5. 7. 2007

Brno? Tam létat nebudeme…

Letecká doprava je v Brně poměrně častým tématem rozhovorů a diskusí, přičemž jejich účastníci obvykle dojdou k závěru, že Brno stojí z hlediska pravidelných leteckých spojů poněkud bokem, že jeho potenciál není dostatečně využit.
Domnívám se, že o potenciálu Brna, jakožto destinace letecké dopravy, není nutné vůbec pochybovat. Dostatečně velkou koncentraci potenciálních klientů aerolinek představuje již samotné město se svými více než 350 tisíci obyvateli. V blízkosti brněnského letiště však žije podstatně více obyvatel než má Brno – do zázemí letiště můžeme zahrnout dokonce i relativně velká města jako jsou Prostějov, Olomouc či Zlín. To, že potenciál skutečně existuje, dokazuje i úspěšnost pravidelné linky Brno – Londýn, kterou provozuje nízkonákladový dopravce Ryanair.

Důvodů, proč je síť destinací obsluhovaných z Brna tak chudá (kromě Londýna se dvakrát denně létá již jen do Prahy, linka do Mnichova byla zrušena, od června začala být provozována linka do španělské Gerony – byť informace o ní jsou poměrně kusé, od konce července se bude jednou týdně létat do Moskvy), je více. Zmínit lze především:
- určitou nechuť – alespoň podle mého názoru – Českých aerolinií jakožto největšího českého leteckého dopravce zvyšovat si náklady provozem většího počtu přímých letů z Brna; s jistou nadsázkou lze dokonce konstatovat, že České aerolinie stále podporují lidi, aby se dopravovali na pražské letiště, namísto aby létali z Brna – to je zřejmé i ze stále provozované autobusové linky z „letiště“ u hotelu Grand; uvedenou domněnku potvrzuje i skutečnost, že ne vždy lety z Brna (mám teď na mysli skutečné lety) výhodně časově navazují na odlety/přílety z Prahy (např. komplikované spojení z Brna do Londýna);

- nepříliš zvládnutou propagaci u dříve zavedených letů (např. pravidelné spojení do Mnichova společnosti Cirrus Airlines bylo propagováno pouze jako spojení měst Brno a Mnichov a nikoliv jako možnost cesty z Brna do řady evropských destinací přes Mnichov, a to přesto že Cirrus Airlines je partnerskou společností Lufthansy);

- relativní blízkost dalších etablovaných letišť jako je Praha, Vídeň anebo Bratislava (ta je navíc základnou – hubem – dynamické nízkonákladovky Sky Europe, která v souvislosti s tím patrně nebude zavádět přímé spojení z Brna, protože by si tím oslabovala pozici v Bratislavě);

- jistou „nedravost“ českých nízkonákladových dopravců a spekulovat lze možná i o přetrvávající nedůvěře dalších (západo)evropských nízkonákladových společností vůči středo a východoevropskému trhu středně velkých měst.

Závěrem bych rád zdůraznil svůj osobní názor, že Brno jakožto destinace letecké dopravy má svou budoucnost před sebou. Pakliže nějaká nízkonákladová společnost zavede přímé lety z Brna do dalších významných evropských destinací (kromě Londýna se nabízí např. Paříž, Frankfurt, Brusel aj.), jistě se budou snažit zlepšit svou nabídku i České aerolinie, které nebudou chtít ztratit relativně rozsáhlou moravskou klientelu.

Daniel Seidenglanz

1 komentář:

Roman Schwanzer řekl(a)...

Kéž byste měl pravdu, pane Danieli. I já sním o možnosti ráno v šest sednout v Tuřanech do letadla, být v 8 ve Frankfurtu a moci odtud odletět kamkoliv do Evropy. Mám lehké obavy z toho, že stále ještě, my Moravané, nejsme schopní asi naplnit jedno malé letadélko, které by denně ráno mohlo do takovéhoto přestupního letiště odletět. V konci konců i Mnichov je velkým mezinárodním letištěm, odkud se dá létat po celé Evropě a vidíte, jak to dopadlo. Problém brněnského letiště je asi na velkou a skutečně obsáhlou diskusi, která si zaslouží i jeden z plánovaných diskusních večerů, který by se měl odehrát face to face. Uvidíme. Přeji Vám pěkný den.