7. 8. 2008

O kloboucích pro Viktorku

Bulváry o arboretu v areálu PřF MU mlčí, tak asi není stoprocentně trendy. Století typu 21 tam netepe mohutným basem, ale šumí. Leč, zde předváděné modely jsou skvěle vytuněné a tento týden opět rozkvetla, jako každoročně od r. 1924, na pouhé tři dny Viktorie královská, krásný leknín s velkými listy, jež by hravě unesly klidnější batole, pokud by takové stvoření existovalo -Botanická zahrada



Tato událost si žádá oslavu, nejlépe jazzový večer a dámy i pánové v extravagantních kloboucích, krásných šatech a se slunečníky jsou vítáni!! V zahradě řemeslně a nijak dotěrně zaswinguje Bonbon a půvabné, protože nepodvyživené, dívky a paní předvedou modely paní kloboučnice ze salonu, jehož jméno jsem zapoměl.

A tak tomu i bylo. Hosté od dvou let do sta let korzovali po sklenících i cestičkách, a mimo její veličenstvo Viktorii a jinou flóru obdivovali i klobouky starších dam, které rozhodně netrpěly nedostatkem kreativity. Zvláštní věc: starší dámy byly opravdu starší a své okolí nijak nestrašily věčným mládím, kterým mnohé celebrity útočí z televize a někde i naživo. Byly usměvavé, elegantní a jejich vyrovnanost vzbuzovala v přítomných protějšcích přinejmenším touhy se slušně chovat. Jinak obligátní volové tentokrát nepřišli a fakt hustý byl hlavně skleník sukulentů.


Musím zmínit i vystavený trojrozměrný herbář vzniklý zaléváním vysušených rostlin do norské pryskyřice, což není vůbec snadné, protože termické reakce hrozí spálit zalévaný artefakt, když se spěchá. Co má zůstat dlouhotrvající, to si žádá péči a čas.

V úvodu jsem použil slovo "vytuněný". Nemám ho rád. Místo tohoto bastardního exota navrhuji používat ryze českou parafrázi "vymazlený". Ostatně večer v botanické zahradě byl přesně takový. Vůbec nebyl retro, spíš vzpomínkou na budoucnost, které bych se chtěl dožít. Až mě zase jednou bude brnět hlava ze tempa doby a outletů na passé, byť nedávno vyrobené zboží, půjdu se schovat do své lepší budoucnosti v arboretu PřF MU.

1 komentář:

Markéta Polášková řekl(a)...

Kdybych si delala sbirku oblibenych clanku, ktere me zaujaly ani ne tak obsahem, jako spise vtipnymi slovnimi spojenimi prozrazujicimi literarni strevo, tento by v ni mel cestne misto. Mimochodem botanicka zahrada je tez me oblibene misto, a nejenom proto, ze jsem tam v dobe studia prosedela nejednu prestavku (a obcas i prednasku :) )