26. 8. 2010

Vzhůru do Rosic! Na Rytířské klání o srdce dívek a paní!

Poslední srpnový víkend si už několik let rezervuji pro Rytířské klání o srdce dívek v Rosicích u Brna. Rytířský turnaj, lítý boj o pevnost, knechtové, kteří po týdnu robotování konečně spatří hradního pána, všudypřítomní ušmudlaní malí rytíři a pážata předškolního věku... To si prostě nelze nechat ujít.

Žádná nakašírovaná šou pro Japonce s fotoaparáty, ale obdiv k historii přetavený do aktivního koníčka mnoha nadšenců.

A hlavně chci váš zájem nasměřovat i na další akce brněnských Instruktorů, kteří provozují mezilidský "networking" již od dob, kdy tenhle anglo-český parazit v naší mateřštině ještě nestrašil. Mimo jiné i kultovní a slavnou noční šifrovačku TMOU

Rytířským kláním a dobýváním pevnosti vždy vrcholí týdenní zážitková Tvrz, při které přihlášení knechtové pomalu opravují zdevastovaný zámek, učí se středověká řemesla a postupně získávají jakás takás lidská práva, například na spacák a vlastní misku. Při tom si sáhnou na ledacos z reality středověku i vlastní osobnosti. Leckerý politik nebo manažer by takový týden potřeboval jako sůl, aby se jim lid nebo lidské zdroje zase proměnili v živé lidi.

A té romantiky středověku! Zvláště loni, když si před prvním útokem na pevnost jeden z rytířů vyžádal mikrofon a místo organizačních pokynů poklekl, aby jasnými a prostými slovy vyznal lásku své dívce a požádal ji o ruku. A když dotyčná slečna přišla a dala svému rytíři poněkud konsternovanou pusu, vypukly na mezi takové ovace, že se Hollywood mohl jít zahrabat!


K dlouhodobé činnosti Instruktorů ale chovám opravdový obdiv. Ačkoliv přiznávám, že některé jejich zážitkové akce by mi mohly způsobit traumátka různého rozsahu a intenzity a tak se na ně zbaběle nehlásím. (No co, vlastní rodina je také permanentní adventura svého druhu)

Co takhle zažít "leadership" během týdenní práce nikoliv s lidmi, ale s koňmi, kteří se vám mohou na naučené pindy akorát tak vykašlat? Navíc publikace Řízení koňských zdrojů v podnikové praxi dosud chybí v nabídce nakladatelství, které na nás chrlí tituly plné podnikatelské esoteriky; asi je rozebraná?

Nemám ale pochyb, že takový týden frekventantům zvýší příslušné kompetence při práci s mezkovitými a jankovitými podřízenými. I když na konci kurzu třeba nedostanou takové to krásné osvědčení z MS Office Publisheru.

Dosti jedovatostí a pošklebků, vzhůru do Rosic!


Žádné komentáře: