17. 7. 2009

Jižní centrum (3): evropské instituce

Druhý článek o Jižním centru jsem ukončil postesknutím, že kromě Janáčkova kulturního centra není v Brně žádná významná budova, která by se do Jižního centra mohla umístit a dodat tomuto území nějakého vyššího ducha, než jsou duchové kanceláří a obchodů.


Toto skeptické konstatování bych sice mohl vyvrátit optimismem získaným ze stránek společnosti Jižní centrum Brno, kde se uvádí, že by se zde mohla umístit mimo jiné i zastoupení regionálních, státních a evropských institucí, tento optimismus mi však přece jenom kalí obavy, zda by nám po vskutku vydařeném evropském předsednictví vůbec někdo nějakou evropskou instituci svěřil a tuzemských státních a regionálních taky není nazbyt, najmě když musí v krizi snižovat stavy svých mrtvých i živých duší.

Když jsem doporučil zřídit v Jižním centru velkou vodní plochu a ostrovem uprostřed, neuvědomil jsem si, že toto poněkud vlhké řešení nemusí každému vyhovovat již vzhledem k tomu, že máme v poslední době každou chvíli nějakou povodeň a co kdyby navíc povolila naše byť skoro vypuštěná přehrada a tak jsem vytvořil zbrusu novou ideu, která se bez vody pro jistotu zcela obejde. Hlavní myšlenku jsem si, jak už to bývá dnes zvykem, vypůjčil od proslulejšího kolegy Lucia Costy, který se proslavil náměstím Tří mocností v novém brazilském hlavním městě Brasilia, a dle jeho vzoru tedy navrhuji v Jižním centru postavit také náměstí a to náměstí Tří brněnských osobností, kde by stála tři muzea těmto osobnostem věnovaná.

Ale kde vzít ty osobnosti? Jedna mě napadá hned. Náš milý objevitel zákonů dědičnosti, Gregor Johann Mendel, o kterém se učí (alespoň předpokládám) všechny děti na světě ve škole (některé možná o Morganovi a některé dosud možná o Lysenkovi). To je aspoň osobnost! A jak skromně k jeho odkazu Brno přistupuje. Malý byť pěkný památník ukrytý vedle přestupního terminálu hromadné dopravy. Žádná zbytečná publicita, žádná hesla typu „Brno – město genetiky“, žádný „Veletrh DNA“ či světové kongresy genetiků. Ale proč bychom pro jednou nemístnou skromnost neodhodili a Gregoru Mendelovi nevěnovali opravdu pořádně velké muzeum? Rozhodnuto! Ale co další dvě muzea?

Zdá se, že leckdo zajímavý by se v dějinách Brna našel, dokonce i zajímavá zvířata, jako krokodýl a liška. Má však někdo šanci slavného opata a ředitele Moravské hypoteční banky v proslulosti a celosvětové známosti dostihnut? Dvě muzea máme ještě volná, koho navrhujete?

Další ze série článků o Jižním centru:

6 komentářů:

Zdeněk Softič řekl(a)...

ja bych bral muzeum Kurta Gödela

Richard Lank řekl(a)...

Kurt Godel - vznikajici napad.

J.G. Mendel uz nejaky svatostanek ma a uci se o nem kazde dite. Ale tenhle genialni matematik - obavam se - v sirsim povedomi o slavnych Brnanech chybi.

Mimochodem, historka o tom, jak s pomoci A.Einsteina a N.Bohra zadal imigracniho urednika o trvaly pobyt v USA by vydala na krasny film...

Jenda řekl(a)...

Ernst Mach (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ernst_Mach)
Bohumil Hrabal nebo Mrštíci
Adolf Loos (http://cs.wikipedia.org/wiki/Adolf_Loos)
Karel Absolon (http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Absolon) - sice ne rodák, ale s Brnem neodmyslitelně spjat
fyzik Georg Plazcek (http://cs.wikipedia.org/wiki/Georg_Placzek)
Brno je spojené i s Leošem Janáčkem, Vladimírem Menšíkem. Našla by se spousta dalších s velmi různorodými zaměřeními, která by mohla být pro muzea zajímavá.

Petr Marčišák řekl(a)...

Michal Hadláč svým postesknutím, že není „významné“ budovy, kterou bychom na území Jižního centra vlastně umístili, vystihl přesně moji obavu. Je sice moc pěkné, že se mezi budoucím nádražím (?) a historickým centrem rozprostírají hektary nevyužitého území, ale ruku na srdce, čím by reálně mohlo bát zastavěno? Byty - budiž, poptávka jistě bude, kanceláře? – podívejte se na obsazenost Campus Office, Brno Office Park, atd, budovy univerzit – Kampus MU už skoro stojí a VUT staví na Palackého vrchu, Museum G. Mendela – no nevím, snad něco menšího na Mendláku, hotel – netřeba připomínat nedostavěné „mrakodrapy“ na Heršpické, nebo budoucí hotel na Zelňáku, sportovní hala – zatím bude sloužit Rondo, nebo má budoucí místo v Lískovci, fotbalový stadión – snad už definitivně za Lužánkami. Co nám tedy zbývá ? Nějaká ta “unijní“ pobočka – snad. Jinak je to myslím opravdu bída. Jen doufám, že to neskončí nekoncepčním rozvojem ala, benzinka, vedle nějaký ten giga-hyber-schopping mall, mezi tím dvou/tři proudová silnice, suplující velký městský okruh. Stačí se podívat na Heršpickou ulici. Kanceláře na jedné straně, hobby markety na druhé, vše rozděleno neprůchozí silnicí a nad vším ční mega-poutač Bauhaus, arogantně zastiňující i samotný Petrov. Kde je lepší dopravní obslužnost veřejné dopravy? – tramvaje, cyklostezky, chodníky. Trošku se bojím, že takto nějak bude vypadat i Jižní centrum.

makov řekl(a)...

No to je právě ten problém zakletý v urbanismu... Kdysi mi na to odpověděl jeden z bývalých primátorů: "...no přece tam budou plochy smíšené..." Upřímně řečeno si nedovedu využití jižního centra představit. I když Michalovo jezero s ostrovem a parkem není zas tak špatný nápad... Jenže to v Brně neumíme, chybí nám velkorysost.

Petr Marčišák řekl(a)...

Jen potvrzení: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/vedle-zvonarky-vznikne-nakupni-centrum-aupark.html