25. 2. 2008

S haluškami a Sacher dortem aneb přirozená blízkost monarchie

Do Prahy to máme stejně daleko nebo blízko jako do Vídně. A ještě blíže do Bratislavy, která nebývala vždy zahraničím. Schengen nám připomíná, že přirozené regiony se rozvíjejí na základě geografie blízkosti a nikoli státoprávního uspořádání, které vzniklo na troskách Rakouska-Uherska.

Proč tedy v Brně častěji nevidíme společné aktivity s Vídní a Bratislavou, když je s nimi město tak historicky provázané? Proč se každý druhý den, no dobře, tak aspoň každý týden, v Brně nekonají odborné, podnikatelské a kulturní akce s Rakušany a Slováky, které spojuje společný zájem? Aktivnější spolupráce s Vídní a Bratislavou byla i opakovaným námětem na prvním workshopu Regionální inovační strategie kraje.

Slyšeli jste o CENTROPE? Tak se označuje středoevropský region čtyř sousedících zemí zahrnující Dolní Rakousy s Vídní a Burgenlandem, bratislavský a trnavský kraj, jižní Moravu s jižními Čechy a západomaďarský Moson a Sopron s Gyorem. Zatím nevím, jak moc je tato iniciativa prospěšná Brnu nebo kraji. Někteří ji přirovnávají k trupu letadla ve směru Vídeň-Bratislava s tím, že Brno a Gyor mají hrát roli vyrovnávacích křidélek. To by asi bylo lepší dát si padáka a zkusit to jinak.

Každopádně můžeme začít tím, že zde shromáždíme přehled pravidelných akcí nebo projektů, které spojují Brno s Vídní a/nebo Bratislavou, respektive jejich obyvatele, firmy a instituce. Může jít o vědecké konference, hudební festivaly, výstavy, podnikatelská setkání nebo třeba srazy filatelistů s haluškami a Sacher dortem.

Začnu s ICT oborem, kde se pohybujeme. V lednu jsme ve FIRST Innovation Park začali s partnery z Rakouska, Slovenska a Maďarska realizovat dvouletý projekt (Děláme to s CITTem) zaměřený na přeshraniční spolupráci inovačních firem a univerzitních pracovišť výzkumu a vývoje. Určitě s ním bude spojeno několik akcí přímo v Brně.

Něco podobného se jistě děje i v jiných oblastech. Pomozte nám prosím přivést na Brnopolis ty správné lidi a napište do komentářů, o jakých zajímavých akcích víte, případně s kým spolupracujete. Společný kalendář akcí by mohl být slibným začátkem.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pěkný den, dlouhodobě udržuje ZŠ Pavlovska z Kohoutovic partnerství se základní školou z Vídně. Za společný projekt jsme dostali dokonce cenu starosty Vídně.
Kouknete na www.zspavlovska.cz

Anonymní řekl(a)...

Další tip je dlouhodobá spolupráce Lesní školy Jezírko a s podobnými zařízeními ekologické výchovy, které zřizuje vídeňský magistrát.

Passa řekl(a)...

Díky za článek, už dlouho uvažuju o tom, že trojúhelník Wien-Brno-Bratislava skýtá neskutečný potenciál ve všech směrech.

Nebudu tu psát o komerčních projektech. Setkávání, které chci zmínit probíhájí spontálně a hlavně bez dotací a jiných iniciativ. V kontextu článku Vám to možná přídje nepatřičné, nicméně vězte, že se pravidelně mezi sebou setkává Víděňská, Bratislavská a Brněnská salsa scéna. Na FB skupiny jako "Salsa Wienna" prostě oznámí záměr jet na pateční večer do Bratislavy a vice versa. Kromě večerů jde i o workshopy a festivaly - na SalsaFestu v Brně byli jak Slováci tak Rakušané. Všecko funguje samo a spontálně, každá "scéna" má něco navíc, Brno svoji Open Air Salsu a úroveň Zouku, Bratislava parádní v LA style, Vídeň vetší počet klubů a kosmopolitnější základnu...

Jediné co chybí je ta dálnice na Vídeň :)

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Díky všem za uvedené příklady.

@Passa: Vůbec mi to nepřijde nepatřičné, i takové ukázky konkrétní spolupráce hledáme. Nezapomeňte prosím vždy uvést konkrétní organizace nebo aspoň web odkazy.

Anonymní řekl(a)...

Zajímavou akcí propojující Brno alespoň trochu s Vídní byl Týden rakouské architektury. V jeho rámci proběhlo i několik přednášek, především ale byly zahájeny dvě výstavy; jedna (pražská) prezentuje slavnou socialistickou architekturu Vídně (Architektura rudé Vídně) na pražské ČVUT. Ta druhá je k vidění v Galerii Architektury na Starobrněnské, a prezentuje desítky současných projektů architektonických soutěží. Výstava koncipovaná ve Vídni sídlící iniciativou Wonderland potrvá do 22. dubna.