9. 2. 2010

Kdo stojí za Brnopolis: Roman Schwanzer

Romane, jsi jedním z "praotců" Brnopolis. Co bylo pro Tebe tou prapůvodní motivací, abys věnoval čas a energii právě tomuto projektu? A nakolik je současné Brnopolis v souladu s tvým očekáváním?

Brnopolis vlastně vzniklo jako výsledek mé diskuse s Vlastíkem Veselým o tom, zda je vůbec možné nastavovat brněnským politikům jakési zrcadlo, ve kterém by se odráželo, co si kreativní lidé myslí o problémech Brna a jak je jejich volení zástupci řeší (nebo spíše neřeší). Možná až přespříliš velkým očekáváním z mé strany bylo, že toto zrcadlo budou politici vnímat a případné dobře míněné rady si vezmou k srdci a budou podle toho také jednat. Zdá se, že jsme v tomhle ohledu chtěli asi příliš.

Jakým způsobem by se podle Tebe měli manažeři a další lidé, kteří ve svých firmách patří mezi decision-makers, zapojovat do veřejného dění Brna, pokud vůbec? (pochopitelně pomíjím skryté formy jako lobbying atd...)

Tahle Tvoje otázka „ťala do živého“. Nevím jak kdo, ale obecně mohu říci, že většina lidí v mém okolí, kteří jsou z podnikatelské sféry, je tak zatížena svojí manažerskou prací (a obzvláště teď v době krize), že jakékoliv zapojení do veřejného života je spíše otázkou „osobní statečnosti“. Bohužel i u mne je to podobné. Prostě a jednoduše – stát se třeba „zastupitelem“ v městské části nebo se aktivně zúčastňovat jednání zastupitelstev, to vyžaduje tolik času, že ho bohužel těmto lidem nezbývá. Není na to žádný recept – snad to, že opravdu velké „naštvání na veřejné poměry“ může vést k tomu, že se člověk rozhodne s tím „něco udělat“.

V které oblasti by se podle tebe mohlo Brno stát uznávaným centrem excelence? Je podle Tebe v Brně dostatečná symbióza podnikání a výzkumu?

Tady se asi shodneme velmi rychle – Brno jako centrum vzdělávání a výzkumu – to je asi směr, kterým by se město mělo ubírat. Takže „Mezinárodní centrum klinického výzkumu ve Fakultní nemocnici u Sv. Anny“ to je asi ten správný směr. Na Tvoji druhou otázku se mi odpovídá hodně těžce – myslím si, že žádná „symbióza“ moc neexistuje. Alespoň z mého okolí nevím o případu, kdy by soukromá firma aktivně spolupracovala s vysokou školou – až na případy, kdy se škola spojí se soukromým subjektem na získání finančních prostředků z konkrétních grantů.

Otázka z nejtěžších: Jak udržet v Brně významné expaty, kteří tu vytvářejí obchodní příležitosti i pracovní místa nebo např. vedou vědecký výzkum?

Komunikovat, komunikovat a zase komunikovat. Myslím, že dostatečná informační podpora o tom, jak řešit všechny každodenní starosti těchto lidí od cizojazyčné školy a školky pro děti těchto lidí, až po jejich samotné zapojení do „veřejného života“, je cestou, kterou bychom se měli dát. Proto je to taky jedna z rozhodujících parket Brnopolisu na příští období.

Jako vyhlášeného milovníka vína se ptám, kam jít v Brně na dobré bílé a červené?

Skvělé víno dostaneš, ač je to k nevíře i v obyčejném supermarketu, proto i já procházím téměř každý týden „vinnou uličkou“ v Globusu. Jinak asi pro ty, kdo opravdu chtějí ochutnat TOP vína byť to není v Brně bych asi doporučil návštěvu Salonu vín ve Valticích, kde je 100 nejlepších vín z Česka. Pokud jde o snoubení jídla s vínem, pak bych asi neváhal a zašel bych do restaurace Borgo Agnese nebo Brabander, kde Vám sommelieři vždy poradí to správné víno ke každému jídlu.


Roman, Schwanzer, nar. 1960, pracovně se zabývá řízením divize SMS-Operátor ve společnosti Konzulta Brno, což je všechno, co si jen kdokoliv dokáže představit pod SMS komunikací, tj. od systému posílání krizových SMS zpráv občanům až po SMS soutěže, hlasování, ankety nebo svolávání lékařů v rámci fakultních nemocnic v urgentních případech. Ženatý, má 2 dospělé děti, ve volném čase (zbyde-li nějaký) si rád zahraje tenis a má rád (a nestydí se za to) dobrá vína.

Žádné komentáře: