15. 2. 2009

Nominujeme brněnské počiny (25)

Poslední nominace od členů poroty přišly ve středu od Alexandra Ždímala, předsedy občanského sdružení 8D, a Jana M. Passera, soudce Nejvyššího správního soudu.


Alexandr Ždímal nominoval na počin roku

Nová pobočka Rebia - Oživení Velkého Špalíčku

Rebio je restaurace zdravého životního stylu. Nabízí vegetariánské speciality, velké množství ovocných a zeleninových salátů, dobroty z domácí cukrárny, teplé i studené nápoje a další speciality. Nová restaurace je přínosem nejen pro vyznavače zdravého životního stylu, ale také pro samotné nákupní centrum Velký špalíček, které rozšířilo nabídku občerstvení o zcela nový typ stravování.

za dlouhodobý přínos jednotlivce nebo organizace pak

Instruktoři Brno
Jsou volné sdružení lidí, kteří se zabývají zážitkovou pedagogikou. Tvrdé jádro je tvořeno brněnskými vysokoškoláky. Na druhou stranu není nikterak vzácné potkat mezi nimy třeba pětatřicetiletého Pražáka. Jde tedy o otevřenou skupinu, kde nezáleží na pohlaví, barvě pleti či vyznání.Nabízejí prostor pro hru, setkání, ale i konfrontaci se sebou samým, druhými lidmi a světem.

Kino Art - STUDIO 19
Občanské sdružení STUDIO 19 působí od roku 2003 v brněnském kině Art, v úzké spolupráci s Brněnským Kulturním Centrem (BKC), vydává měsíční programový bulletin kina, organizuje jednorázové i pravidelné filmové přehlídky, provozuje internetové stránky www.kinoartbrno.cz a fotografickou Galerii Artistů, vytváří elektronický filmový týdeník kina Elektrobylten a v posledních letech se začalo zajímat i o tradiční brněnskou funkcionalistickou architekturu.

Miroslav Klíč
Geofyzik, učitel, ředitel ZŠ. Pan Klíč patří stejně jako mnoho jiných Brňanů k osobám, které sice neuvidíte každý týden na titulní stránce prestižního časopisu, ale významnou měrou, denně spoluvytváří aktivity mající za cíl rozvoj vědomé a aktivní občanské společnosti.




Jan M. Passer nominoval na počin roku

Sochy v ulicích

Subjektivně mne k této nominaci vede radost ze skutečnosti, že jsem si sv. Kryštofa s Ježíškem, dosud míjeného na dálnici na Ostravu, mohl konečně prohlédnout zblízka. Objektivně bylo příjemné, že plochy jinak mnohdy fádní (nám. Svobody např.) ožily.

za dlouhodobý přínos jednotlivce nebo organizace pak

Hvězdárnu a planetárium M. Koperníka
Těší mne, že mám s dětmi kam chodit o víkendu, a pokaždé je návštěva trochu jiná.

Masarykovu universitu - Přírodovědeckou fakultu,
a to díky Botanické zahradě, která je veřejnosti otevřeným milým ostrovem uprostřed města.

Arboretum Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

ze stejného důvodu

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Škoda, že při závěrečném vyhlášení nepadlo o Studiu 19 ani slovo a všechnu smetanu slízlo BKC... Jako bonus pak Studio 19 z Artu úplně vytlačili - viz Článek na iDnes

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Pro nás bylo také překvapením, že si cenu přebírá BKC samo. Na akci do Wannieck Gallery byli samozřejme pozváni i zástupci Studia 19, nicméně BKC nás informovalo, že cenu převezme pouze pan Daniel Zásměta z BKC. Nejste jediný, kdo je situací okolo Kina Art zaskočen. Hodláme se tomu v Brnopolis věnovat samostatným článkem.

Petr Marčišák řekl(a)...

Na předávání cen byl pozván i pan Otto Bohuš, který se však na pozvání nereagoval a svoji účast nepotvrdil. Rozhodně ale Studio 19 nebylo opomenuto a řádně jsme jej oslovili.

-otto- řekl(a)...

Přesně tak, ze strany Brnopolis nic opomenuto nebylo, pozván jsem byl, nemocen také, snad se potkáme i jinde a jindy.

Spíše mě mrzí, že i přes dlouhá jednání s BKC to dopadlo, jak to dopadlo. Cenu vem čert (pardon...), ale za pětileté budování značky (bulletin, web kinoartbrno.cz, Galerie Artistů, Malý sál, filmový klub, elektrobylten.. nevím, mám pokračovat?) se Studiu 19 odměnit ve stylu "tak, díky hoši, nashledanou"... to už chce dávku odvahy. Nebo zbabělství? Nevím, každopádně si teď procvičíme základní pojmy jako nezisková kultura, Magistrát města Brna, kreativita, odpovědnost a tak. Už se moc těším.

Děkuji Brnopolis.cz za sledování kauzy a poskytnutí prostoru pro diskuzi. Jaro bude horké!

Otto Bohuš