15. 3. 2008

International Students Club VUT

Napadlo vás někdy, kdo se stará a pomáhá všem těm zahraničním studentům, které potkáváte na ulicích, v autobuse nebo na fakultách, a kteří ve vás vyvolají na chvíli pocit, že Brno je relativně mezinárodním městem? Pokud jde o studenty přijíždějící na Vysoké učení technické v Brně v rámci programu Erasmus a nejenom jeho, s největší pravděpodobností to bude International Students Club při VUT .

ISC sdružuje české studenty na všech fakultách VUT, kteří mají zájem zapojit se do činností klubu, poznávat zahraniční studenty přijíždějící na universitu a případně si ověřit svoje jazykové znalosti v praxi. Hlavní poslání a náplň aktivit ISC začíná pomocí zahraničním studentům po příjezdu s ubytováním, první orientací na fakultách a kolejích.

Dále zajištění potřebných dokladů na dopravu a studium a během semestru organizování výletů, společných setkání , kulturních, sportovních a dalších akcí - více ZDE. Snažíme se, aby zahraniční studenti neodjížděli z Brna pouze s perfektní orientací v brněnských restauracích a klubech, ale aby měli možnost poznat maximum míst jak Brně, tak i na Jižní Moravě, případně v blízkém zahraničí.

V dnešní době v klubu pracuje přibližně 30 aktivních členů z celého VUT, nabízející pomoc cca 80-100 zahraničním studentům, kteří přijíždějí každý semestr. Přitom se toto číslo neustále zvyšuje.

Pro zahraniční studenty je to samozřejmě šance na získání obrovských zkušeností a pro Brno naopak možnost prezentovat se, případně těmto mladým studentům v konkurenci kosmopolitní Evropy, nabídnout další možnost rozvoje. Doufám, že zážitky a dojmy, které si přivezou ze svého studijního pobytu tady v Brně, budou jen ty nejlepší, což je také velkou měrou díky lidem a úsilí ISC.

Protože většina zahraničních studentů je v České republice poprvé a dosti jich přijíždí s předsudky a obavami, rád bych tyto studenty zapojil do diskuze na Brnopolis formou krátkých příspěvků. V těchto krátkých postřezích by hodnotili, co od Brna očekávali co se jim zde líbí, případně nelíbí, co zde postrádají a které věci by jim jako cizincům v Brně pomohly. Třeba nám tyto příspěvky otevřou oči a uvědomíme si problémy, které nám zevšedněly a které již nevnímáme.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dear Peter,

it's nice to see these activities in Czech Rep. because as far as I know my home univ. doesn't do this for exchange students. And as you know from your own experience, here in Finland tutors took care of us since we arrived ... some of them even crossed the line :-) So good luck with tutoring ... Jenda D.

Petr Marčišák řekl(a)...

Hello Honzo, from my experience and yours as well I have to say that work of International club at Laurea University in Espoo was perfect. We enjoyed our time in Finland as much we could and I hope that exchange students at VUT will leave Brno with same feelings.We do our best for it..Have nice time in Finland.Moi Moi Petr M.