13. 7. 2009

Kam lze zajít naslepo: Výtopna

„Hádej, kdo mi dnes přivezl pivo? Vendulka!“ Vendulka, spolu s ní Tedík, Hanka a další, obsluhují v restauraci Výtopna tiše a diskrétně. Pokud objednané nápoje rozlijí, tváří se vykolejeně. A místo zbytečných řečí maximálně zahoukají na pozdrav.

Ať nedojde k omylu, ve Výtopně neobsluhují handicapovaní klienti, ale, jak název restaurace napovídá, elektrické mašinky.

Kultovní scéna z filmu Kulový blesk, kde panáky rozvážel vlak, se zde zhmotnila do ryzí skutečnosti. Všechny cílové destinace propojuje 80m kolejové trati, částečně po vysutých mostech. Ještě jsem neviděl restauraci, kde by se tolik pocházelo a fotografovalo.

Servírování je zcela bezpečné. Jedinou tragédii, které jsem byl svědkem, neměl na svědomí software, ale plyšový zelený králík, který v sebevražedném úmyslu skočil z náruče nějakému předškolnímu strávníkovi. Projíždějící vlak ho pak nemilosrdně táhl asi 600 centimetrů než vykolejil poblíže nádraží Staré Brno.


Jídlo a pití?
Porce si při místní cenové hladině dokážu představit větší, ale chuti nemám co vytknout. I kolega-gourmet, díky jehož znalostem lze spolehlivě kalibrovat kvalitu kuchyně, byl nadmíru spokojený.

Pivo je dobře ošetřené a přivezené v časech, které mohou Výtopně České Dráhy jen závidět. Co si budem nalhávat, ten pocit dětské radosti, když před vámi Vendulka zastaví s naloženým vagónem, leckoho pohne k více objednávkám, než původně plánoval.

V synergii s vyšší než obvyklou marži, má tedy nabízený sortiment signifikantně pozitivní efekt na výsledky hospodaření, řečeno parazitními OMP, tj. oblíbenými manažerskými pindy.


Děti s sebou?
Hosté i personál jsou na brněnské poměry k malým lidem velmi vstřícní. Nikdo samozřejmě nepřemluví pětiletého špunta, aby neběhal kolem kolejiště a nedával hlasitě najevo nadšení, které s ním ostatně sdílí v duši kdejaký dospělý. Salátový bar nabízí místo rajčat a okurek pastelky a dětský jídelní lístek nachystaný jako omalovánky.

Restaurace bohužel není nekuřácká, ale těsně po otevření se kouří málo a večer je klimatizace schopna nezdravé zplodiny držet od nekuřáků daleko.


Závěrem?
V restauraci je wi-fi, ale proč civět do notebooku, když lze pozorovat dopravní ruch okolo stolů? Nezbytná TV bohudíky tiše vysílá přímý přenos z kolejiště, a tak alespoň zde celebrity nepřeřvávají libovolné ze zcela zaměnitelných hit-rádií.

Naši američtí kolegové koukali jako puci, tohle prý zatím nemají, ale díky franchiesingu možná Výtopny jednou dobudou Nový svět. Zatím však existuje jen ta naše brněnská a místenky je třeba rezervovat alespoň čtyři dny předem!

Více fotografií naleznete na © Petr Zahnáš

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

V době oběda ve všední dny by restaurace měla být naštěstí nekuřácká, bohužel nevím přesně, od kdy do kdy berou dobu oběda, více se diskutovalo o restauraci zde:
http://bistro.florentyna.cz/index.php/digestiv/vytopna-pro-pany-kluky

Jitka

Richard Lank řekl(a)...

Hm nejradeji bych, aby vsechny restaurace byly nekuracke po celou oteviraci dobu. V tomhle jsem zcela nedemokraticky.

Mimochodom jsem si ani v Irsku ani v Italii nevsiml, ze by na zakaz koureni restaurace doplacely, naopak tam chodi posedet cele rodiny.

Jen panu Philippa a Morisse je mi - chudinek malinkejch - lito....

Richard Lank řekl(a)...

At si rozumime: zakaz zakonem dlouhodobe nic neporesi. Ale treba se doziju doby, kdy bude koureni v restauraci spolecensky neunosne, proste chucpe :-)