16. 4. 2010

Tři diplomky o migraci v Jihomoravském kraji

Hned několik studentů Masarykovy univerzity si jako téma závěrečné práce vybralo porevoluční přesuny obyvatelstva v Brně a okolí. Pokud se stejně jako my snažíte vypozorovat obecněji platné demografické a ekonomické trendy, které se dotýkají jižní Moravy, rozhodně si závěry mladých badatelů nenechejte ujít.

Nejlépe hodnocenou práci ze všech tří vypravovala Iva Sochůrková. Její "áčkem" oceněná bakalářská diplomka na Přírodovědecké fakultě nazvaná Migrace obyvatelstva v Jihomoravském kraji s důrazem na období po roce 1989 nezapomíná ani na příliv imigrantů nebo na vznik "sídelní kaše" v okolí Brna.

Zdeněk Šalamoun, taktéž absolvent Přírodovědecké fakulty, ve svém díle Migrace obyvatelstva v brněnské aglomeraci předpovídá mírný nárůst obyvatel Brna v příštích letech.

Andrea Huzlíková z Fakulty sociálních studií se věnovala přímo expatům. Diplomka Pracovní migrace cizinců a trh práce v Jihomoraském kraji je ale příliš zaměřená na gastarbeitery, a i když autorka argumentuje, že je jich na jižní Moravě zkrátka víc než "kvalifikovaných" pracovníků ze zahraničí, otázkou je, která z obou skupin je ekonomicky významnější. Osobně by mě zajímal přínos zahraničních vysokoškoláků pracujících v brněnských technologických firmách - lze předpokládat, že skoro každý v kraji "nechá" měsíčně přes deset tisíc korun za služby a zboží. O tom však práce cudně mlčí.

2 komentáře:

H. řekl(a)...

Vypadá to na zajímavé čtení, nicméně jedna drobnost: jsou ty odkazy funkční a jejich obsah dostupný i lidem bez (aktivního) účtu v IS MUNI? Podle URL to tak nevypadá.

Michal Kašpárek řekl(a)...

Jane, díky za info, zkopíroval jsem původně odkazy z uzavřeného informačního systému.

Nyní by měly linky fungovat pro všechny, i pro ty, kteří s Masaryčkou nikdy neměli nic společného.