18. 11. 2008

Brněnské světy

Kolik z nás ví, jak funguje vietnamská rodina, zda se Afgánci v Brně setkávají s nevraživými postoji či jak se u nás žije Mongolům? Na tyto a jiné otázky se snaží odpovědět první ročník kulturního multietnického festivalu „Brněnské světy. Národnostní menšiny – žijeme tu s vámi.“


Nápad zorganizovat festival o brněnských menšinách přišel někdy na jaře tohoto roku. Nebylo by to tím, že Brnu tyto akce chybí, ale z mého pohledu jsem se na nich nic nedozvěděla. Proto jsem, podpořena svými kolegy – sociology, přišla s nápadem uspořádat festival o menšinách žijících v Brně, ale se změřením na ty, o kterých se mnoho nemluví a moc se toho o nich neví, přesto že tu mnohdy žijí již několik generací. Byla to právě sociologie, která mě přivedla k myšlence nezaměřovat celý festival pouze na kulturní akce, ale jít více do hloubky, k jádru věci.

Brněnské světy poběží necelé dva měsíce (do 17. prosince) a nabídnou třináct akcí, které vznikly ve spolupráci s devíti brněnskými minoritami. Festivalovými centry jsou Krmítko na Fakultě sociálních studií MU a kavárna Trojka v Domě pánů z Kunštátu. Festival se snaží představit „méně známé“ menšiny a to nejen z pohledu jejich kultury, ale také formou besed, které po každém vystoupení proběhnou a kdokoli se bude moci vystupujících zeptat na to, co ho z života menšin v Brně zajímá.

Festival tedy odstartoval a má za sebou již první velkou akci, kterou byl koncert afgánské kapely Bakhtar s doprovodem známé orientální tanečnice Bri Hurley. Sál v Domě pánu z Kunštátu, kde se koncert odehrával, praskal ve švech pod náporem lidí, kteří si přišli poslechnout afgánskou hudbu, a podle jejich ovací lze soudit, že se jim netradiční melodie líbily. Svůj podíl na úspěchu má samozřejmě také Bri Hurley, která v tradičním afgánském kostýmu zatančila hned několik tanců z různých oblastní Afgánistánu.

První akce Brněnských světů se vydařila více než výborně a já jen mohu doporučit další akce: Bulharský podvečer se zpěvy, tanci a ochutnávkou bulharských pochutin 19. 11. na FSS, a rozhodně byste si neměli nechat ujít Vietnamský večer 3. 12. na FSS, na kterém se bude promítat známý dokument „Kdo mě naučí půl znaku“ za přítomnosti jeho režiséra Martina Ryšavého.

Rádi bychom také všechny čtenáře Brnopolis zapojili do diskuze se zástupci brněnských menšin. Pokud máte jakékoliv otázky ze života těchto skupin, neváhejte se o ně podělit v komentářích pod článkem, nebo je přijďte osobně položit jednotlivým zúčastněným. Po skončení festivalu se můžete těšit na odpovědi nejenom na vaše případné otázky v připravovaném článku.

Šárka Syslová

1 komentář:

Šárka Syslová řekl(a)...

V úterý 25.11. bude atrium na FSS patřit Maďarům, konkrétně tanečnímu souboru Köris a studentskému spolku Kafedik. Přijďte se pobavit s maďarskými lidovými tanci, něco se dozvědět a k tomu ochutnat maďarské pamlsky!