14. 11. 2008

Kabinet Havel zahájil 12 diskusních večerů

Pár dní před tím, než se náš současný prezident prohlásil za disidenta, přijel do Brna Václav Havel zahájit sérii diskusních večerů s titulem Kabinet Havel aneb Úsvit v Čechách. Příštích dvanáct měsíců mají přední čeští intelektuálové s moderátorkou Renatou Kalenskou diskutovat v Brně nad tím, jaké jsou např. české hodnoty, česká média, naše podnikavost, krajina nebo kultura.

Mezi jinými Michal Horáček, Tomáš Halík, Otakar Motejl, Michal Viewegh, Věra Chytilová, Václav Moravec, Ivo Lukačovič, Miroslav Macek, David Vávra, Olga Sommerová, Jiří Grygar, Cyril Höschl, Václav Bělohradský, Jan Švejnar, Petra Procházková, Miloš Forman nebo Madeleine Albright se ve společném projektu Masarykovy univerzity, Divadla Husa na provázku a sdružení DIALOG centrum mají pokusit o kritickou reflexi současné české společnosti.

Vypadá to, že Brno čeká velkorysý ambiciozní projekt, který nemá v posledních letech obdoby v brněnském ani v celočeském měřítku. Za tu odvahu patří už teď díky Báře Vrbové, Tomáši Mozgovi a Vladimíru Morávkovi, kteří za nápadem i realizací celého cyklu stojí. Každopádně bylo v sobotu velmi osvěžující až očišťující slyšet zase po čase kultivovanou češtinu přemýšlivého státníka, který se neschovává za fráze a populisticky nevyzdvihuje plebejství, který necítí kulturu jako třešničku na dortu ekonomické základny.

Líto je mi jen dvou věcí. Toho nešťastného názvu Úsvit v Čechách, který vyvolává dojem, jako by se měly debaty týkat jen západní půlky České republiky. A pak trochu promarněné příležitosti využít úvodní večer s Havlem spíše k formulaci otázek pro současnost a jednotlivé diskusní večery než ke vzpomínání na 60. léta. Nicméně ještě není pozdě, nechme se překvapit prvním dílem v pondělí 17. listopadu. K tématu Česká zkušenost budou diskutovat Pavel Kohout, Michal Horáček a Jiří Voráč.

2 komentáře:

Richard Lank řekl(a)...

Prepis rozhovoru je na webu lidovek
http://www.lidovky.cz/nekdy-se-me-zmocnuje-pocit-dca-/ln_noviny.asp?c=A081115_000040_ln_noviny_sko&klic=228612&mes=081115_0

Jinak souhlasim s tim, ze jde o promarnenou prilezitost vyzvedet od pana Havla vice o tom, jak vidi dnesni situaci (i ve svetle vysledku poslednich voleb). Deset minut je na hledani a vyrceni otazek pro nasledujicich 48 mesicu debat ... hazard.

Roman Schwanzer řekl(a)...

Musím říci, že poté, co jsem se seznámil s obsahem těchto diskusních večerů, i já musím vyslovit uznání organizátorům za to, že do Brna dokážou dovézt takové osobnosti. I když ta diskuse je spíše spojená s celým Českem než jenom Čechami, určitě bude více než zajímavá. Jen netuším, jak se tam dostat, protože u takovýchto účinkujících bude asi sál praskat ve švech. Zase se Brno dostane na chvilku někam, kam už dávno stejně patří.