15. 3. 2010

Brno, město latté

Americký sociolog David Brooks před 10 lety vydal pozoruhodnou knihu "Bobos", která si získala slušnou popularitu a péčí nakladatelství Dokořán vyšla i česky. Brooks spojil slova "buržoazní" a "bohém" - jako "bobos" pak označuje novou americkou ekonomickou elitu, která má raději sportovní oblečení než obleky, kola a hybridní auta než supersporty a zelený čaj a kávu než drahou whisky a šampaňské. A právě přes kávu se dostaneme k Brnu.

Když jsem Bobos znovu listoval, praštila mne do očí tato pasáž:

Města, kde je doma káva latté, jsou bohatá liberální města, často v úchvatné přírodní scenérii, často vzniklá kolem univerzity, jež se stala klíčovými inkubačními centry nové kultury movité Ameriky. Nezřídka se právě odtamtud šíří luxusní obchody, gurmánské pekárny, obchody s ručně dělaným nábytkem, prodejny organických potravin a další povznášející podniky, jež tvoří konzumní kulturu bobos.

(…)

Po Americe jsou roztroušeny stovky měst latté, a i ve městech, která nejsou latté, jsou aspoň čtvrti latté. Jestliže někde můžete seběhnout z cyklistické stezky rovnou do antikvariátu plného knih o marxismu, jichž se majitel už nemůže zbavit, dát si kávu v nějakém podniku se slovní hříčkou ve jménu a pak se jít podívat do obchodu s africkými bubny nebo feministickým spodním prádlem, pak víte, že jste ve městě latté.

Dosud jsem nikde nečetl tak výstižný popis toho, co se s Brnem stalo v posledních deseti letech - přestože Brooks vůbec nepíše o Brně, dokonce ani o Evropě. Přesně takhle totiž moravskou metropoli "poznamenal" rozvoj univerzit a příchod technologických firem, do určité míry i rekonstrukce centra a vědomá péče různých spolků, institucí i jedinců (viz například probíhající festival divadla ke kávě nebo středeční OpenCoffe).

Troufám si říct, že Brno odpovídá definici "města latté" nejvíce ze všech českých a moravských měst; přiblížit se mu může snad Olomouc, ta ale trochu postrádá oné buržoazie, jejíž přítomnost v Brně odráží závratné tempo otevírání nových sushi-barů.

Myslíte si taky, že je Brno městem latté? Pokud ano, je to podle vás dobře? Potkáváte se v kavárnách s buržoazními bohémy - nebo mezi ně dokonce patříte? Jsem zvědavý na vaše postřehy.

3 komentáře:

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

Knížka Bobos pro mne ve své době byla malým zjevením a je rozhodně pravdou, že před těmi osmi-devíti lety jsem uvažoval, jestli a jak lze tento koncept převést do našich podmínek. I měl jsem za to, že to možné není: ledacos by šlo, ale ti lidé, kteří by mohli aspirovat na étos bobos na to prostě neměli peníze. Nicméně, doba se změnila a dnes to očividně možné je - a proto si myslím, že Brno je místo, kde je to z celé republiky vidět nejlépe. Ano, bobos jsou trochu moc povrchní a přelétaví, ale pořád lepší než yuppies (a u nás pak "podnikatelské baroko").

Richard Lank řekl(a)...

Tenhle pohled na Brno je mi blízký. Jen mi není jasné, kde začíná "buržoa" a končí "střední třída".

Popis Bobos padne jako ulitý i na intelektuálně naladěnější kreativce střední třídy, která není úplně finančně nezávislá, ale tíhne k "luxusu" tohoto typu :=D

Richard Lank řekl(a)...

http://www.dokoran.cz/recenze/1055967944.pdf

http://www.stanford.edu/group/scspi/pdfs/key_issues/elites_journalism.pdf