12. 6. 2007

Je Brno Mekkou informačních technologií?

Brno je považováno za univerzitní centrum s velkou koncentrací firem působících v oblasti vyspělých informačních technologií (IT). Týdeník Ekonom před pár lety dokonce v nadsázce psal o Brně jako o Silicon Hill s poukazem na internetové start-upy poblíž Kraví hory (aneb jak Brňané říkají Monte Bú). Vzniklo tu mnoho úspěšných IT firem, z Brna řídí své mezinárodní aktivity asi vůbec nejúspěšnější česká IT firma (zajímají se vůbec o to např. odpovědní úředníci Magistrátu a kraje, kteří by to mohli využít k mezinárodní propagaci regionu?) a svá mezinárodní centra s adjektivy jako Delivery, Service, Outsourcing nebo Call tu zřizují světoví giganti jako IBM, Lufthansa, Motorola, Infosys, Logica atd.

Což o to, v médiích takové zprávy vypadají úctyhodně a image středoevropského hi-tech centra by se nám všem líbila, pohled pod povrch však tolik optimistický obrázek neskýtá. Pokud vím, mezinárodní centra zaměstnávají především pracovité, inteligentní a komunikativní lidi, kteří mluví cizími jazyky. Kdo se však podrobněji podívá na často rutinní náplň jejich práce, pochopí, že by na ni většinou stačil i šikovný středoškolák. Na to vám ostatně kývne i zahraniční management, který na tato místa přijímá vysokoškoláky především kvůli dobré znalosti angličtiny, příp. dalších jazyků. Ty prý jsou u našich středoškolských absolventů tristní.

Co tím chci říct? Je na jednu stranu výborné, že takové prestižní firmy si zvolily Brno místo Budapešti, Bratislavy, Krakova nebo Bangalore. Je skvělé, že přivádějí do Brna více cizinců a vytvářejí platově atraktivní místa pro perspektivní mladé lidi (ano, pro malé brněnské firmy to zase tak skvělé není), kteří oceňují zkušenost z práce v mezinárodních týmech. A je to obrovský rozdíl proti jiným firmám typu Flextronics, kteří si tu výhodně postavili továrnu na lacinou dělnickou práci, kde místní přidaná hodnota je minimální.

Na straně druhé však jen malá část z těchto pracovních míst snese označení hi-tech. Zdaleka ne všechno jsou skutečně vývojová centra vytvářející pro město strategickou konkurenční výhodu a zaměstnávající vysokoškolsky vzdělané specialisty v oboru. Ano, jsou výjimky a jim by měla patřit největší pozornost a případná podpora městských struktur.

Bylo by zajímavé znát názory těch, kteří právě končí vysokou školu, resp. co si myslí o perspektivnosti své práce ti, kteří pracují ve výše zmíněných mezinárodních centrech. A také co na to zástupci firem, které někdy naopak tvrdí, že Brno už nemá převis nabídky IT odborníků a proto se musejí ohlížet po chytrých hlavách v zahraničí.

Žádné komentáře: