25. 11. 2009

Kulturní noviny jsou tu - alespoň nulté číslo

U příležitosti 20. výročí razantního ukončení vedoucí úlohy KSČ v našich životech spatřil v Brně světlo světa nový zajímavý týdeník. Právě vyšlo nulté číslo Kulturních novin, jehož PDF verzi si můžete stáhnout ZDE. Podtitul poněkud tajemně říká, že jde o "družstevní list pro politiku, společnost, vědu a umění. Co se tím myslí? Podaří se navázat na slavné předchůdce, jakými byli Host do domu a Plameny?

Nulté číslo je ambiciózní (no jo, demoverze je vždycky hezká :-), mezi autory najdeme P. Dorůžku, O. Štampacha, nebo L. Vaculíka, v anketě odpovídají M. Štědroň, P. Soukupová, I. Přidal atd.

I střídmý design prozrazuje zaměření na čtenáře, kteří nečtou proto, aby zabili čas, a proto jsou vděční, když časopis vynechá postelové historky našich celebrit, recept na zázvorové perníčky Paris Hilton nebo reklamní, pardon, life-stylové žvásty v křídě.

Za časopisem stojí publicista a hudebník Jiří Plocek (založil a vedl Gnosis, unikátní indie vydavatelství zaměřené na východoevropský folklor a world music) a jeho iniciativa POLEMOS. V zásadě jde o sympatický pokus vytvořit nezávislý intelektuální časopis v tom dobrém slova smyslu a udržet ho nad vodou pomocí předplatitelů.

Proto je vydavatelem netradičně družstvo a kdo tomuto projektu věří, může se stát nejen předplatitelem, ale i družstevníkem. (Více např. Archiweb ZDE)

Za pokus to stojí. I přesto, že někteří autoři mi nejsou názorově dvakrát blízko a že už nulté číslo má svoji kontroverzi v podobě informačně málo hutného, o to však černobíle útočnějšího článku J. Plocka na poměry v FF MU. Spíš bych čekal hlubší esej na téma, co vlastně od vysokého školství čekáme? Ale já v Brně takový časopis chci! Aby znepokojoval můj mozek, kladl různorodé otázky a pomohl mi naformulovat vlastní názor, třeba i zcela protichůdný, než by si autor zrovna přál.

Jen doufám, že nepůjde o žlučovitou hlásnou troubu zapšklých vyznavačů teorie ukradené revoluce: tamti oni všechno po revoluci zkazili, pojďte, začneme úplně znovu a hlavně s námi. (Kdo četl nedávné fejetony J. Hutky, ví, co mám na mysli - vida pomlouvaný právě v televizi zpívá Náměšť, svoji krásnou a zcela nežlučovitou skorolidovku).

Tak hodně štěstí!

3 komentáře:

Richard Lank řekl(a)...

Reakce děkana Filosofické fakulty Masarykovy univerzity na kontroverzní článek Jiřího Plocka "Podivné praktiky filosofů"

http://www.kulturni-noviny.cz/clanek_JK.php

Richard Lank řekl(a)...

Info od vydavatele pro zajemce:

PLÁNOVANÉ ZAHÁJENÍ VYDÁVÁNÍ: Druhá polovina roku 2010.Přesné datum zavisí na dosažení potřebného počtu předplatitelů.

PŘEDPLATNÉ (včetně poštovného) bude

1. roční - 1300 Kč/ 52 čísel (25 Kč/číslo)

2. půlroční - 650 Kč/ 26 čísel


BONUS: V měsíci dubnu vyjde speciál KN, který bude z větší části pojat jako Průvodce literaturou a uměním v roce 2010. Každý registrovaný předplatitel jej obdrží poštou zdarma!!

Richard Lank řekl(a)...

V dubnu vyšlo nové číslo Kulturních novin s vročením jaro/léto a podtitulem Průvodce literatrurou a uměním 2010. Má 20 stran a stojí 28 Kč. Ukázku z něj lze nalézt na www.kulturni-noviny.cz.
Tam je i mapka prodejních míst. Případné další dotazy: info@kulturni-noviny.cz

- Zprávy a reflexe společensko-politické: nezávislé, často i alternativní vůči převládajícím trendům, těžiště zájmu KN bude ve školství, zdravotnictví a životním prostředí
- Přehled o kulturním dění v celé republice, o zajímavých lidech a událostech
- Přehled o vydávané literatuře - rozhovory, ukázky, recenze
- Přehled o umění - výtvarném, hudebním, filmovém i divadelním
- Kulturní celorepublikový informační servis - akce, vydavatelské plány atd.