11. 12. 2007

Od příštího týdne v Schengenu

21. prosince začne platit Schengenská úmluva. Na našich přechodech tak odpadne prohlížení pasů a nastane volný pohyb obyvatel přes hranice. Jak připomíná ve velmi podařeném článku Jiří Hlavenka, příhraniční regiony dostanou poprvé po skoro sto letech (!) šanci přestat být koncem světa, zapadákovem, kde už dál nic není. Po několika generacích se budou moci příhraniční regiony opět spojit a vytvořit regiony fungující na základě geografie a nikoli státoprávního uspořádání.

Tahle změna opravdu neznamená jen rychlejší průjezd a možnost se procházet po čáře. Je to nová příležitost pro města a obce nedaleko hranic. Nezapomínejme, že do Brna je to z té slovenské a rakouské autem jen 40 minut.

Mimochodem Jiří Hlavenka je jednou z prvních brněnských osobností, která si začala psát vlastní blog, v jeho případě Bloc. Původní profesí novinář, charismatický vizionář, jeden z nejvýraznějších českých popularizátorů Internetu. Zakladatel vydavatelského impéria Computer Press, které dlouho vedl. Píše často a chytře, což je na domácí poměry neobvyklá kombinace.

Žádné komentáře: