7. 5. 2008

Třetí OpenCoffee o muzejní noci

Každé setkání Brnopolis OpenCoffee bývá hodně jiné. K jistotám, na které lze spoléhat, patří horká káva s croissanty nebo koblihami. Tentokrát jsme zkusili kavárnu Podobrazy a povídali si o fenoménu Brněnské muzejní noci a dalších kulturních akcích, na nichž hraje významnou roli atmosféra a fakt, že si mohou návštěvníci vybírat z více probíhajících představení a sami si tak volit intenzitu svých zážitků.

Loni se pod článkem Romana Schwanzera objevila zajímavá diskuse na téma, co udělat pro to, aby tisíce návštěvníků centra lačných po občerstvení nemusely před půlnocí zklamaně odjíždět domů a mohly pokračovat "restaurační" nocí. Roman tu nabídl organizační pomoc a Brnopolis plní svůj slib, že se k tématu za rok vrátíme konkrétním činem. Letošní muzejní noc bude 24. května a především jí jsme věnovali dubnové setkání.

Možná není tak úplně známo, že s loňskými 113 tisíci vstupy a s uvážením počtu obyvatel a zapojených institucí může být Brněnská muzejní noc počítána mezi nejnavštěvovanější na světě. Letos má být program na webu k dispozici i v angličtině a organizátoři připravují přímé přenosy prostřednictvím velkoplošné obrazovky.

O tom, do jaké míry je Brno kosmopolitním městem, může napovědět první ročník multikulturního festivalu Babylonfest, který se uskuteční tři týdny po muzejní noci. S lidmi okolo Brnopolis na něm chystáme malé překvapení, více se dozvíte v samostatném příspěvku.

Zajímavý střet odlišných názorů se udál nad otázkou, zda by obyvatelé města, turisté nebo organizátoři akcí uvítali centrální online službu typu Kalendáře kulturních akcí a nebo jejich potřeby uspokojují ty existující jako třeba Metropolis nebo Kam v Brně.

Neformálního setkání se zúčastnili zejména zástupci hlavních organizátorů muzejní noci, města a Brněnského kulturního centra. Kluby alternativní kultury zastupovala Lenka Zogatová z Flédy. Názory těch, kteří se nemohli setkání zúčastnit, uvítáme v komentářích pod příspěvkem.

Co vám nejvíce chybí v kulturní nabídce Brna a co lze udělat pro nápravu? Kde hledáte (a nacházíte) nejčastěji informace o plánovaných kulturních akcích?

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Přidávám odkazy na webové stránky informujících o kultuře v Brně. Náhodně jsem vybrala již fungující:
www.kult.cz
www.brnoinfo.cz
www.metropolislive.cz
www.kamvbrne.cz
www.novebrno.net
www.ebrno.info
www.kdykde.cz
www.nepropasni.cz

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Děkujeme za tipy, ale spíše by nás zajímalo, který/které z nich používáte vy, když si vybíráte představení. Dokážu si představit, že tu shromáždíme adresy třeba i dvaceti různých webů, ale valný smysl v tom nevidím.

Pojďme si spíše předat zkušenosti o tom, které má smysl sledovat. Které se pravidelně aktualizují, které pokrývají aspoň z 90% nabídku daného žánru, které umožňují vzájemnou interakci čtenářů apod.

Anonymní řekl(a)...

Hezký den, letmo jsem přehlédl ony stránky. Bohužel žádná z nich neposkytuje informace v angličtině. Pouze na polovině z nich je uspokojivá informace o konání Muzejní noci. Za uskpokojivou považuji informaci, která se vůbec (!) objeví při zadání požadavku na kulturní akce v sobotu 24. 5. a je na ní Noc prezentovaná jako jedna jedinečná akce. Je sice hezké, že na stránkách Brněnského kulturního centra někde dole po dlouhéém pošoupnutí kolečkem na myši vlaje banner Muzejní noci, když však opět zadáte datum, systém vám Noc nevyhodí. Ačkoli sám jsem poměrně nedůvěřivý k nejrůznějším projektům internetových serverů, myslím, že v této věci by se mohlo ještě něco udělat. Postesknutí na závěr: proč náš Magistrát doménu www.brno.cz využívá jako úřední desku místo, aby fungovala jako internetová brána pro turisty mířící do Brna?