7. 6. 2010

Mysl dokořán na TEDxBratislava: Být při tom

Kolik jste už absolvovali konferencí? Taky bojujete se spacím reflexem, když uvidíte dvacátý slajd a už potřetí vás někdo přesvědčuje, že tenhle produkt má konečně vyřešit problémy, o kterých jste ani nevěděli? Dokáže vás ještě nějaká plně zaujmout? TEDx by mohl.

Nikdy není o jediném tématu - max 18-minutové přednášky propojují někdy vzdálené světy vědy, umění, podnikání a vůbec nápadů, které stojí za to si vyměňovat. Často objevují nový pohled na známé věci a stírají prach v zákoutích mysli, kam jsme se nepodívali od dětství. Hodně mi ulehčil úlohu popsat svoje dojmy z TEDx Bratislava Petr Koubský na svém blogu - TEDx je "pro lidi, které zajímá všechno zajímavé, kteří se nechtějí uzavřít do svého malého profesního světa, kteří potřebují podněty a inspirace jako ryba vodu." O přestávce mi řekl ještě jednu hezkou metaforu - TEDx nám přepíše mozek.

Na naší Facebook stránce pro vás už pár týdnů vybíráme ukázky TED vystoupení a novinky o TEDx akcích, které se konají v různých částech světa skoro každý týden. Jsem vděčný Rasťovi Geschwandtnerovi a jeho organizačnímu týmu za to, že poslední květnovou sobotu ukázali cestu, jak takovou akcí udělat lidem radost i poblíž řeky Moravy.

Není lehké vysvětlit někomu, kdo TEDx neviděl, co si pod ním představit. Teď by to mohlo být lehčí díky záznamu celé akce - pusťte si ho. Ale buďme si vědomi, že tu atmosféru sounáležitosti návštěvníků lačnících po originálních nápadech, které jejich nositelům změnily život a pomohly splnit si svůj sen, přenést na dálku zase tak úplně nejde.

Přehled vystoupení na TEDx Bratislava najdete u Petra Koubského, takže jen dodám, co se mi líbilo nejvíc. Kdybych si na to vsadil před akcí jen podle programu, netrefil bych se. Z toho si beru ponaučení, že nejde až tolik o témata, jako o osobnost vystupujících. U mě to vyhráli biofarmář s kruhovými poli Ján Šlinský, Martin Štulrajter s Miroslavem Švecem a jejich neuromarketingové experimenty a bývalý ředitel TANAPu Tomáš Vančura, který mě přesvědčil, že potřebujeme divočinu.

K úspěšné akci patří mj. vhodně zvolený prostor, živá muzika (TEDx nejsou jen přednášky a v Blavě byla zvolena s citem) a výběr videozáznamů z velkých TED konferencí (tam nemáte místo jisté, ani když zaplatíte vstupné v řádu tisíce dolarů). Znal jsem z nich jen jeden (ten od Claye Shirkyho patří mezi mé nejoblíbenější) a nebyl jsem sám, kdo se královsky bavil např. při sledování one-man show britského kuchaře nebo dánského architekta. Naozaj, ďakujem!

Laťka byla nastavena vážně vysoko. Tak na co ještě čekat? FIRST Innovation Park půjde do TEDxBrno jako první partner akce a s Brnopolis doufáme, že se přidají i další. Děkujeme všem, kteří nám posíláte tipy na výběr místa, témat, vystupujících atd. Máte-li ještě nějaké, sem s nimi. Brzy se vám ozveme s návrhem schůzky, kde začne příprava podzimního TEDxBrno.

2 komentáře:

Dave řekl(a)...

Na jaký kontakt vám můžu psát? Mám několik dobrých tipů na úžasný lidi z Evropy.

Anonymní řekl(a)...

Mail je na webu úplně dole. První brněnský TEDx však asi nebude mezinárodní. Dokonce uvažujeme, zda jej neudělat výběrem speakerů jako primárně jiho/moravský.