12. 3. 2009

Kreativní elita Evropy za dva týdny v Praze

Společné zájmy lidí v kreativních profesích a propojování technologických inovací s kulturní pestrostí regionu - jedno z hlavních témat Brnopolis - formuloval ve své knize Rise of the Creative Class (10 volně přeložených ukázek zde) americký sociolog Richard Florida. Jeho vystoupení přenášené přes internet bude jistě hlavním tahákem konference Fórum pro kreativní Evropu, kterou pořádá 26.-27.3. v Praze Ministerstvo kultury.

Vedle virtuálního Floridy na stěně budou k účastníkům promlouvat další esa ve svých oborech. Z Washingtonu má podle programu přijet zakladatel a prezident Foundation on Economic Trends Jeremy Rifkin, z Británie profesor John Howkins (jeho nová kniha Creative Ecologies: Where Thinking is a Proper Job vyjde letos na jaře) a z Finska prezident národního inovačního fondu. Hostitelskou zemi bude zastupovat např. Václav Havel nebo manažer Googlu Jan Šedivý.



Program slibuje konkrétní výsledky spolupráce mezi podnikatelskou sférou a uměním, umělecké techniky jako nástroje rozvoje podnikání a komunity, regionální partnerství pro kreativitu v podnikání, podpora kreativity zaměstnanců. Jak změnit vzdělávací systém, aby účinněji vychovával ke kreativitě. Jaký je dopad kreativního vzdělávání na kulturní a kreativní ekonomiku. Jak přispěje kreativita mladých lidí k úspěšnosti jejich uplatnění v zaměstnání.

Podle všeho půjde o první akci tak velkého rozsahu v ČR se zaměřením na kreativní ekonomiku, kde se potkají kultura, umění, podnikání a technologický vývoj a kde se lye dozvědět, kudy se ubírají diskuse o strategiích měst ve vyspělém světě. Vřele doporučuji všem, kteří rozhodují o konkurenceschopnosti našeho města a kraje.

1 komentář:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Jak lze vidět v ukázce, forma Floridových vystoupení je typicky americká. Každopádně se vyplatí nad jeho argumenty se zamyslet. A třeba vztáhnout je na Brno.