29. 3. 2010

Chystáme brněnský TEDx, hledáme spolupracovníky

Když jsme před pěti lety začali s FIP pořádat diskusní večery Inovace & Inspirace, Inteligence & Instinkt, byli jsme zvědavi, jak se spolu snesou podnikatelé, umělci, vědci atd. Asi tady někde začalo uvažování o Brnopolis jako platformě pro seznamování kreativních lidí různých profesí, kteří si chtějí vyměňovat nápady i zkušenosti ze zahraničí a kultivovat prostředí, kde se nám bude úspěšněji pracovat a příjemněji žít.

Když jsem tedy loni pro sebe objevil videa z konferencí TED spojující lidi a nápady okolo technologií, zábavy a designu, cvaklo mi to v hlavě skoro nahlas. To je přece fungující komunita, které se již léta globálně daří to, o co my se tady v malém nesměle pokoušíme.

První TED konference, která svedla dohromady účastníky tří různých světů (Technology, Entertainment, Design), se konala v roce 1990. Loni se multidisciplinární akce založené na "nápadech, které stojí za to sdílet" začaly lavinovitě šířit do dalších zemí díky licenčnímu programu TEDx.

Místní TEDx organizátoři pořádají nezávislé neziskové akce propojené přes společnou značku do celosvětové sítě. Po Praze, Budapešti nebo Varšavě (podívejte se, kde všude už TEDx byl) se chystají další např. v Bratislavě, Krakově nebo ve Vídni (kompletní kalendář plánovaných) a tak chce-li být Brno městem inovací a výzkumu, mělo by mít svůj TEDx.



Prozatím shromažďujeme tipy na témata, vystupující, nejvhodnější místo konání a také na partnery a spolupracovníky, kteří mohou s přípravou a uspořádáním TEDxBrno jakkoli pomoci. Naším cílem je vybrat výjimečné vystupující, se kterými se nebudete nudit a jejichž slova vám budou znít v uších ještě cestou domů. Pošlete nám mail nebo je pište do komentářů sem nebo na Facebook.

Lépe než jakýkoli text dokážou zprostředkovat atmosféru TED akcí videozáznamy a my vám postupně představíme ta vystoupení, která nás nejvíce zaujala. Další si můžete pustit sami, už desítky z nich jsou navíc opatřeny českými nebo slovenskými titulky.

Pro začátek vybírám sestřih zábavné úvahy Kena Robinsona How schools kill creativity o současném vzdělávacím systému (plných 20min s českými titulky zde). Zdá se mi příznačná pro české prostředí, kde už se na základních školách pěstuje strach chybovat, neochota riskovat a nést odpovědnost, konformita, uzavřenost, nutnost názorového zařazení do skupiny. Prosím nekřičte na mě, že to přece zdaleka neplatí všude. Však právě těch opačných příkladů si s Brnopolis všímáme a na TEDxBrno jim chceme dát prostor.


17 komentářů:

Jenda řekl(a)...

Rád bych se zapojil do organizace jakýmkoliv způsobem. Zařizování, pomoc na samotné akci atd.

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

Jak jsem sliboval zamyslet se nad tématy a případně lidmi pro brněnský TEDx: líbilo by se mi poslechnout si a) něco na téma architektura / urbanistika - možná se v tom i vrátit k celé kauze přesun nádraží (ale věcně!) b) pozvat někoho, kdo by měl co říct na téma inovací a start-upů, ideálně z praxe (buď úspěšný start-up nebo investor) c) propojit TEDx a Brnopolis nějak s Multiplace (zajímavý, již dlouho - se střídavými úspěchy - fungující koncept kulturní spolupráce mezi městy a státy) d) tzv. "vídeňská stopa" - je škoda, jak málo si dnešní Brno uvědomuje svou propojenost s Vídní, nedávno byl v MF Dnes zajímavý rozhovor s rakouským bohemistou, jmenuje se Stefan Newerkla - tak aspoň jedno konkrétní jméno :)

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Díky, pánové, dáváme na seznam.

Adame, architektura/urbanistika i vídeňská stopa jsou už dlouho našimi lákavými tématy pro OpenCoffee, ale pořád k tomu hledáme ten správný klíč a především osobnosti, na kterých by to mohlo stát.

S Multiplace se rádi seznámíme (škoda, že nepřišli na poslední OC, mohli jsme společně s tebou něco vymyslet).

Ad b/ Za poslední roky, co se tomu ve FIP věnujeme, jsem takových už zažil přehršel. Mám pocit, že snad vše bylo řečeno a zbývá už "jen" konečně změnit to inovační (ekonomické, legislativní, sociální, ...) prostředí, aby se věci hnuly kupředu. Aneb jak to zobecnit, aby to nebyla jen success story (jasně, např. Staňkovo ohlédnutí by bylo zajímavé v každém případě) nebo marketing investora?

H. řekl(a)...

Stejně jako Jenda, i já rád přispěji a přispěchám jakkoliv pomoci :-)

Vlasta Svitáková řekl(a)...

Zatím jsem obeslala pár zajímavých lidí s žádostí o tipy na inspirativní řečníky, tak uvidíme, s čím přijdou.
Jinak jsem ochotna zapojit se i organizačně, takže pokud bude nějaká koordinační schůzka, dejte vědět :-).

Richard Lank řekl(a)...

Připomenu: Kreativní penzisté a jak využít jejich potenciál pro Brno;

Expati s rodinami, aneb jak zapustit kořeny v Brně. Nic proti singles, ženatým se svou prací, ale dlouhodobě potřebujeme i rodiny :-)

Unknown řekl(a)...

Tipy a nápady:
- Ekonomické alternativy a inovace (lokální měny, časové banky, LETS, mikrokredit) a jejich potenciál při rozvoji města/regionu, zkušenosti ze zahraničí např. Německo (Chiemgauer, Berliner), Rakousko, Anglie. Lidé Ralf Becker, Gill Seyfang.
- Transition Towns (hnutí přechodu z fosilních paliv)
- Úspěšné projekty kulturních inkubátorů a multifunkčních prostor vzniklých ve vyloučených městských lkalitách, na brownfields, ve starých továrných prostorách/docích (skvělé příklady třeba Bristol- UK).
Car sharing - sdílení aut (v Brně fungfujé dbě malá schémata, ale žádná komerční firma, takže zkušenosti ze zahraničí)
Nezávislá a komunitní rádia

H. řekl(a)...

Což takhle brněnský/regionální/krajský pass (rozhodně však lépe než OpenCard), např. dopravní+kulturní+jinak multifunkční.

Nebo: využít google maps na vizualizaci jevů na území města/regionu/kraje. V reálném čase třeba dopravní hustotu, zaplněnost parkovišť (tohle tuším provozuje Praha nebo její část), nebo dlouhodobější občanská a komerční výstavba v Brně (jsem v Brně 10 let a už nevím, jak vypadal Cejl bez Intersparu).

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Ještě jednou díky všem za tipy a nabídku pomoci. V květnu bychom se mohli sejít na neformální organizační schůzce.

Mezitím jedna konkrétní výzva - chtěl by se někdo ujmout realizace jednoduchého (netransakčního) webu a/nebo krátkého virálního videa? Doménu už máme.

H. řekl(a)...

Když se spokojíte s jednou ze šablon dostupných na Google Sites, tak jsem k dispozici.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Honzo, představu o designu získáš z již existujících webů pro jiná města. Stačí kliknout na ty odkazy v textu - Kde všude TEDx byl a Kalendář plánovaných.

H. řekl(a)...

Nejpozději do konce týdne se ohlásím s pracovní verzí webu. Bude to KISS :-)

H. řekl(a)...

Tak tedy: TEDx Brno.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Díky i za ten symbolický zárodek :) Místo se rozhodne až během léta (to je jen jeden řádek informace), ale spoustu dalších informací o TEDx budeme chtít publikovat už dřív. Povedený návrh struktury i designu je např. na http://www.tedxbratislava.sk

Registrace určitě nebude na Facebooku, je spousta lidí, co tuto službu neužívá, případně rovnou nesnáší :) a i my budeme chtít obecnější informace, novinky okolo TED a ukázky video TED talks publikovat na webu přístupném pro všechny.

Koncem června bychom se chtěli sejít se všemi, kteří mohou s webem a vůbec celým TEDxBrno pomoci. Napište nám prosím.

H. řekl(a)...

Budiz tento zarodek signalem, ze by se webu brnenskeho TEDx meli ujmout skutecni profesionalove :-)

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Heleno, Vlasto, Honzo a další, kteří byste chtěli pomoci s přípravou a organizací - nechte nám tu nebo pošlete prosím svoji mail adresu. V příštích dnech se všichni společně sejdeme k první schůzce.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Příprava běží na plné obrátky, zveme všechny příznivce na www.tedxbrno.cz, 15. září se otevírají online registrace. Těch míst vyhrazených pro online prodej není moc.