15. 4. 2010

Vize pro Brno – sny a realita

Pokud jste pravidelným návštěvníkem našeho blogu, určitě víte, že budoucnost našeho města je tématem, které se v příspěvcích a komentářích často objevuje v nejrůznějších podobách. Vize jsou nepochybně krásná a víc než užitečná věc, vizionáři jsou nanejvýše potřební, ale pokud tyto vize nejsou uskutečňovány, mohou se stát jen prázdnými slovy bez obsahu. Kdybych chtěl být trošku brutálnější, mohl bych říci, že to může být taky jen „mlácení prázdné slámy“. Ale jaká cesta vede od vize k jejímu uskutečnění?

Už delší čas mi vrtá v hlavě, co všechno to vlastně znamená uskutečnit svoji vizi. Jaké vlastnosti musí mít takový vizionář, aby svoji myšlenku dokázal „dovést do praxe“. Kolik to bylo práce a jaké překážky musel překonat? Stálo by za to potkat se se skutečným vizionářem, který svoji vizi uskutečnil?

Rádi bychom v rámci našich OpenCoffee nabídli i takováto setkání. I když to bude trošku jiný formát, než na jaký jste zvyklí, přesto se domníváme, že by to mohlo být pro někoho užitečné. Určitě jsou mezi námi takoví, kteří nosí v hlavě měsíce či roky vizi, co by bylo dobré v Brně udělat, aby se město stalo lepším pro život nás všech. Je možné, že z takovýchto setkání někdo „vypreparuje“ know-how, jak svoje vize realizovat. A když ne, aspoň se budeme moci dozvědět, co to „obnáší“.

Uskutečněných vizí je kolem nás určitě spousta, od těch jednoduchých, jak se podařilo třeba zachránit nějakou památku, strom, nebo kavárnu, až po ty „grandiozní“, typu jak se podařilo postavit studentský kampus v Bohunicích.

Jestli znáte lidi, kteří nějakou svoji vizi uskutečnili, a chtěli byste se s nimi setkat a dát tuto možnost i ostatním „aktérům“ OpenCoffee a příznivcům našeho Brnopolisu, napište nám. Zkusíme se s těmito lidmi spojit a nabídnout jim takovéto přátelské a živé setkání.

A i když vás nic nenapadne, máme už v hlavách minimálně dva až tři lidi, které bychom na toto první setkání chtěli pozvat. Ne, dnes vám jména ještě neřekneme, ale věřím, že během několika dní to vědět budeme i s přesným termínem příštího OpenCoffee.

Těšíme se na Vaše náměty!

2 komentáře:

Daniel from Poland řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
storage řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.