27. 2. 2009

Porota Brnopolis vybrala počiny roku

39 porotců pestrého profesního zázemí i věku vybíralo během ledna a února originální akci, čin nebo událost, které loni nejvíce přispěly ke zvýšení atraktivity města pro lidi z kreativních profesí, a dále jednotlivce nebo organizace za jejich dlouholetý přínos pro jedinečnost Brna. Tady jsou výsledky. Doplněno 26.3. 16:00

Nedělali jsme anketu pro masy s cílem najít to nejznámější nebo nejpopulárnější. Víc než konečný výsledek hlasování nás zajímaly samotné nominační texty porotců - co, koho a hlavně proč vybrali. Přimět sebe i ostatní k přemýšlení nad tím, co utkvělo v paměti, proč si někoho cením. Najdete zde 25 článků s plnými texty nominací jednotlivých porotců plus jeden navíc s nominacemi Kanceláře strategie brněnského magistrátu.

Z nejčastěji nominovaných vybrala porota ve finále tajným hlasováním za počiny roku 2008 (bez pořadí) Sochy v ulicích, Muzejní noc a Noc vědců. Vysoký počet nominací poslal do finále také např. Měsíc autorského čtení, otevření restaurace Borgo Agnese, zahájení stavby Královopolských tunelů, Regionální inovační strategii Jihomoravského kraje, diskusní cyklus Úsvit v Čechách a multikulturní festival Babylonfest.

V kategorii organizací nebo jednotlivců za dlouholetý přínos pak porotci vybrali (bez pořadí) Hvězdárnu a planetárium Mikuláše Koperníka, Kino Art, divadlo Husa na provázku a kastelána hradu Veveří Petra Fedora. Brnopolis nakonec v této kategorii udělilo ceny čtyři vzhledem k tomu, že na třetím místě zůstala rovnost hlasů i po třetím hlasování. Do finále se díky počtu nominací dostaly dále např. nakladatelství Větrné mlýny, Divadlo Líšeň, hudební vydavatelství Indies, provozovatel zahradní železnice v Obřanech Miloš Kovář a Dopravní podnik města Brna.

Že vám tam něco nebo někdo chybí? Bylo by divné, kdyby ne. Že je to jen hra míchající hrušky s jabkama? Ano, podobně jako třeba volba knihy roku Lidových novin (samozřejmě se tím nesrovnáváme s jejich prestižní tradicí, jen způsob výběru je podobný). Zkuste si sami stanovit smysluplné a nepřekrývající se kategorie. My to hodně zvažovali a budeme příště znovu. Stejně tak složení poroty. Tohle byl nultý ročník, osahávání výstupků našeho města. Velký dík patří všem porotcům i čtenářům za zajímavé nominace.

Pokud se chcete potkat s členy poroty, se zástupci vítězných nominací a s dalšími čtenáři Brnopolis, kteří nám poslali své tipy, přijďte 8. dubna od 17:30 do Wannieck Gallery na neformální setkání s předáním symbolických cen. Pokud od nás nemáte pozvánku a chcete si svou účast pojistit, napište nám na mail info (zavináč) brnopolis (tečka) eu.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A co QUEERPARADE 2008? Myslím, že to byl počin roku .... Brno se stalo centrem pozornosti, centrem tolerance ...

Petr Marčišák řekl(a)...

Souhlasím s Vámi. Bohužel Queer Parade 2008 dostala pouze jednu nominaci, takže se do finále neprobojovala. Příští rok plánujeme větší zapojení čtenářů Brnopolis, tak budete mít možnost nominovat případný další ročník. PM