3. 6. 2008

Africký den poprvé

Během jednoho týdne se v Brně konaly hned dva africké dny. A tak vznikly dva krátké fejetony pohledem vystupujícího muzikanta. Dnes o tom prvním, který se pořádal v rodinném hotelu Amphone. Večírek se pořádal u příležitosti rozšíření nabídky hotelové restaurace o africké pamlsky a na dvorku se sešla - afrika, neafrika - globální vesnice, ovšem se zájmem o vše afické. No, posuďte sami.

Jiří, hlava hotelu, je brněnský rodák, vášnivý cestovatel a starší bratr Janáčkova kvarteta, neb to se v jeho rodném domě narodilo až o tři roky později.

Paní Amphone, Jiřího elegantní manželka, pochází z Laosu a při uvítání hostů prokázala, že se s češtinou obdivuhodně sžila i přes stále výrazný asijský přízvuk, když do mikrofonu svého muže chválila slovy: "Jiří totiž moc šikovný, až bych nejradší zabila".

Africké tance zatančilo duo Omo Oya - afroameričanka Natalie, kterou láska zavála z USA až do Nového Lískovce, a Pavlína, její žačka z Karviné. Bubenická soldateska Kumbalu (z Kr. Pole) nastoupila v obsazení djembe a dee-dje-re-do, jehož australský zvuk se rozezněl díky akátům u nádraží Slatina.

Protože většinu personálu tvoří příbuzní Jiřího a Amphone, sešli se na večírku také početní Laosané, kteří až do půlnoci neúnavně fotografovali a tančili a nijak jim nevadilo, že jim band Kači Rakovčíkové hrál ponejvíce Kainarova blues a dřevní rock-and-roll. Dokonce si jeden rozdováděný mladík střihl velmi povedenou imitaci Michela Jacksona.

Takže nejafričtější na celé akci byli vlastně naši dávní předkové, kteří úspěšně zválcovali ostatní druhy hominidů a rozšířili se z Afriky po celé Zemi. Aby se jejich různorodí potomci o pár desítek tisíc let sešli na třídě kpt. Jaroše. Koneckonců, monolitická smečka dětí všech zůčastněných při svém řádění neměla na podružnosti jako jazykovou bariéru nebo jinou barvu kůže čas.

Žádné komentáře: