26. 12. 2007

Podnikaví studenti, kde jste?

Jan Horna se ve svém příspěvku ptal, kolik procent studentů posledních ročníků informatiky v Brně sní o založení firmy s pomocí inkubátoru. Také by mě zajímaly nějaké odhady, ani tak ne o snech jako o jejich skutečném zájmu podnikat v oboru. Ať už s pomocí inkubátoru nebo bez. Čekal jsem, zda se neozve někdo ze samotných škol a nebo z institucí, které se v tomto angažují, ale zdá se, že všem chybí čísla.

Myslím, že nám vůbec chybí zmapování ICT sektoru jako jednoho z nejvýznamnějších pro Brno i kraj. Které ICT firmy v Brně nejvíce investují do vývoje a výzkumu, které nejvíce exportují a posilují tak konkurenceschopnost regionu, se kterými fakultami a na jakých projektech spolupracují a jaké absolventy potřebují? Jaké komunikační kanály mezi firmami a VŠ fungují, jak často a jakou formou se lidé z obou stran setkávají? Když jsme nabídli realizovat podobný průzkum před rokem a půl, nebyl o něho zájem.

Ale na to si zde nechci stěžovat. Spíše volám po tom, aby se nám na adresu Brnopolis ozvali studenti, doktorandi i pracovníci výzkumu z brněnských vysokých škol (a nikoli pouze z fakult informatiky), kteří mají zájem o podporu svých business plánů. V roce 2001 jsme v Brně uspořádali první z neformálních večerů First Tuesday Academic zaměřených na inovační podnikání v prostředí vysokých škol a jen letos jsme ve FIRST Innovation Park zorganizovali dva semináře Gate2Start, kde bylo možné bezplatně konzultovat s přítomným investorem a se zkušeným zahraničním konzultantem.

Pokud se však všichni jen budeme bít v prsa, moc si nepomůžeme. Opravdu nejsme v situaci, kdy podnikaví studenti stojí za dveřmi ve frontě s úžasnými nápady a kdy pozvánky zasílané přes oficiální komunikační kanály VŠ nacházejí ty správné adresáty. Pojďme tedy na Brnopolis jako na neutrální půdě shromáždit kontakty, palčivé otázky a snad i nějaké odpovědi k tématu vědy, výzkumu a podpory hi-tech podnikání, abychom podle nich mohli příští rok připravit veřejnou diskusi, kam samozřejmě všechny zde komentující pozveme.

Je dobrou zprávou, že v nejbližších týdnech začne tvorba nové Regionální inovační strategie (RIS) pro Jihomoravský kraj. Nabízí se tak možnost spolupráce se zástupci města i kraje v pracovních skupinách RIS, což může přispět k větší otevřenosti a neformální komunikaci s těmi, kteří chtějí něco změnit k lepšímu.

Žádné komentáře: