14. 4. 2008

Zamrznuté Brno

Pokud vás vaše cesta vedla 1.dubna kolem třetí hodiny přes Náměstí svobody a najednou jako by se kolem vás zastavil čas a vy stáli mezi desítkami nehybných osob v nejrůznějších pozicích, měli jste to štěstí být svědky premiéry Freezing Brno 08.

Původně tato akce vzešla od skupiny Improve everywhere , která působí především v New Yorku a to od roku 2001. Má na svědomí například organizaci akcí, jako byla No Pants 2k8, kdy přes 2000 lidí cestovalo metrem v sedmero městech USA ,ovšem bez kalhot, nebo Food Court Musical, při kterém 16 dobrovolníků začne spontánně zpívat a postupně se přidávat do předem připraveného představení, což je ovšem jako při všech těchto akcích ohromené veřejnosti utajeno.

Ovšem nejúspěšnější je výše zmiňované „zamrznutí“, kdy na signál předem dohodnutá skupina lidí ztuhne ve svém pohybu a vytvoří pocit zamrznutého davu. Celá tato „show“ trvá pár minut a poté všichni zúčastnění jako by nic, pokračuji ve svém pohybu.



Po New Yorku, Londýnu či Praze, se Freezing dostalo i do Brna a přes menší organizační problémy se premiéra vydařila. Možná nezúčastného diváka napadne, zda to není jen další variace na téma skryté kamery, avšak u těchto akcí jsou zapojení dobrovolníci a nejde tak o reakci okolí, i když i ta je samozřejmě důležitá, jako spíš o vyjádření určitě recese.

Jaký je váš názor? Zapojili by jste se do další podobné akce, nebo podobnou akci plánujete a jak se vám případně líbila premiéra Freezing Brno?

4 komentáře:

Bára řekl(a)...

Brno freezing na Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=xRXQ_bZ5N_o

Petr Marčišák řekl(a)...

Díky za odkaz. Původně jsem chtěl do příspěvku vložit jedno z videí Freezing Brno, které jsou k nalezení na Youtube. Problém ale vidím v tom, že to ještě nikdo rozumně nezkoponoval, například sestříhané s hudbou, jako Freezing v NY. Myslím si, že je to škoda, protože nejde jen o samotnou akci, ale i následnou prezentaci a určitě je rozdíl v záznamu roztřesenou kamerou v mobilu a ukázkový videem Grand Station. Snad se do budoucna dočkáme kvalitnějšího záznamu..

Anonymní řekl(a)...

Po shlednuti podobne akce z Londyna jsem take dostal tento napad. Je super, ze se takove cinnosti pestuji (zivot je pro srandu). Nemate nekdo kontakt na skupinu organizujici prvni pokus......jiste by slo zapojit siroka studentska spolecnost.....pripadne lepsi technika etc.....

Petr Marčišák řekl(a)...

Myslím, že za tím nestojí jedna skupina, bylo to organizované dosti spontánně, takže v případě pořádání nějaké další akce, je domluva kombinací blogů, fór a facebooku! :)