4. 2. 2009

Nominujeme brněnské počiny (9)

Další nominace přizvaných porotců přinášejí tipy Jiřího Cicvárka, programového ředitele bývalého Design centra, a Jana Součka, vedoucího dramaturga TS Česke televize Brno. Čtenáři mohou stále nominovat v komentářích pod článkem ZDE.

Jiří Cicvárek nominoval v kategorii počin roku:

Socha W. A. Mozarta
od sochaře Kurta Gebauera. Toto dílo je skvělým příkladem uplatnění sochy v konkrétním urbánním prostoru.

Za školu!
je televizní seriál připravovaný od listopadu roku 2008 studiem ČT Brno. Je to vědomostně-dovednostní soutěž, ve které se utkávají vždy dva týmy ze dvou různých škol. Soutěž je – na rozdíl od řady jiných pořadů určených středoškolské mládeži - inovativní nejenom tím, že každé kolo má jiné atraktivní a neotřelé zadání, ale i tím, že se odehrává na školách, z nichž se soutěžící týmy rekrutují, využívá a propaguje možnosti, které ta či ona škola poskytuje.

Tmou
Z pátku na sobotu 7.- 8.11. se v Brně konal 10. ročník šifrovací hry TMOU, která je určená široké veřejnosti nejen z celé ČR a která se stala největší hrou tohoto druhu na světě. Jubilejního ročníku se zúčastnilo přes 2000 hráčů - o rozsahu hry svědčí i to, že byla oficiálně zapsána do České knihy rekordů. Hra v posledních letech inspirovala desítky obdobných akcí v celé ČR a zprostředkovaně i v zahraničí (např. v Německu a na Slovensku) a bez nadsázky se dá říci, že mnoho vrcholně inteligentních lidí z jiných koutů země (účastní se lidé s IQ 130 a výše) zná Brno jako své boty právě díky nočním zážitkům získaným na TMOU.

Na jednotlivce nebo organizace za dlouhodobý přínos pro jedinečnost města pak:

Josef Šmajs
z Masarykovy univerzity je příkladem vědce-filozofa, který dlouhodobě a programově kultivuje veřejnost v problematice vztahu přírody a kultury. Prof. Šamjs vytvořil ontologii, která zkoumá, jak věci kolem nás vznikají, jak se vyvíjejí, jak zanikají a jaký je vztah spontánně vznikajících věcí k těm, které vytvářejí lidé. Je autorem řady knih, z nich zejména knihy Ohrožená kultura a Evoluční ontologie vzbudily značnou pozornost.

Designstory
je přehlídka prací studentů středních a vysokých odborných škol z České republiky i ze zahraničí, které se účastní i mladí designéři do tří let po ukončení studií. Je to ve svém oboru ojedinělá a důležitá akce, která má tradici založenou v roce 2005 na spoluprací bývalého Design centra ČR a Brněnských veletrhů, a. s. V rámci mezinárodního veletrhu bydlení Mobitex se tu prezentují nové projekty, výrobky, modely, návrhy i vize. Zaměření je na oblast bytové kultury – nábytek, bytové doplňky, textil, sklo, porcelán a drobné užitkové předměty.

Sochy pro Brno
je dlouhodobá aktivita, kterou generuje a zaštiťuje Statutární město Brno. Její podstatou je snaha vnést na podkladě výtvarné soutěže do nově upravovaných částí městského interiéru sochařská díla, která se stanou jeho pevnou součástí.



Jan Souček nominoval v kategorii počin roku:

Postoj zaměstnanců i managementu Úrazové nemocnice Brno
za nebývalou odvahu prosadit své odborné a lidské přesvědčení i s vědomím jednoznačného existenčního ohrožení.

Stavba tunelů Dobrovského
Kromě faktického přínosu pro dopravu v centru města Brna také za naději, že ne všechny smělé dopravní projekty v tomto regionu musí končit pouze na papíře (podzemní rychlotramvaj) nebo v nekonečných správních řízeních (přesun hlavního železničního nádraží, dálnice na Vídeň, R43…)

Na jednotlivce nebo organizace za dlouhodobý přínos pro jedinečnost města pak:

Radim Jančura (Student Agency)
za mimořádný přínos ke kultivaci hromadného cestování v České republice a také za důkaz, že lidé s vizí a s tahem na bránu jsou schopni prosadit odvážné podnikatelské projekty celorepublikového dopadu i mimo hranice hlavního města.

Petr Minařík + Pavel Řehořík (Větrné mlýny)
za neutuchající entuziazmus při organizaci festivalu „Měsíc autorského čtení“ , který patří k nejvýraznějším brněnským kulturním počinům posledního desetiletí.

Občanské sdružení STUD Brno
za ideu a prosazení projektu „MEZIPATRA“ (filmový festival uvádějící filmy s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tématikou), který nezpochybnitelně přispívá k pochopení pestrosti lidské společnosti bez potřeby hierarchizovat. Festival si během 9 ročníků své existence dokázal získat nebývalý zájem publika a rozšířit se po celé ČR ( s tradičním plnohodnotným druhým týdnem trvání festivalu v Praze).

1 komentář:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Přehlídka Designstory a Sochy pro Brno patří do kategorie počin a nikoli do kategorie jednotlivec nebo organizace za dlouhodobý přínos.