28. 1. 2009

Nominujeme brněnské počiny (2)

Po nominacích Evy Staňkové z občanského sdružení Vaňkovka se dnes můžete inspirovat tipy Elišky Wagnerové, místopředsedkyní Ústavního soudu ČR, a Jiřího Duška, ředitele Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. Oba byli přizváni Radou Brnopolis do poroty, která v únoru rozhodne o finálním výběru. Její složení vám představíme zítra.

Eliška Wagnerová nominovala v kategorii počin roku

1) Havlovo Odcházení v Morávkově geniální režii, jako světovou premiéru této hry

2) Měsíc autorského čtení, který, zdá se, proniknul i na celostátní úroveň

3) Mai 68 pánů Kofroně, Plachého a Šimáčka – první premiéra v Mahenově divadle – jako skutečný avantgardní pokus.

Za dlouhodobý přínos jednotlivce nebo organizace pak

1) Antonína Přidala. Geniální translatolog, který svým překladem zajistil nesmrtelnost některým cizím autorům v českém jazykovém prostředí, moderátor intelektuálních diskusí v tom nejlepším slova smyslu, který svými způsoby významně korigoval politickou nekulturnost obvyklou v diskusích na veřejná témata, mezeru po jeho odchodu nikdo plnohodnotně nezaplnil.

2) Divadlo Husa na provázku, jež věrno své pověsti stále experimentuje s formami za účasti úžasných režisérů a herců.

3) Moniku a Břetislava Rychlíkovi za jejich vytrvalou osvětu na poli lidských práv, ať již skrze pořady připravované ve spolupráci s ombudsmanem, nebo pořady týkající se menšin.



Jiří Dušek nominoval na počin roku Noc vědců, která se snaží zábavnou formou vtáhnout návštěvníky vědeckých institucí do báječného pocitu poznání a faktu, že věda dokáže být nejen poučná, ale i fascinující. Díky vyučujícím a studentům Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického se o tom 26. září 2008 přesvědčilo několik tisíc návštěvníků všech věkových kategorií. "Neváhám dokonce říci, že se tato akce může stát stejným fenoménem jako Brněnská muzejní noc".

Za dlouhodobý přínos jednotlivce nebo organizace pak

1) Magistrát města Brna
Ne, to není jízlivý vtip, ani laciné podbízení. Z vlastní zkušenosti vím, že na jednotlivých odborech magistrátu města Brna působí řada odborníků, kterým není rozvoj moravské metropole lhostejný a kteří se snaží při realizaci nejrůznějších projektů vyjít autorům maximálně vstříc. Příprava, realizace i finální dokončení většiny velkých kulturních, sportovních i vědeckých projektů se přitom neobejde jak bez aktivní spolupráce s politiky, tak i zaměstnanci magistrátu města Brna.

2) Muzeum města Brna
za dlouhodobou, systematickou snahu o rekultivaci hradu Špilberk a jeho okolí.

Žádné komentáře: