4. 2. 2009

Nominujeme brněnské počiny (10)

Vzhledem k tomu, že mi vždycky trvá strašně dlouho, než se k nějakému činu, ba přímo počinu rozhoupu, vidím, že už jsou všechny velké brněnské počiny nominovány jinými porotci či veřejností a já se marně snažím najít ještě něco, čím bych obohatil tu širokou nabídku velkých událostí, které nám naše provinční městečko v uplynulém roce nabídlo.

Zaměřím se tedy alespoň na nějakou maličkost, něco nenápadného, co ještě zůstalo bystrozraku ostatních ukryto.

Když někdo zavítá v sobotu odpoledne do centra Brna, moc zábavy si neužije. Obchody jsou většinou zavřené, život kypí pouze v architekty tak často vysmívaném Velkém Špalíčku, ale jinak jsou všichni nákupů a zábavymilovní občané odsunuti do Vaňkovky nebo ještě vzdálenějších center – prostě taková typická brněnská nuda.

A uprostřed toho všeho je Dům pánů z Lipé, kde v kavárně v přízemí vloni v adventu zahájili seriál sobotních džezových koncertů, vždy od pěti do sedmi. A to musím připomenout, že každý všední den zde můžete vpodvečer slyšet živého klavíristu i s klavírem. Takových džezově klavírních kaváren v Brně moc není (Savoy...).

Takže nominuji zahájení džezových koncertů v kavárně v Domě pánů z Lipé za počin roku 2008 a zároveň nominuji neznámé živé hudebníky za stálý přínos ke kulturní úrovni města Brna.

Čímž bych vyčerpal zbytky kultury a nyní k vážnějším věcem. Dokud se můžeme těšit zdraví a navštěvovat kavárny, divadla, koncerty, cukrárny, restaurace apod., vypadá Brno naprosto báječně. Jenže co, když přijde cukrovka, alzheimer, demence nebo prostě jenom stáří? Zkuste si najít pro sebe dobré místo v pensionu, domově důchodců nebo aspoň v léčebně dlouhodobě nemocných!

Jestli jste na to ještě nemysleli, tak doporučuji dát si přihlášku hned zítra, nebo se svého pensionu patrně nedožijete. Ale možná budete mít štěstí, že vás přijmou do Domova důstojného stáří v Maloměřicích. A to je opravdu pension snů. Nejprve začnete svůj pobyt v jednopokojovém bytě s koupelnou a kuchyňskou linkou. Jak vám budou síly ubývat, přestěhujete se do pečovatelské jednotky a tam vás hodné ošetřovatelky dochovají až do konce. A přitom všem se nebudete nudit, v neděli jsou bohoslužby, během týdne různé akce, cvičení, přednášky či vystoupení – dnes byl zrovna ples.

Tento zázrak opravdu existuje, provozuje ho občanské sdružení BETANIE – křesťanská pomoc, nestátní nezisková organizace. A právě toto sdružení, všechny pracovníky domova a především ředitelku Jitku Bednářovou nominuji na za přínos k důstojnému životu seniorů v Brně.

A když už jsem se dostal tak daleko, tak ať to stojí za to. Za dlouhodobý přínos k důstojnému odchodu ze života nominuji pohřební službu CM, která sídlí na Hybešově ulici, všechny její zaměstnance a především jednatelku Janu Zelenou, za profesionální a citlivý přistup v okamžicích, kdy ho nejvíc potřebujete.

1 komentář:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Já jen připomenu, že není nutné za každou cenu nominovat něco jiného než ostatní porotci. Až budeme vybírat vítězné tipy, pomohou nám právě opakované nominace.