28. 9. 2009

Jižní centrum (4): závěrečné kolo

Seriál o Jižním centru dospěl do čtvrtého, a mohu klidně přiznat, závěrečného kola. V prvním příspěvku jsme se zamysleli nad komfortním dopravním napojením a vysnili jsme si rychlou tramvaj mezi Brnem a Vídní a odbočku průplavu Dunaj – Odra – Labe. Ve druhém se zhmotnila představa jezera s ostrovem a Janáčkovým hudebním centrem a ve třetím zde vzniklo náměstí tří brněnských osobností s třemi muzei.

A právě třetí článek vyvolal zajímavou odezvu u čtenářů, kteří ke zmíněnému Gregoru Mendelovi navrhli ještě další zajímavé s Brnem spjaté světoznámé osobnosti: matematika Kurta Gödela (rodem z Brna) a fyziky Ernsta Macha (rodem z Chrlic) a Georga Placzeka (rodem z Brna) a v neposlední řadě i architekta Adolfa Loose, který se stal ikonou funkcionalismu a jehož místo narození dnes připomíná jen malá tabulka u vchodu do hotelu Continental.

A kdybychom probrali další osobnosti od Janáčka po Hrabala, Ressela a Kaplana, byl by jich celý zástup. Problém není v tom, že by Brno nemělo komu postavit muzeum, problém tkví v tom, že Brno muzeum stavět nechce.

Jako typické provinční město trpí Brno odchodem svých elit, do Vídně, do Prahy, do Bruselu či New Yorku. Žádný slavný brněnský rodák nebyl doma prorokem, museli se proslavit v cizině. A slávu v cizině domov neuznává.

Jak je možné, že se někdo od nás, z naší obyčejnosti, tak vyšvihl? A navíc v disciplínách, kterým stejně nikdo nerozumí? Taková divná sláva nám chleba nezlevní, tady máme úplně jiné starosti, než se zajímat o nějaké odrodilce. Že průměrnost neodpouští, vědí všichni. Ti schopní, jak jen mohou, Brno opustí a ti, co zůstávají, na ně rádi rychle zapomenou.

Když se po tomto postesknutí vrátím zpátky k Jižnímu centru, je jasné, že můžeme s úvahami o jeho budoucím využití klidně přestat. Určitě tam budou stát krásné kanceláře, pohodlné byty a atraktivní obchodní galerie. Ale všechno bude takové naše, malé, průměrně, brněnské. Zapomeňme na Grande Arche, London Eye či Guggenheim Bilbao. Smutné, že? Možná však, že se na konci tunelu přece jen objevuje světélko.

Pokus s Janem Kaplickým ještě selhal, nikoliv z viny brněnské. Teď se v Jižním centru rýsuje další zajímavý projekt, brněnsky tradičně jde o zvíře, vlastně o obrovský hmyz. Sedmipatrová budova nad nádražím v podobě egyptského posvátného brouka! To vypadá zajímavě, byť má chrobák v sobě skrývat zase jen nudné obchody a kanceláře. Jen abychom se však za chvíli nedočkali nějaké další kafkovské proměny… (spíš copperfieldovského zmizení – celého nového nádraží)…

Na závěr vizionářských úvah o Jižním centru přidávám malou kontrolní otázku: Kolik miliard bude stát oprava fotbalového stadionu, aby na něm mohl hrát zcela průměrný provinční tým? Promiňte, Kurte, Georgi, Adolfe, Bohumile, Josefe, Victore, Leoši a další, určitě se na vás dostane, ale teď máme jiné starosti.

Další ze série článků o Jižním centru:

5 komentářů:

Honza řekl(a)...

Dobře napsáno!

Luboš řekl(a)...

Dobrý den, já osobně si tedy myslím, že Brno potřebuje i ten stadion. Nejde přeci jen o fotbal, ale i jiné, např. kulturní akce. Druhé největší a stále snad i druhé nejvýznamnější město v ČR by mělo mít druhý největší stadion. Madonnu ani U2 zrovna nemusím, ale pokud tu budou koncertovat- bude Brno na mapě. To ale neznamená, že muzea nechci. Zkrátka by tu mělo být vše:)

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s komentáři přede mnou. Rád bych zdůraznil, že jsem velký zastánce Jižního centra, včetně nové polohy a zrušení stávajícího starého nádraží (samozřejmě, že krásnou budovu "původního" nádraží ponechat). Co se týče harmonogramu, jsem pro okamžité zahájení přestavby Jižního centra, aby se různé důležité správní a jiné budovy nemusely umisťovat roztroušeně po městě Brně a aby se i residenční výstavba nemusela zbytečně rozšiřovat na okraj města a zabírat cennou půdu a nové pozemky, když přímo v centru máme volné stavební parcely skoro okamžitě k využití (pro jiný účel nevyužitelné). Abych to zkrátil a vrátil se k tématu co do těchto prostor umístit-když už Brno a Jižní Morava má tolik významných rodáků (viz článek), proč se tedy nepokusit o "muzeum" integrované, kde by všechny významné osobnosti spjaté s městem Brnem a krajem měly svůj odpovídající prostor. Navrhoval bych i "novou formu" muzea, né tu statickou, kde se loudámé podél výloh, ale nově pojatou, dynamickou s možností širokého interaktivního si "hraní (studování)" případné osobnosti se všemi materiály, které tyto postavy vytvořily. Mohly by tam být i např. chronologicky všichni brněňští primátoři a co se za jejich vedení města vybudovalo, zlepšilo, změnilo, působnost osobností by nemusela být zaměřena jen na Brno, ale celou Jižní Moravu s její bohatou historií a zároveň by "muzeum" mohlo fungovat jako centrální informační a turistické centrum.......... Mohl bych psát asi dvě hodiny, ale to není předmětem.
P.S. Když vidím jak těžce se hledají městu peníze na JKC, stadion,... tak vybudování takového moderního integrovaného interaktivního "muzea" (pokud by nápad vůbec prošel) je otázkou takových nejmíň né-li víc.........let!!!
DeRon

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, že Brnu chybí stadion. Souhlasím i s tím, že se stadion nebude používat jen na fotbal. Prostě by to tu stadion oživil. Vezeme-li to čistě ekonomicky, čím víc kulturních akcí by na stadioně byly, tím víc peněz zde utratí turisté. :D A prospěch z toho budou mít všichni!

Unknown řekl(a)...

Jižní centrum zcela zlikviduje život ve stávajícím centru města. " Podle studie Centra pro regionální rozvoj při MU zaniklo v letech 2006 až 2009 v Brně na 500 malých obchodů. Jedním z hlavních důvodů byla nekontrolovaná expanze nákupních center a koncentrace obchodu v nich. Nejvíce obchodů zmizelo z historického jádra města. Zatímco třetina brněnské obchodní plochy je koncentrována v 5 nákupních centrech a 12 hypermarketech či hobbymarketech často na okraji města, některé brněnské části trpí velkým nedostatkem prodejen. V jižní části města Brna připadá na jednoho obyvatele 12 m2 prodejní plochy a v Ivanovicích dokonce 20 m2. Na druhé straně nakoupit v Útěchově, Řečkovicích a Mokré Hoře, Kohoutovicích či Novém Lískovci může dát zabrat. Ve všech těchto čtvrtích připadá na obyvatele méně než 0,3 m2 prodejní plochy. Výsledkem je to, že třetina obyvatelstva Brna to má do obchodu déle než půl kilometru a prodejnu vzdálenou méně než 200 metrů od domu má pouze 19% obyvatel." ... z tiskové zprávy NESEHNUTÍ. Realizace Jižního centra má smysl jen d ODSunutým nádražím, které nemá aktuálně nárok na finanční podporu z Evropské unie a navíc je ten projekt paskvil, který nebude po dopravní stránce fungovat (nacpat nákladní dopravu doprostřed osobního nádraží, do severního zhlaví nacpat tolik souběhů, že tam bude "přecpáno" a osobní doprava se tudíž oproti stávajícímu nádraží nijak nepolepší, spíš naopak a navíc městu přinesou externality ve formě reorganizace městské veřejné dopravy cca 100 milionů ročně vícenákladů... - celé je to sabotáž na státě, veřejných financích). Jako geografka hlasuju pro rovnováhu a ta realizací ODSunu ani Jižního centra nenastane. Hana Chalupská omylem z účtu svého bývalého kolegy Petra Ledviny.