15. 1. 2010

Brňáci v zahraničí: Obchodík z garáže za pár dní

Jana Meniarová, pôvodom z Banskej Bystrice, vyštudovala podnikové hospodárstvo na Ekonomicko-správnej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Po dokončení štúdií a 6 rokoch života v Brne vycestovala na zahraničnú stáž s organizáciou AIESEC do Južnej Ameriky, kde v Kolumbii vyučovala angličtinu deti od 6 do 10 rokov.

V Brne sa človek nebojí ísť v noci sám

Máme nádherné centrum. Nielen v Brne, ale v českých mestách obecne. V Bucaramange, kde som bola ja, ale vlastne pokiaľ mi je známe, tak v celej Južnej Amerike je centrum časťou chudobnejších ľudí, kde sa dá zohnať všetko lacnejšie a výhodnejšie. Melie sa tam kopa ľudí a budovy sú väčšinou šedivé a zastaralejšie oproti budovám v našich centrách, kde sa všetko renovuje, maľuje a zviditeľňujú sa tie najkrajšie historické budovy. Existujú pešie zóny. Naopak, v Kolumbii je v centre hlava na hlave, často natrafíte na zlodejov (mne osobne sa to našťastie nepodarilo) kolabuje tam doprava, je to také veľké mravenisko.

Mesto je rozdelené na určité úrovne, ktoré sa nazývajú "stratos" od 1 až po 6. Do úrovní pod 3 som sa myslím, ani nedostala, lebo by to vraj bolo nebezpečné. Žijú tam chudobní ľudia a všeobecne sa vie, ktoré štvrte mesta sú tie bezpečnejšie, ktoré menej, ktoré sú najbohatšie apod.

Podľa toho sú odstupňované aj ceny nájmov a energií a služieb obecne. Štvrte s číslom 5 a 6 sú nádherné, nájdete tam výškové budovy - akoby naše "paneláky", a hoci v tých našich ma nikdy nelákalo žiť, v týchto by som si byt kúpila rada. Viacposchodové budovy majú vždy niečo ako vrátnika či recepciu a akúkoľvek návštevu tam ohlásia. Chodby a výťahy potom vyzerajú ako v nejakom hoteli, než tie naše ošúchané a grafitmi popísané. Takmer miliónové mesto Bucaramanga je prezývané aj "pekné mesto" resp. "mesto parkov" takže v tomto sa Brnu dosť podobá. Nedá sa to samozrejme povedať o všetkých juhoamerických či kolumbijských mestách.

Ďalším rozdielom je, že v Brne sa človek nebojí ísť v noci sám, je bežné že sa zvezie niekam nočákom a potom ide pešo domov a nemusí sa pritom ostražite obzerať. Tam by vás naopak nepustili domov samého (najmä ak ste ženského pohlavia), k dobrým mravom patrí odprevadiť vás domov.

Veľa výškových domov má na streche bazén

Oceňujem celoročne pekné počasie, čo samozrejme nie je možné preniesť do Brna. V Bucaramange je celý rok okolo 25-27 stupňov plus mínus. Je teda bežné, že veľa výškových domov má na streche bazén a vy cez víkend vezmete plavky a idete sa na chvíľu poopaľovať a máte pocit že ste na skutočnej dovolenke tak ako si ju my predstavujeme, už po jednom dni. Páči sa mi systém taxíkov a to, že ich je veľa a sú lacné, čo spôsobuje tamojšia cena benzínu.

Takisto, na jednej ulici nájdete spoustu "krámků" - mini potravín, kde si rýchlo kúpite čokoľvek čo vám práve doma chýba - chlieb, mlieko, zeleninu, a pod. U nás tieto, vplyvom veľkých supermarketov, pomaličky vymizli a v súčasnej dobe ich začínajú nahrádzať vietnamci so svojimi večierkami. Možno je to spôsobené tým, že lokálna vláda nekladie veľké prekážky tomu, že si z garáže za pár dní urobíte obchodík a o pár metrov od vás má niečo podobné váš sused. Funguje im to.

Takisto mi v Brne chýbajú miesta kde viete že zoženiete rovnaký tovar ako v obchoďáku za oveľa nižšie ceny. Nie je napríklad zaručené že na Zelňáku dostanete zeleninu lacnejšie než v Spare apod. To len porovnávam infraštruktúru, keby som začala o kolumbijskej kultúre a ľuďoch, bola by to kapitola sama osebe...

Bolo ťažké zohnať mapu či turistické materiály

Záhrady. Rodinné domčeky sú v mestách urobené kvôli šetreniu priestoru na štýl "radoviek" t.j. 2 zdi susedia s ostatnými. Vzadu je len maličký dvor, vo veľa prípadoch celý vykachličkovaný, občas tam majú kus trávy, ale nie je to ako u nás. Po čase mi chýbalo zájsť si niekam a vyvaliť sa do trávy. Určite by ocenili tak vynikajúci systém MHD ako má Brno - mať možnosť si kedykoľvek na internete pozrieť kedy vám ide aký spoj, toto ale majú vyriešené práve veľkým množstvom taxíkov.

Treba povedať že aj ich autobusy chodili pomerne často a pravidelne, s tým rozdielom, že ste si ich stopli kde ste chceli a vyhodil vás taktiež kde ste chceli. Len sa bolo treba veľa pýtať, kam vlastne idú. Bolo ťažké zohnať mapu či turistické materiály o meste, pohľadnice, apod. S turistickým ruchom máme opravdu navrch, aj čo sa týka rôznych udalostí organizovaných mestom ako Ignis Brunensis apod.

Žádné komentáře: