26. 8. 2008

Hledají se vizionáři pro Jižní centrum

Území "za nádražím" - tzv. Jižní centrum, by se mělo stát hlavní branou do města i regionu. Zdá se, že zatím o jeho budoucí tváři a duši přemýšlejí víc developeři a investoři než město samo. Z prvních "scénářů" projektů několika developerských společností, které nedávno vytiskly místní noviny, je zřejmé, že si jejich manažeři uvědomují mimořádnou šanci vytvořit v tomto atraktivním území kus nového města. Doplněno 1.9. 15:00

Startovní představy investorů jsou tedy známé, ale jaké jsou vlastně priority města a region
u v tomto území? Existuje sice schválený územní plán, který je důležitým, ale pouze základním dokumentem, protože podstatné je, čím a jak by měl být naplněn. Představu života a "poslání" této nové čtvrti ve všedních dnech i slavnostních chvílích nelze popsat jen systémem technických regulací - tak jako obsah divadelní hry nelze nahradit jen návrhem její scény. Protože realizace tak rozsáhlého projektu bude trvat léta, je pro úspěšný výsledek velmi důležitá veřejná podpora této vize.

Představa budoucího využití Vaňkovky se postupně vyvíjela a proměňovala a za ta léta byla mnohokrát mediáln
ě prezentována, takže se nakonec stala jakýmsi "veřejným názorem". To bylo velmi důležité ve chvíli, kdy jsme jako Občanské sdružení dostali možnost komunikovat přímo s investorem Galerie Vaňkovka. Myslím si, že veřejná podpora této vize Vaňkovky přispěla k tomu, že to nejdůležitější z ní se nakonec přece jen realizovalo - více ZDE

A jakou představu mají o charakteru nové městské čtvrti její budoucí uživatelé? Jak lidé vnímají odlišný charakter i poslání různých částí města? V čem může být hlavní přínos nové čtvrti pro Brno a kraj? Jaké městské, regionální nebo evropské instituce, jaké atraktivní funkce a veřejné služby tam budou hledat místní, dojíždějící a turisté? Jak si představujete ideální přestupní body hromadné dopravy?

Jaké typy bydlení by tady měly být? Jak by se měla tato čtvrť jmenovat? Jakou hierarchii by měla mít síť veřejných prostorů - kde by mohla být její "magická místa"? Na jaké hlavní celoměstské pěší osy by měla být tato síť navázána? Jak pojmenovat nové ulice a náměstí? Podle jakého scénáře umístit výtvarná díla? Měly by kryté trasy nákupních pasáží vytvořit úplnou spojnici mezi historickým jádrem a novým nádražím? Kudy by měla vést páteřní pěší spojení do sousedních čtvrtí?

Jaké poznávací trasy pro turisty by tudy mohly vést, jakým způsobem by bylo vhodné turisty "navést" do historického jádra? Měly by novou čtvrtí procházet z historického jádra různé průvody (např. Majáles)? Pokud ano, kde by mohl být vhodný prostor pro závěrečné setkání jejich účastníků a případ
né slavnosti? Kudy a jakým způsobem by mohla vést procházková cesta z historického jádra k řece? Jaký charakter a atraktivity by mělo mít nové nábřeží? Kudy by měly vést hlavní cyklistické trasy a kde by mělo být umístěno potřebné vybavení (WC, stojany na kola)?

O těchto tématech není třeba diskutovat odbornou hantýrkou urbanistů, architektů ani dopravních specialistů - odbornící by si měli umět sami "přeložit" postřehy a představy laiků do své řeči, protože jim to pomůže formulovat vizi, kterou veřejnost přijme za svou. Tak tedy "uvolněte se, prosím"!


Na článek Evy Staňkové volně navazuje Michal Hadlač v sérii článků o Jižním centru:

2 komentáře:

Petr Marčišák řekl(a)...

Protože paní Staňková zmínila "scénáře" které mají pro oblast Jižního centra připravené developerské společnosti - podívejte se, jak by mohla (bude) jižní oblast Brna vypadat za pár let:

Austerlitz Centrum
Projekt J&T
Trinity
AZ Tower
Aupark Brno
Titanium

Anonymní řekl(a)...

K článku ing.Staňkové o"vizionářích": paní architektka klade správné otázky, o kterých je třeba pořemýšlet a v průběhu času hledat odpovědi; některé se budou hledat léta, některé budou jasnější až dodatečně, až bude nová čtvrť stát. K zachování "ducha" či "paměti" místa nové čtvrti prosím o zamyšlení nad možností realizace tří námětů: 1)někde za M-palácem stávaly před 20 lety vyřazené parní lokomotivy. Když jsem tam tehdy šel s dcerkou na procházku zjistil jsem, že je tam spousta dětí a ty na nich vyleštily svým oblečením cestičky, jak je (pod dohledem rodičů) neustále prolézaly. Seděli jsme s dcerou vysoko na kotli, v nádobě na písek a dcera dělala v krajně atypickém místě bábovečky! Kousek dál frčely rychlíky. Nikdy na to nezapomenu. I po padesáti letech by měly názvy ulic a umělecké artefakty připomínat, co v těch místech kdysi bylo. Prosím, postavte tam opět parní lokomotivu. Děti ji zase přijdou leštit. 2) v prostorách Jižního centra bývaly do nedána zelinářské zahrady. Nová mětská část by mohla být na některých veřejných prostranstvích dekorována sochařsky zpracovannou zeleninou - viz sochařský park a v něm zeleninový záhon v Gratzu. Jde to a je to úžasné. 3)Sama milá Vaňkovka: prosím v budoucnu o doplnění chybějící kolejnice na portálovém jeřábu be)venku na uličce a jeho opětovnou, upravenou intalaci. Portálový jeřáb by měl pomalu jezdit od jednoho konce dráhy ke druhému a svůj pomalý, lineární pohyb převádět na zavěšené kolotoče. Pak by se tam mohly do syta vozit děti, maminky by měly důvod posedět u kavárenských stolečků a pustá (jinak krásná) ulička by v létě ožila. Vše se dá určitě krásně "strojařsky" načančat a bezpečně vyřešit tak, aby nebyla nutná stálá obsluha... Když budeme o otázkách ing.Staňkové přemýšlet, koukat do mapy a do své paměti, najdeme podobných "ikon" a symbolů, přenášejících význam starých časů do míst v novém Jižním centru mnohem víc. Vzpomeňte třeba ti, kdo v Komárově kolem vody chodili na rande... přidejte dalí nápady do sbírky inspirací!