11. 12. 2008

Kauza Horní náměstí aneb občané na webu

Web občanského sdružení Horní náměstí dává inspirativní důkaz, jak se nám ve vzájemné shodě probouzí občanská i internetová gramotnost, a dobře že tak. Chci upozornit na tři důležité momenty.

Za prvé: nikde nic nehoří, nikdo nestřílí, skupina občanů se prostě legální cestou domáhá práva vyjádřit se k věcem veřejným, protože nesouhlasí s postupem radnice. Za druhé: Svoje nesouhlasy nemumlá do piva, ale ve svém volnu něco dělá. Podle fotografií soudím, že ve sdružení úspěšně paricipují i lidé generačně značně vzdálení. Tuším to souvisí s pojmem reciproční altruismus. A za třetí: používají internet a to nejen jako hlásnou troubu svého pohledu na věc. To je na potlesk! Gratuluji!

Jak jsem pochopil, sdružení občané mají za to, že Bystrcká radnice hodlá na místě stávajícího parku posvětit výstavbu naddimenzovaného objektu s estetikou průměrného hypermarketu, aniž by občany znepokojovala informacemi nad rámec zákonného minima. A tak tedy vytvořili instituci, kterou radnice nebude moci ignorovat. Nejsem s kauzou nijak detailně obeznámený, abych o ní mohl zasvěceně referovat, ale za pročtení ten web rozhodně stojí. Má někdo více relevantních informací?

Není to tak dávno, co Brnem hučela podobná kauza v Masarykově čtvrti, kde, laicky řečeno, občanské sdružení zprostředkovalo dohodu, že Armáda ČR za symbolickou korunu předá městké části pozemky k volnočasovým aktivitám. A ejhle, opět zničeho nic mělo na tom místě stát něco děsně polyfunkčního. Jak to celé dopadlo, také nevím.

Co vlastně vím? Nic, moc. Ale zajímá mě to. Napíše někdo obhajobu, jak skupina nevrlých občanů kazí hezký podnikatelský záměr?

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dík za pochvalu webu. Kdyby tě problém (vystihl jsi ho stručně a zcela přesně) dál zajímal, buď napiš nebo přijď. Co se týče objektu armády předaného městu, tak to je - pokud vím - právě teď jeden z největších průšvihů zastupitelů v Brně, lítá tam desetimiliónová pokuta a hrozba, že starostka MČ půjde bručet.

Anonymní řekl(a)...

Kauza objektu na náměstí Míru byla jedním z bodů zasedání posledního letošního zastupitelstva z 9. prosince. Vzhledem k tomu, že průběh jednání je natáčen i přenášen živě přes web, nemělo by být obtížné si záznam opatřit a udělat si obrázek o jednání zastupitelů i roli občanského sdružení.

Richard Lank řekl(a)...

Diky za komentare. Presny komentar mela Eva Stankova, kdyz si povzdychla, jak zbytecne mrhame potencialem obyvatel mesta. Jak adnice casto neco upecou v tichosti, nez by hledaly reseni v moderovane verejne diskusi od sameho pocatku. A lidi se nasledne spojuji uz jenom v odporu proti necemu. Skoda.