou propagací Brno myslí je vidět už na umístění informačního centra v pasáži naproti vlakovému nádraží. Nedávno jsem tam po dlouhé době zavítal a nestačil se divit. Zvolil jsem vstup z Josefské - no DĚS!! Žádné označení z ulice (takže kolemjdoucí nemá o infocentru "ni tucha"), tmavá a špinavá chodba a v ní, na schodech před hernou, posedávají podivní týpci... měl jsem pocit, že mi vrazí kudlu do zad, aby měli na automaty. Být turistou, tak zdrhám a neohlížím se!