27. 1. 2009

Šumné Brno

Od Jana Kaplického se ani v Brně nového projektu už nedočkáme. I bez něj si však můžeme v našem okolí všímat, jak architektura umí být vkusná, do prostředí citlivě zasazená, moderní a ducha povznášející, a někdy také nedomyšlená, hyzdící, nudná a přízemní. Jste-li fanoušci televizního cyklu Šumná města, asi jste v prosinci nezmeškali poslední díl, který byl věnován Brnu. Pokud ano, pusťte si ho z archivu ČT, stojí za to.

Radovan Lipus a David Vávra, který tentokrát projíždí městem na Segway, se zaměřili hlavně na Bankovní domy, Rodinné rezidence, Nové školy a Obchodní a obytné domy. Dojde i na brněnské básníky v již, resp. ještě, neexistující kavárně, na Alfu i Omegu, tedy začátek i konec. Pokud vás tikot času už někdy dovedl do obřadní síně v krematoriu ústředního hřbitova, garantuji vám, že jej po Vávrově výkladu začnete vidět jinak.

Mimochodem v roli královny Elišky Rejčky můžete poznat Renatu Putzlacher, která nám v prvním roce Brnopolis pomáhala jako členka Rady a autorka několika textů tady na blogu. Její psaní a fotky můžete sledovat na osobním blogu Angelus.

Jak se vám Šumné Brno líbilo? Kdyby se točilo pokračování, co byste do něj vybrali? A z vaší čtvrti? Nebo nějakou ohyzdnost jako odstrašující příklad?

4 komentáře:

Jenda řekl(a)...

Vávrova Šumná města jsou vždy zajímavá a myslím, že i tenhle díl se mu povedl. Dobrá myšlenka s písmeny a podle mě i reprezentativní výběr (včetně Špalíčku jako odstrašujícího příkladu). A co bych přidal? Zůstanu patriotem své alma mater - rekonstrukci budovy FSS na Joštové, zejména její atrium.

Anonymní řekl(a)...

musím se přidat k jendovi s tím že budova naší fakulty si rozhodně tenhle druh pozornosti zaslouží

Anonymní řekl(a)...

ve výčtu vám chybí, že Vávra navštívil i novy odletový terminál na letišti v Brně-Tuřanech - podle mě nejzajímavější brněnská stavba za posledních několik let!

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Nebylo mým záměrem prozradit úplně všechno ;)