13. 7. 2009

Mrakodrapy na Lesné?

Vyrostou v Brně-Lesné další mrakodrapy? Řeč je o zamýšlené výstavbě tří 8-17ti patrových věžáků na místě nákupního střediska OBZOR. Pro ty, kdož nejsou k dění na Lesné lhostejní, pořádá Radnice Brno-Sever v úterý 14.7. od 18 hod v klubovně MČ Brno Sever - Okružní ulice 21 - setkání občanů s investorem, firmou IMOS.

Doufám, že lidí bydlících na Lesné přijde co nejvíce, přece jen jde o zásadní zásah do urbanistické koncepce sídliště s dopadem nejen na obyvatele v okolních ulicích. Lesná je stále můj druhý domov, a tak i mne zajímají odpovědi na mnohé otázky, například:

Je stavební pozemek vůbec vhodný na zakládání výškových budov?
Mnoho objektů na Lesné má problémy se statikou, lidově řečeno "ujíždí" kvůli jílové základové půdě, a musí být staženo ocelovými tyčemi. Jak se projeví přitížení od věžáků na statice okolních budov?

Zvládne Lesná výstavbu a provoz těchto domů?
Dívejme se třicet let dopředu: Mám na mysli relativně malý stavební pozemek, už dnes přeplněná parkovací místa, nápor na stávající inženýrské sítě a plíživé zahušťování zástavby. Má někdo k dispozici graf ukazující nárůst počtu bytových jednotek na Lesné?

Jak se změní tvář Lesné?
Chystá se odvážná architektura a nová dominanta sídliště nebo sterilní vysoké krabice, které momentálně stojí na Majdalenkách? Původní víceméně horizontální koncepce Viktora Rudiše počítala s výškovými budovami jen na terénních vyvýšeninách a s volným prostorem mezi domy, který Lesnou dělá tak atraktivní. To pozemek Obzoru není ani náhodou.

V rámci přípravky ještě přidávám odkazy na Brněnský deník, o.s. Majdalenky, IMOS. Bohužel, články a e-maily, které mám v ruce, zatím navozují dojem klasického scénáře "Tajemné spiknutí radnice a protestující občané s peticemi v rukou", tak doufám, že skutečnost je pozitivnější.

A škoda, přeškoda, že radnice zvolila prázdninový termín, kdy je většina trvale i přechodně bydlících na dovolené.

6 komentářů:

Richard Lank řekl(a)...

Ohlasy po schuzce obcanu s inventorem 14.7.2009.

„Chceme, aby městská část požadovala jednání o územním plánu, aby se tam nedalo postavit 150 bytů,“ podotkl například brněnský sociolog Ivo Možný, který na Lesné žije a už dříve stavbu kritizoval.
Podle starosty Brna–sever Leo Venclíka se tak zřejmě podobné jednání zopakuje.

Pane profesore, dekuji.

Vice viz
http://www.denik.cz/ekonomika/sedmnactipatrove-domy-v-brne-nejspis20090714.html

Richard Lank řekl(a)...

Co je puvabne, CT24 oznacila dnesni Lesnou za ruinu a ze jsou lide proti hlavne kvuli zkazenemu vyhledu.

http://www.ct24.cz/regionalni/jizni-morava/60947-v-brne-manhattan-stat-nebude/

Unknown řekl(a)...

No tak jen pro přesnost - ČT označila za ruinu ten Obzor, ne Lesnou.

Richard Lank řekl(a)...

Aha - ja jsem nevidel reportaz, ale zarazila me neobratna veta: [cit] "Dřív bylo sídliště Lesná jedním z architektonicky ceněných sídlišť, dnes je to spíše ruina..."

OBZOR je bezesporu ruinou a ustoupit "necemu novemu" musi. Jen skoda - a tady se budu dovolavat stesky pani Evy Stankove - ze se s mistnimi nezacala diskuse drive, nez se IMOS prisel s megalomanskymi vezaky.

Lidi maji vetsinou fajn napady, jen je potreba najit kvalitniho moderatora, ktery diskusi uridi.

Spojovat se az na zaklade odporu proti necemu je zbytecne mrhani energii, ktera sla vyuzit jinak. Protoze na alternativni reseni uz muze byt pozde...

Pokud pouziju odborne pindy, vede k reaktivnimu a nikoliv proaktivnimu chovani a to je skoda. Jednim ze zakladnich znaku judeokrestanske civilizace je prece jenom schopnost reinterpretace a proaktivni zamereni na budoucnost, misto prislisneho strachovani se, jestli zijeme presne stejne, jako nasi davno mrtvi predci.

Proaktivni ovlivnuji, rektivni jsou vleceni a vlaceni a tudiz vztekli a nastvani. A co dokaze takove pekne reaktivni stadecko vidime denne v televizi.

Konec hlupoke filosofie, venku je prece hezky :-)

Richard Lank řekl(a)...

Rozhovor s V.Rudisem, poslednim zijicim projektantem Lesne

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/projektant-rudis-na-konzervaci-lesne-je-uz-pozde.html

Richard Lank řekl(a)...

Dobry den,

prvni elektronicka verze textu o projektu a realizaci Lesne je na svete, tentokrat uz finalni:

http://holcapek.name/lesna.html

Sirte to dal, cim vic lidi to bude cist, tim driv odhalim chyby, preklapy atd.

Budu rad za pripominky a komentare. Jako dalsi vec chystam vystavit take naskenovane
jednotlive texty, vcetne nejakych obrazku, grafu, atd.

Zdravi
Jan Holcapek