31. 3. 2008

Zajímají někoho příběhy Brňanů?

"Největším kapitálem Brna jsou jeho kreativní obyvatelé, díky nimž je město považováno za inovační a dynamickou středoevropskou metropoli,“ prohlašuje primátor při příležitosti dokončení Regionální inovační strategie a schválení akčního plánu Strategie města Brna na léta 2008-2013.

Něco takového bych si představoval, že letos zazní na veřejnosti, abychom věděli, že zmíněné dokumenty nezapadnou do šuplíku, ale bude se podle jejich priorit řídit vedení města a kraje. Že něco takového slyšet z úst českých politiků je iluzorní? Každopádně se mohou inspirovat starostou Berlína, jehož slova jsem jen velmi mírně upravil.

Více najdete na blogu Martina Krafla, ředitele Českého centra v Berlíně. Tvůrci kampaně Buď Berlín, jejímž zadavatelem je vedení města, představují obyčejné lidi, neznámé tváře z ulice s jejich životními příběhy. Kampaň má ukázat pravou tvář Berlína – nepřikrášlenou a o to víc fascinující mozaiku životních osudů plných „rozmanitostí a proměn, láskyplných detailů a napínavých protikladů“.

Kampaň má trvat rok a na posílení identifikace obyvatel s městem a jejich loajality k budoucímu rozvoji utratit 5 milionů eur. Svůj příběh může vložit na web každý obyvatel. Jedním z nich je např. rodilý Berlíňan z Kreuzbergu, který začínal jako kuchař v pouličním občerstvení a vypracoval se na ředitele kuchyně a posléze kulinářského velmistra Berlína.

1 komentář:

Petr Chládek řekl(a)...

Docela zajímavý výrok primátora Onderky - viz rozhovor v HN z prosince 2007:

"HN: Nabízí Brno investorům něco lepšího než jiná města v zemi?

Má velkou přidanou hodnotu v porovnání nejen s jinými městy v Česku, ale v celé Evropě. Tou je akademická půda. Vysoké školství, vývoj, aplikovaný výzkum. Město má 366 tisíc obyvatel a 70 tisíc vysokoškoláků. Každý čtvrtý člověk na ulici je vysokoškolák. Přidanou hodnotou je, že tu firmy mohou odchytit mladého, perspektivního, vzdělaného člověka, a že vysoké školy s firmami tu mohou bezproblémově spolupracovat v rámci technologických parků, v rámci zdejších nemocnic. Díky tomu se tu dá uvažovat o velkých projektech, jako je třeba projekt mezinárodního výzkumného centra vznikajícího ve spolupráci Nemocnice sv. Anny a americké Mayo Clinic."

http://ihned.cz/3-22597650-onderka-000000_d-8e