20. 11. 2009

Coworking dorazil do Brna

Coworking je fenomén, který již ve světě funguje několik let, ale teprve nyní dorazil do Brna. Řeší hlavní problémy stále více se rozrůstající skupiny nezávislých profesionálů (freelancerů), jimiž jsou asocializace, malá motivace a snižující se efektivnost. Našli jste se v tomto popisu? Pak je coworking právě pro vás.

Základ coworkingu by se dal shrnout to těchto tří pilířů:

  • zůstat nezávislý, ale pracovat v kolektivu

  • být maximálně efektivní a získat novou motivaci

  • pracovat v profesionálním prostředí s veškerým zázemím

Na jejich základě poté vznikají coworkingová centra, která se snaží zajistit podmínky k jejich naplnění. Zajišťují provoz kanceláře uzpůsobené pro několik pracovních míst, s veškerým kancelářským vybavením a technickým zázemím. Freelanceři sem pravidelně docházejí stejně jako do práce. Každý má své pracoviště, nebo je uplatňován hot-desking, tzn. můžete si vybrat jakékoliv místo chcete.

Hlavním přínosem je úspora nákladu za pronájem a provoz vlastní kanceláře. Členové nemusí problémy s tím spojené vůbec řešit a hradí jen měsíční členství. Druhým neméně podstatným přínosem je práce v komunitě lidí s podobným zaměřením, se kterými můžou navázat kontakt, podílet se s nimi na projektech a konzultovat problémy. Mezi další výhody patří reprezentativní prostředí, vyšší míra koncentrace a efektivnější využití času, který často člověk pracující v domácím prostředí nedokáže rozdělit na volný a pracovní.

Coworkingové centrum je otevřené pro všechny, kdo pracují tzv. „na volné noze“, mezi které se již dávno neřadí jen novináři, ale především odborníci z IT, které si firmy najímají na úzce specializovanou činnost, konzultanti ze všech odvětví, grafici, daňoví a účetní poradci, tlumočníci, PR manageři a další. Stejně tak může být tento projekt vhodný pro mikropodniky, jejichž zaměstnanci sdílejí jedno pracovní místo. Firmy se dnes snaží maximálně optimalizovat náklady, a proto si na některé profese „najímají“ právě odborníky na volné noze. Tento trend bude mít stále rostoucí tendenci; například v USA dosahuje podíl takto pracujících 7%.

Brno coworking center

Lokalita pro Brno Coworking Center byla zvolena s ohledem na snadnou dostupnost do centra, ale současně i na bezproblémovou možnost parkování. Prostory jsou umístěny ve zrekonstruované budově a řešeny tak, aby v nich mohlo pracovat až sedmnáct členů. Místnosti jsou děleny na dvě větší průchozí místnosti určené pro stálé členy, hot-deskingové pracoviště pro omezené členství, odpočinkovou zónu, zasedací místnost, barové posezení a kuchyňku. Centrum je napojeno na vysokorychlostní internet a členové mohou neomezeně využívat profesionální tiskárnu, projektor a další kancelářské vybavení stejně jako v běžné firemní kanceláři. Pro členy je zajištěna i technická podpora, webový prostor a e-mail. Centrum bude také organizovat odborné semináře, školení a společné akce primárně určené pro členy.

Pro potencionální zájemce jsou připraveny dva tarify - plné členství, které zahrnuje neomezený přístup do kanceláří, vlastní pracovní místo, využívání veškerého vybavení a zasedací místnosti, které stojí 3 400 Kč měsíčně. Pro méně aktivní členy je připraveno částečné členství zahrnující přístup do centra 3krát za týden, místo u hot-deskingového pracoviště a placené využívání zasedací místnosti. Cena je 2 500 Kč.

Více se o projektu můžete dozvědět na webových stránkách www.bcwc.cz.

2 komentáře:

Jenda řekl(a)...

Přes Twitter jsem postřehl první coworkingovou kancelář v Praze, ale o Brně jsem nevěděl. Super.

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, ráda bych zde představila firmu BRNOOFFICE s.r.o., která se zabývá virtuálními kancelářemi, poskytováním sídla a krátkodobých pronájmů.

Více na www.brnooffice.cz.