3. 2. 2009

Nominujeme brněnské počiny (6)

Začnu s poklonou těm, kteří si už dlouhá léta drží laťku proklatě vysoko. Na počiny dojde vzápětí...

Hudební vydavatelství Indies
Jeho význam přesahuje hranice města, ČR i střední Evropy. Radůza, Tara Fuki, ... - kolik dalších hvězd objevilo Evropě za poslední roky, aniž by zaplnilo média jako Superstar? Jiří Černý kdesi řekl, že nebýt Indies, neměl by na svých poslechovkách z nové české muziky co hrát. A já dodávám, snad nejen za sebe, že nebýt Indies, neměl bych v té záplavě braku, který chrlí selektory našich komerčních rádií, co českého kupovat.

Kino Art
Za to, co vím o filmu, vděčím převážně brněnskému filmovému klubu. Po zrušení kina Svratka přesídlil do Artu, kde svět nezávislého filmu kombinuje s výstavami, televizními dokumenty a neformálními besedami v předsálí. Už nechodím do FK tak často, ale při každé návštěvě vidím nadšení a profesionalitu. Loni získal tištěný bulletin Artu mezinárodní ocenění a jejich chytrá komunikace na Facebooku spoustu fandů. Podobně jako Indies je Art oázou nekomerční kultury, kterou by si mělo město hýčkat.

Divadlo Husa na provázku
Je třeba zdůvodňovat? Třeba za Sto roků kobry, za odvážné tnutí do místního patriotismu v Brno je Brno je Brno, za přesahy nesvázané divadelními hranicemi např. v Noci kejklířů nebo v diskusním cyklu Kabinet Havel, za svérázný blog Husa Dnes. Obtěžkána zavazující tradicí to nemá tahle generace tvůrců lehké. Zůstává stále originální, nesázející na jistotu a nehladící jen po srsti. Docela by mě zajímalo, jak město odměňuje tyto kreativní originální scény v porovnání s těmi, kde se jede jeden komerční kus za druhým.

Restaurace Rialto
Slíbil jsem si, že aspoň jedna volba bude gastronomická. A není v Brně mnoho restaurací, které dokáží nejen rok zazářit, ale také udržet se léta na výsluní. Rialto to dokázalo a za loňský rok se dokonce dostalo do Maurerova výběru Grand Restaurant na 4. místo jako nejlepší brněnská restaurace. Špičková kuchyně, prvotřídní obsluha a neokázalé prostředí, to vše v rozumném poměru cena/výkon. Nemluvě o tom, že sídlí v domě bývalé porodnice, kde jsem si poprvé zakřičel.


V kategorii počin roku pak nominuji

Muzejní noc
Nedokážu říct, zda právě loni se brněnská muzejní noc povedla nejlépe, ale poprvé se podařilo domluvit s okolními podniky, aby si návštěvníci měli po skončení programu kam jít s přáteli posedět. Pochybuji, že za úspěchem muzejních nocí v Brně jsou jen bezplatné vstupy, tady jde hlavně o atmosféru a zážitky, jejichž intenzitu si účastníci mohou sami volit. Jejich kouzlo je také v tom, že umožňují lidem vzájemnou komunikaci a vstup do kulturní komunity, nikoli jen pasivní zážitek z jednorázové akce.

Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje
Nemůžu si odpustit jednu "profesní volbu". Podporou technologických inovací a hi-tech podnikání se zabývám asi 10 let a takto koncepční přístup ze strany veřejného sektoru na regionální úrovni jsem dosud nezaznamenal. Přestože k celé strategii mám několik výhrad a dotyční je ode mě znají, je férové uznat, že v celkovém měřítku jde o průlomový počin, který může změnit vnímání regionu z kraje vína a trochu zašlé slávy textilního a strojírenského průmyslu na moderní centrum znalostní ekonomiky. Kéž by i Magistrát města brzy dospěl od obecného dokumentu své strategie k výběru konkrétních projektů s rozpočtem, harmonogramem a odpovědným garantem.

Babylonfest
Na prvním ročníku multikulturního festivalu by se daly najít nějaké mušky i mouchy, přesto se loni možná podařilo nastartovat novou tradici. Cizinců v kreativních profesích máme v Brně už hodně, tak proč toho nevyužít pro kosmopolitní akci typu ostravské Colours, kde by mohlo příště dojít třeba i na ukázky etnické kuchyně? Jak už to bývá, za úspěchy velkých institucí stojí někdy jeden člověk, bez jehož nasazení daleko za rámec pracovní doby a vymezených povinností by nic takového nevzniklo. V tomto případě patří dík Romanu Truksovi.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

BKC se rozhodlo svoji oázu nejen nehýčkat, ale pro sichr rovnou vyhodit... Nadšení, ocenění bulletin, facebook - vše letí pryč.

viz článek na iDnes

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Článek na idnes.cz jsem už četl a k situaci okolo kina Art hodláme oslovit obě zainteresované strany. Je bez diskuse, že kino Art bylo nominováno také (nebo především?) na základě dalších aktivit, které jeho tým realizuje - výstava, bulletin, komunikace s komunitou návštěvníků na Facebooku atd. Pokud by tyto měly skončit, rozhodně neponecháme udělení ceny bez dalšího komentáře.