14. 8. 2007

Obrana Špilberku se Ogilvy daří

Když nám předloni přijeli zahraniční partneři, vzal jsem je v sobotu na Špilberk s tím, že na oběd půjdeme do věžní restaurace Ogilvy. K mému úžasu jsme našli zamčené dveře a otevírací dobu úplně ignorující víkendové návštěvníky hradu. I ve všední dny končila 18. hodinou.

Porozuměl jsem tomu tak, že provozovatelům (hádám, že dostali prostor od města do pronájmu), nejde o to pomoci přilákat na Špilberk turisty nebo i Brňany k malému výletu dobrou krmí a příjemným posezením, a stačí jim asi jen spoléhat na ty, kteří přišli kvůli prohlídce muzea nebo věže a cestou zpět se zastaví utratit nějakou tu korunu.

Minulý týden se konaly na nádvoří hradu Letní Shakespearovské slavnosti. Pozvali jsme ve středu známé z Třebíče a v 18.30 hod se ocitli opět před zamčenými dveřmi restaurace. Nenapadlo nás, resp. asi bychom neuvěřili tomu, že ani návštěva tisícovky hostů, kteří neváhají dát několik stovek za lístek na prestižní divadelní představení, nepřesvědčí provozovatele restaurace (na hradě toho času jediné) k delší otevírací době a k výjimečnému výdělku. Přestože tabule pod schody hlásila Otevřeno, hladoví návštěvníci museli stát nekonečnou frontu na klobásy a pivo u opodál postaveného stánku. Díky alespoň za něj.

Ogilvy byl jedním ze sponzorů divadelního večera a každý host dostal u vchodu malou plastovou láhev minerálky se sponzorským věnováním. Tedy Ogilvy Morava, součást mezinárodní reklamní agentury Ogilvy & Mather. Předpokládám, že nemá s restaurací ve věži nic společného. V opačném případě by to byl dost cynický vtip.

Dočetl jsem se, že restaurace byla pojmenována po veliteli špilberské pevnosti, který v roce 1645 společně s maršálem de Souches ubránil Špilberk proti Švédům. V obraně hradu před nájezdníky, dnes v podobě mírumilovných a platbychtivých turistů, nositel jména tedy úspěšně pokračuje.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vaše rozhořčení plně chápu. Očekávat adekvátní služby v podobných podnicích, které těží z nadstandardních vztahů mezi veřejnoprávním pronajímatelem a soukromoprávním nájemcem, je evidentně marné.

Penězi je ale k rozumu nepřivedeme - v neděli tam jdu na koncert a namísto hotovosti či platebních karet beru s sebou, jak se sluší, halapartnu a beranidlo...

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane Veselý,
problém je trošku někde jinde.
Provozovatelé Vámi zmíněného restaurantu Ogilvy provozují restaruaci na základě smlouvy, kterou mají uzavřenou s Muzeem města Brna.
V té smlouvě jsou jisté podmínky, které tomuto - případně kterémukoli jinému provozovateli - umožňují tyto gastronomické služby nabízet. Že jsou tyto podmínky "svázané" otevírací dobou tamních expozic je pravděpodobně způsobeno vyššími bezpečnostními opatřeními, než má kterýkoli jiný dům v centru Brna (jde o Národní kulturní památku s velmi cennými sbírkami). I když - připouštím - vždy jde najít kompromis - ale v tomto případě by mělo být vstřícnější muzeum.
Co se týká Shakespearovských slavností - v tu tobu - obět na základě smluv - zajišťuje občerstvení někdo jiný, než je zmíněný Restaurant Ogilvy. Navíc - večerní představení je mimo otevírací dobu tamních expozic - tudíž je zavřený (viz výše).
Možná - před napsáním Vašeho článku by bylo vhodné po okolnostech daného "problému" trošku zapátrat. Pro návštěvníky hradu Špilberk tato né právě ideální otevírací doba tamního restauračního zařízení opravdu není způsobena neochotou tamních provozovatelů.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Díky za užitečnou informaci. Věřte, že proti provozovatelům restaurace nic nemám a rád bych ji dokonce útratou opakovaně podpořil. Myslím, že hladové návštěvníky až tak nezajímá, kdo za to může. Jsou pouze nespokojení (a že jsem těch nadávek před Shakespearovskou Bouří slyšel) s tím, že v tak turisticky exponovaném místě a dokonce v době tak významné a početně navštívené akce je jediná tamní restaurace zavřená. To přece úplně popírá její smysl, když tam nelze vzít o víkendu hosty ani se jít během týdne navečeřet.
Na místě provozovatele bych se snažil tyto absurdní poměry změnit (vždyť přichází o nemalé tržby) a nebo na ně upozornit veřejnost, aby věděla, že Muzeum města Brna o návštěvnost Špilberku mimo své otevírací hodiny nestojí. V opačném případě si mohou návštěvníci myslet, že pronájem je tak výhodný, že jsou vlastně Muzeum i provozovatel spokojeni - tedy až nás Brňany :)
Škoda, že jste se nepodepsal, ale pokud provozovatele znáte, prosím pozvěte ho k diskusi sem na Brnopolis.

Anonymní řekl(a)...

Pane Veselý,

a Vy myslíte, že se provozovatelé nesnažili?
Víte, ono je to podobná pozice jako nájemník ve státním bytě, který také musí přijmout (vlastně nemusí - může odejít) informaci o jednostranném zvýšení nájemného.
Provozovatele znám velmi dobře a na základě osobní zkušenosti mohu jen potvrdit (ale danou situaci to stejně nevyřeší) že spolupráce s nimi byla vždy perfektní.