29. 8. 2009

Jak vzniká budoucnost města Brna?

Přece podobně jako vznikala jeho dnešní současnost, jenže někdejší problémy velkých rozvojových projektů si už málokdo pamatuje. Proto si myslím, že stojí za to přečíst si dva krátké texty, ze kterých je vidět, jak důležitá je pro zdar velkých projektů města „sdílená vize“ a spolupráce tvůrčích osobností.

Ten první příběh odstartovala odvážná vize již před sto lety. Ten druhý byl počat v r. 1990 a poprvé se objevil v embryonální podobě studentského projektu v r. 1991. Kritický postoj médií po otevření Kaplanovy budovy v r. 1995 je dnes už patrně zapomenut a současnou úspěšnou realitu berou lidé jako samozřejmost.

Byla bych ráda, kdyby si aspoň pár moudrých lidí uvědomilo, že budoucnost Brna bude právě (a jen) taková, jakou si ji dokáže představit její „tvůrčí elita“. Můžete se spolehnout, že nezbytné zásadní pochybnosti, satirické bonmoty i skeptické až katastrofické předpovědi obstarají s profesionální bravurou novináři a je škoda, když na tyto aktivity plýtvá svou energií „creative class“.

V návaznosti na příspěvek O čem jsou projekty Regionální inovační strategie bychom mohli zkusit na našem blogu shromáždit nápady nebo inspirující příklady ze zahraničí pro zmíněné projekty. Nedávno vyšel v iDnes článek o Interaktivním vědecko-technickém centru, informace o Evropské asociaci takových center se dají najít na www.ecsite.net.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, rada bych si precetla oba clanky, na ktere je odkaz. Bohuzel, jsou pridany tak, ze je vyzadovano prihlasovaci jmeno a passwod, ktere pochopitelne neznam. Prosim autora o zpristupneni textu. Dekuji M.K.

Petr Marčišák řekl(a)...

Dekujeme za upozorneni, o spatnem odkazovani vime a snazime se jej co nejrychleji technicky vyresit tak, aby byly odkazy volne dostupne. S pozdravem Petr Marcisak

Petr Marčišák řekl(a)...

Odkazy jsou jiz plne funkcni!